Маргаритки: засаждане и грижи

Последна редакция на 02/05/2024 от Ирена Петрова

Маргаритките (Bellis perennis) включват няколко вида цъфтящи растения от семейство Asteraceae, които виреят в Европа, Африка и Северна Америка. Думата „маргаритка“ на английски (daisy) идва от староанглийската дума dæges-eage, което означава „око на деня“, защото цветята се отварят на зазоряване.

Има много разновидности на маргаритки, от най-известния сорт с жълти тичинки и бели листенца (Маргарита шаста) до бързорастящи диви цветя. Може би най-разпознаваема е обикновената маргаритка (известна също като зелена маргаритка или английска маргаритка. Тя има форма на плосък диск с пръстен от венчелистчета около центъра. Маргаритка Barberton расте в нюанси на червено, розово, оранжево и жълто и може да има единични или полу-двойни цветове.

Oxeye маргаритка е с бели цветя, които обикновено растат като диви в полета и ливади, но могат да растат и да се разпространяват лесно във вашата градина. Боядисаната маргаритка (Tanacetum coccineum) има жълти центрове, заобиколени от венчелистчета, които могат да бъдат червени, жълти, розови, виолетови или бели.

Свързано:

Идеи за градина Маргаритки: засаждане и грижи