Почистване на двора в няколко лесни стъпки

Публикувано на 28/06/2019 от Мария Неделчева | Последна редакция на 01/07/2019 | Видяно 5 842 пъти

Да имате хубав, просторен двор или градина е истинско удоволствие. В даден момент обаче винаги идва време да се заемете сериозно и с почистването му. Само по този начин можете да се насладите напълно на времето, прекарано навън сред зеленина и цветя. Работата в градината не е малко, но може да бъде много приятно занимание. За да върви всичко гладко и по план, ви е необходима стройна организация и знания как да почистите двора си. Ако все пак това задължение не ви е по вкуса, в нашия набор от регистрирани специалисти можете да откриете и такива, които да свършат тежката работа.


Кога е най-доброто време за почистване на двора?

Идеалният сезон за почистване на градината е пролетта. Тогава работата е и най-много, защото трябва да премахнете следите на зимата. Всичко натрупано през студените месеци е ненужно, а за новия живот да разцъфти му трябва свобода и въздух. Затова пролетното почистване не трябва да е само вкъщи. Прехвърлете ентусиазма си и в двора, за да се радвате цяло лято на приятните моменти в него.

Това естествено не изключва почистването и в останалите сезони. Падащите листа през есента трябва да бъдат премахвани преди идването на снега и студа. Растенията в двора също имат нужда от грижа преди зимата, като част от организацията в това пространство.


Какви инструменти са ви необходими?

Чистенето в градината изисква и определени инструменти. Буквално, не можете да си служите с голи ръце, или поне не е препоръчително. Затова първото, от което се нуждаете са точно ръкавици. Какво още трябва да си набавите, за да е лесно и бързо почистването:

  • ръкавици - препоръчваме ви текстилни, за да се чувствате по-комфортно.
  • работно облекло - да, работата си изисква да се изцапате.
  • чували - за събиране на листа, окосена трева, плевели.
  • гребло - с него ще събирате всичко много по-лесно.
  • косачка - в случай, че дворът ви е повече от няколко квадратни метра и имате тревна настилка, със сигурност ще трябва да включите и това в инвентара.
  • стълба - ако имате високи дървета в двора.
  • градински ножици - за подрязване на всички растения.

Виж още: Най-добрите идеи за оформяне на двор


Планът, който ще ви спести време и усилия

Съставянето на план за действие винаги пести време и усилия и почистването на двора не остава по-назад в това отношение:

  • Първо съберете боклуците - оттам стартира всяко качествено чистене. В много градини след зимата има изгнили листа, клони, растения, често на откритото пространство остават хартии, стари предмети и всякакви забравени елементи. Най-важното е да не се спирате върху тях, а просто да ги изхвърлите. Наистина разчистете място за зеленината!
  • Погрижете се за тревата и плевелите - ако тревата ви е положена на чимове, трябва да се погрижите специално за тях. Вдигнете ги и третирайте с нужните препарати почвата. Изскубнете плевелите, но ако ги унищожавате с химикали, не забравяйте, че те остават в почвата и в дългосрочен план могат да увредят останалите ви растения.
  • Подрежете излишното от дърветата и храстите - първо огледайте внимателно дърветата в двора и преценете ако има изсъхнали клони - те трябва да бъдат премахнати. Ако искате специален двор, можете да оформите короните на дървета и храсти в различни форми. За целта преценете дали имате нужните градински ножици. Тази ситуация изисква опит, защото грешките не могат лесно да се поправят.


Погрижете се за двора, за да имате свой малък оазис

Почистването на двора може да бъде много приятно задължение - слънце и чист въздух, и резултати, на които после дълго да се наслаждавате. Не забравяйте да се грижите и за себе си. Давайте си почивки в чистенето, носете слънчева защита на кожата, и ръкавици и работни дрехи.

Погрижете се за градината, за да може да я превърнете в свой малък личен оазис, в който да забравите за грижите си. За целта обаче е нужна доста работа. Ако нямате възможност да се посветите на поддържането на своята градина, най-добре е да потърсите консултация с градинар и да заявите проект за озеленяване, напълно безплатно и без обвързване. В отговор ще получите оферти, които да сравните, за да се спрете на най-подходящата. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта