Кои за най-подходящите билки за отглеждане на закрито?

Публикувано на 25/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/10/2019 | Видяно 2 718 пъти

Билките са страхотно напомняне, че не е нужно много, за да се направи голяма и прекрасна здравословна крачка в ежедневието. Те са най-чаровният елемент на всяка градина. Можете да ги използвате за подправка в любимо ястие, за чай, за ароматерапия или пък за грижа за кожата. Приложенията им във всекидневието наистина са многобройни. Местата, където можете да ги отглеждате - също. Те могат да растат както в импровизираната ви кухненска градина, така и в двора или пък под прозореца в хола. 

Ако сте решили да отглеждате билките у дома, то има някои важни неща, които трябва да имате предвид. Като, например, мястото, на което те ще бъдат поставени, начинът им на поливане и поддръжда и още много други. А кои са най-подходящите билки за отглеждане у дома и как да се грижите за тях сме ви показали тук.

Ако имате нужда от оптимизация на пространството, в което ще обособите импровизираната си билкова градина, то се доверете на специалистите, регистрирани в сайта ни. Те ще ви помогнат с професионалните си идеи и ще се погрижат за безупречното им изпълнение.


Босилек

Освен че е една от най-обичаните билки, босилекът е и изключително лесен за отглеждане, както във външна градина, така и на закрито. За да може той да расте пълноценно, да запази аромата и качествата си, има някои ключови неща, които трябва да знаете за отглеждането му:

  • Въпреки, че босилекът обича слънцето и топлината, той не понася сушата. Затова използвайте мулчираща мрежа. Така ще помогнете за задържането на влагата в почвата. 
  • Необходимо е и редовно да събирате върховете на босилековите растения. По този начин те ще растат по-близо до основата, което ще предотврати цъфтежа и ще подпомогне растежа.
  • Страхотния плюс на това растение, е че то е чудесна подправка както в суров вариант, така и ако го изсушите. Прекрасно допълнение е към пастата, пицата и дори салата. Със сигурност няма да сгрешите, ако го имате в дома си.


Риган

Риганът е още една билка, която може да вирее и на закрито. Той също обожава слънцето и топлината. Ето и още няколко неща, които трябва да имате предвид при отглеждането му:

  • Тази билка обича умерена светлина. Така че не я излагайте пряко на горещото слънце. Шарената сянка е перфектният избор в случая.
  • Риганът не е претенциозен откъм поливане. Когато видите, че почвата му е изсъхнала - полейте го. Това ще му бъде достатъчно, за да расте добре.
  • Когато решите да използвате ригана, откъснете част от стъблото и след това вземете едно по едно листенцата от него. Не ги късайте направо от живото растение, това ще попречи на дълготрайното му съществуване.
  • Риганът е по-ароматен и “здравословен”, когато е сушен. Ако имате повече свободно време, измийте няколко откъснати стъбла и ги вържете на проветриво място. Така те ще изсъхнат добре и ще бъдат перфектни за консумация по всяко време.

Вижте още: Билкова градина, подходяща за малки пространства


Мащарка

Мащерката е една от най-ароматните и разпознаваеми билки. А добрата новина, е че можете спокойно да я отглеждате и у дома. 

  • Мащерката обожава слънцето и слънчевата светлина. Затова й намерете място, на което да ги получава в изобилие. Плюс, е че може да расте добре и при флуоресцентна светлина.
  • Поливането съвпада с това на ригана. Поливайте билката тогава, когато повърхността на почвата, в която вирее, е суха. Но пък ако забележите, че листата изглеждат увехнали, то най-вероятно има недостиг на вода. 

Вижте още: Саксийни растения, с които да пречиствате въздуха


Розмарин

Ако обичате домът ви да ухае приятно, то най-добрият избор за билка, която да отглеждате на закрито, е розмаринът.

  • Розмаринът обожава слънцето. Така че за да се запази уханието му, трябва да му осигурите много слънчева светлина през целия ден. 
  • Розмариновите растения са доста издръжливи, и затова ако не можете да ги поливате редовно, няма нужда да се притеснявате. Разбира се, ако почвата е прекалено суха, това е индикатор, че трябва да снабдите с вода растението.
  • Когато розмаринът остарее, той може да придобие по-дървесен вид и да не е толкова годен за консумация. Но това не бива да ви тревожи. По този начин розмаринът се подготвя за нов цъфтеж. Единственото, което се иска от вас е да го подрежете, когато дойде пролетта.


Мента

Кой не обича ментата? Тя е свежа, ароматна и чудесна за отглеждане у дома. 

  • Както повечето билки, ментата обожава слънцето. Това обаче не означава, че вирее добре, когато е непрестанно изложена на слънчева светлина. Най-добрият вариант в случая е да я сложите на шарена сянка.
  • Ментата обича водата, но не е капризна. Тя проявява толерантност и към по-сухата почва. 
  • Тази билка привлича доста малки бурени. Така че я почиствайте често. По този начин животът й ще бъде по-продължителен, а ароматът и качествата й - още по-силни.
  • Може да се използва като подправка за вкусни ястия. Чудесен партньор е в кулинарията. И прекрасно пасва на всеки студен коктейл.

За още съвети, идеи и препоръки по отношение на градината ви, можете да се обърнете към доказаните професионалисти в озеленяването, регистрирани в нашата платформа. За да изберете подходящия за вас градинар, озеленител или ландшафтен дизайнер, трябва само да заявите проект, напълно безплатно. Ако искате да направите наистина обективен избор, вижте оценките на предишни клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
9 извършени проекта
Топъл Дом ЕООД
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта