Как да поливаме правилно градината?

Публикувано на 17/05/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 17/05/2024 | Видяно 244 пъти

Поддържането на красива и жизнена градина включва повече от просто засаждане на правилните растения. Необходимо е и внимание към техниките за поливане. Това е основен аспект на градинарството, който пряко влияе върху здравето и жизнеността на вашите растения. Въпреки това, тази задача се оказва трудна за много градинари, които се борят да овладеят техниките за поливане. За да ви помогнем да постигнете успех в градинарството, ето три основни правила за правилно поливане на вашата градина.

При нужда от съвет по отношение на озеленяването, свържете се с някой от нашите специалисти.


Поливайте обилно и рядко

Една от най-честите грешки на градинарите е плиткото поливане. Когато овлажнявате само повърхността на почвата, корените на вашите растения също остават близо до повърхността, което ги прави по-уязвими на условия на суша. За да насърчите дълбокия растеж на корените и устойчивостта на растенията, от решаващо значение е да поливате обилно и по-рядко.

Вместо да пръскате градината си ежедневно, постарайте се да осигурявате цялостно напояване по-рядко. Обикновено проникването на вода на 2-3 см дълбочина на седмица е достатъчно, но това може да варира в зависимост от фактори като тип почва, климат и видове растения.


Вода в точното време

Времето е от съществено значение, когато става въпрос за поливане на вашата градина. Поливането през най-горещата част на деня може да доведе до бързо изпаряване, което причинява загуба на вода и неефективно усвояване от растенията. По същия начин поливането вечер може да създаде влажна среда, която насърчава гъбичните заболявания.

Оптималното време за поливане на вашата градина е рано сутринта, за предпочитане преди 10 часа сутринта. Това позволява на водата да проникне дълбоко в почвата, преди да настъпи жегата. Освен това сутрешното поливане намалява риска от гъбични проблеми, тъй като листата имат време да изсъхне преди падането на нощта.


Поливайте корените, а не листата

Когато поливате градината си, от съществено значение е да се съсредоточите върху доставянето на вода директно до кореновата зона на вашите растения. Въпреки че методите за поливане отгоре, например с пръскачки, може да изглеждат удобни, те водят до загуба на вода и увеличават риска от гъбични заболявания чрез намокряне на листата.

Вместо това изберете техники за целенасочено поливане, като капково напояване или маркучи, които доставят вода директно до основата на растенията. Алтернативно, ръчното поливане с лейка или маркуч, снабден с дюза, ви позволява да контролирате потока и посоката на водата, като гарантирате, че тя достига до зоната на корените, където е най-необходима.

Ако търсите добър дърводелец, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
84 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ VIP
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта