Маргаритки: засаждане и грижи

Публикувано на 06/04/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 06/04/2023 | Видяно 8 028 пъти

Маргаритките (Bellis perennis) включват няколко вида цъфтящи растения от семейство Asteraceae, които виреят в Европа, Африка и Северна Америка. Думата „маргаритка“ на английски (daisy) идва от староанглийската дума dæges-eage, което означава „око на деня“, защото цветята се отварят на зазоряване.

Има много разновидности на маргаритки, от най-известния сорт с жълти тичинки и бели листенца (Маргарита шаста) до бързорастящи диви цветя. Може би най-разпознаваема е обикновената маргаритка (известна също като зелена маргаритка или английска маргаритка. Тя има форма на плосък диск с пръстен от венчелистчета около центъра. Маргаритка Barberton расте в нюанси на червено, розово, оранжево и жълто и може да има единични или полу-двойни цветове.

Oxeye маргаритка е с бели цветя, които обикновено растат като диви в полета и ливади, но могат да растат и да се разпространяват лесно във вашата градина. Боядисаната маргаритка (Tanacetum coccineum) има жълти центрове, заобиколени от венчелистчета, които могат да бъдат червени, жълти, розови, виолетови или бели.


Как да засадите маргаритки от семена?

Имайте предвид, че когато отглеждате маргаритки от семена, цветята ще цъфтят през следващата година. Как става засаждането?

Посейте семена през пролетта. Семената на маргаритките могат да се засяват навън, когато почвата достигне 21 градуса по Целзий. Засадете ги на слънчево място. Семената на маргаритките се нуждаят от светлина, за да покълнат, а цветята виреят най-добре на слънце. Покрийте засетите семена с 1 см почва, така че слънчевата светлина да може да достигне до семената.

Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и добре дренираща. Използвайте смес от пясък, торфен мъх и компостна почва за вашите маргаритки. Поддържайте почвата влажна. Семената трябва да покълнат за 10 до 20 дни.


Как да засадите маргаритки от корен?

Ако искате цветята да цъфтят през същата година, когато засадите маргаритки, купете растения, които вече са пораснали, и ги трансплантирайте от саксия в градината си рано напролет. Засадете маргаритки в богата на хранителни вещества почва. Ако почвата ви се нуждае от повече хранителни вещества, нанесете универсален тор, за да помогнете на маргаритките да растат. Можете също така да добавите слой мулч, за да запазите влагата.

Направете място за маргаритките във вашата градина. Изкопайте дупка, която е два пъти по-голяма от диаметъра на саксията, в която е поставено растението. Поставете маргаритката в дупката, така че кореновата топка да е наравно с повърхността на почвата. Поставете маргаритките на около 60 см една до друга. Тези цветя растат бързо, така че не забравяйте да оставите на кореновите топки място за разширяване във вашата градина. Поливайте основата на растението поне веднъж седмично. Маргаритките не растат добре в прекалено влажна почва, така че се уверете, че почвата е добре дренирана, преди да поливате отново.


Как да се грижите за маргаритките?

Тези устойчиви на суша цветя са лесни за отглеждане. Подпрете вашите маргаритки с колове. Някои видове маргаритки растат високи и могат да паднат след силен вятър. Следете вашите растения и залагайте, ако е необходимо. Унищожете цъфтежа, за да насърчите растежа. Маргаритките могат да цъфтят няколко пъти в един сезон. Ако унищожите цветните глави веднага щом започнат да избледняват, ще насърчите нови цъфтежи да се образуват до три пъти на сезон. Когато растението спре да цъфти, отрежете стъблата до листата и растението ще цъфти отново през следващата година.

Маргаритките ще се самозасяват и ще се размножават, което означава, че храстите ще растат все по-големи. Година или две след първоначалния цъфтеж растението може да стане толкова голямо, че корените му да си пречат, което води до изсъхване на определени части от растението. В този момент изкопайте целия храст и отрежете мъртвите части и съответните корени. Разделете останалото растение и неговите корени и засадете отделените секции на по-голямо разстояние един от друг. Разделяйте толкова често, колкото е необходимо. Ако направите това, ще имате здрави маргаритки за години напред.

Ако имате нужда от помощ в озеленяването, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта