Как да изберем подходящ дървен материал за направата на веранда

Публикувано на 08/05/2015 от Мария Колева | Последна редакция на 28/07/2016 | Видяно 9 587 пъти
Как да изберем подходящ дървен материал за направата на веранда

Всеки би желал към вътрешната площ на жилището да има и външна. Така от хола или спалнята ще може да излиза на тераса или веранда, където да се наслади на слънцето и свежия въздух при хубаво време. По този начин се добавя още пространство към стаята, като едновременно си по-близо до природата и ползваш уюта на дома. Последното най-добре се постига, когато настилката на външната част от жилището ни е близка до тази в стаята. Ако имаме двор, може и част от него пред къщата да покрием с т.н. екстериорен или градински (дворен) паркет за по-голям комфорт. Всички тези външни дървени покрития за тераси, веранди, патио, градини и покрай басейни, специалистите наричат декинг. Ако искате да се сдобиете с такова съоръжение, обърнете се към опитни професионалисти още сега.

Устойчив термоясен

Устойчив термоясен

Местната дървесина е сравнително евтина и широко достъпна. Когато се използва за открити конструкции, се нуждае от предварителна обработка.

Особено подходящ за външни настилки е термоясенът. Той е с висока устойчивост и е най-дълготраен от местните дървесини. Това се постига чрез термична обработка. На нея се дължи и тъмнокафявият цвят. Термоясенът не се изкривява с времето, но ако не се обработва периодично с предназначени за целта масла, посивява.

Иглолистна дървесина

Иглолистна дървесина

Импрегнираната под налягане иглолистна дървесина, инжектирана с консерванти, може да издържи изложена на открито 20-25 години. Проникналите дълбоко в нея химически вещества пречат на развитието на плесени, гъби и дървояди. Тя има стилен и естетичен цвят и няма нужда от допълнително лакиране.

Подходящи материали

Подходящи материали

За направата на дървени настилки се използват както характерни за нашите географски ширини дървесни видове, така и екзотична дървесина. Добитият у нас материал е по-евтин, а внесеният от тропиците е естествено устойчив на външно влияние.

Виж още: Как да си направим интересна саксия от дървесно пънче

Бразилски орех

Бразилски орех

Екзотичните дървесни видове са много удачни за направата на настилки в градини, около басейни, крайбрежни алеи. Те са много плътни и устойчиви, дори и без обработка, на атмосферни условия, вредители и гниене.

Бразилски орех /ИПЕ/ е най-желаната за екстериорни конструкции дървесина. Тя е твърда, неподатлива на огън и гниене, дори без да е обработена с токсични химикали. Много красива с бляскав масленокафяв, червеникав цвят с тъмни и светли линии. Може да издържи 30 години, като единствено силната слънчева светлина довежда до сребрист оттенък в окраската, който се отстранява с тиково масло. Красотата и дълготрайността си заслужават високата цена.

Виж още: Как да си направим красиви саксии от празни опаковки

Тиково дърво

Тиково дърво

Тиковото дърво съдържа естествени масла и смоли, което го прави изключително трайно. То почти не се изкривява, защото не поема външна влага. Въпреки здравината си, не е много тежко и лесно се обработва. Дори и без специални вещества е трайно на външни въздействия и вредители. Има чудесен цвят.

Ако имате някакви съмнения относно предимствата на дървените екстериорни конструкции или колебания при избора на дървен материал, обърнете се още сега към опитни професионалисти. Можете да видите разнообразни оферти и коментари от клиенти, използвали услугата. Заявете вашия проект за веранда още сега!