Поливане и торене на стайните растения през зимата

Публикувано на 28/01/2020 от Патриция Симеонова | Видяно 2 523 пъти

През студените месеци на годината в голяма част на страната ни вали сняг и почвата замръзва. Определено трябва да се съобразим с тези атмосферни условия, когато искаме да имаме красиви цветя, които да оцелеят на минусови температури. Със сигурност отглеждането на стайни растения е много по-лесно, особено през зимата. Има ли обаче начин да съхраним красиви растения и през студените дни? И как да се грижим за тях? Отговорите на тези въпроси ви даваме днес!

В случай че имате нужда от професионални насоки и съвети, винаги може да се консултирате със специалистите по озеленяване, регистрирани при нас. Те ще ви помогнат да имате красиви цветя в дома си.


Поливане на цветята през зимния период

През зимните месеци основният проблем не е това, че растенията не приемат достатъчно вода, а че често се преполиват. От ключово значение е да проверявате почвата преди да налеете вода. Като не е важно само повърхността да бъде суха, а и почвата по-надолу в саксията. Разбира се, това правило много зависи от самото растение. Има цветя, които обичат постоянна влага (пр: орхидея). 

През зимата поливането на цветята е най-добре да се случва по следния начин:

  • Поливайте растенията под чешмата, след като сте ги извадили от подложката за саксия.
  • Оставете водата да се отцеди добре.
  • Поставете цветята обратно в чинийката им и след около 15 минути проверете дали има вода в нея, ако има – премахнете я.

Вижте още: Грижа за растенията през зимата в 4 лесни стъпки


Запазете цветята си свежи и красиви и през зимата

Поради ниските температури, в домовете си използваме парно или други отоплителни методи. Всеки един от тях изсушава въздуха, което от своя страна може да нанесе трайна вреда на растенията.

  • Някои хора използват овлажнител за въздух, което спомага това да се предотврати. Ако вие сте от тях и в стаята ви има растения, внимавайте да не прекалите с поливането.
  • Друг метод за справяне със сухия въздух е пръскането на листата с пулверизатор. Препоръчваме ви при извършване на това действие да използвате вода със стайна температура.

Вижте още: Най-непретенциозните цветя за двор – ето какво съветват градинарите


Да торим ли растенията през зимата или пък не?

Зимата е период на покой за растенията, като разбира се има и малки изключения. През пролетта и лятото цветята са в своята фаза на цъфтеж и растеж, като това води до по-голяма нужда от поливане и торене. Както поливането, торенето през зимния период трябва да се ограничи.

  • За цъфтящите растения, използвайте половината на количеството торове, което използвате през активния им период.
  • За декоративните - намалете количеството торове на ¼. Имайте предвид, че торовете са най-ефективни във върховия момент на развитие на растението. Това е, когато листата на листопадните видове окапват, при цъфтеж, или след като приключи зимният период.
  • Разредете и честотата на торене. Ако през лятото го правите веднъж всяка седмица, през зимата съвсем спокойно може да го правите веднъж в месеца.

Красивата растителност, независимо дали в домашни условия или пък на двора, е истинска радост за окото. Преди да стигнете до създаването ѝ ви съветваме да обмислите какви видове растения са подходящи и ще ви радват с богати цветове. Не сте сигурни, че ще се справите сами с тази задача? Потърсете съвет от специалистите по озеленяване, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте и мнения на предишни клиенти и вземете най-правилното за вас решение.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта