Идеи за градината с керемиди - шест начина да създадете свежест

Публикувано на 21/06/2019 от Мария Неделчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 25 780 пъти

Имате на разположение излишни или останали от ремонт керемиди, които стоят скупчени някъде на двора?! Използвайте ги! Нашите страхотни идеи за градината с керемиди ще ви предложат най-различни модели за изпълнение. Старите и уж ненужни строителни материали могат да бъдат както основа за целия ви зелен кът, изграждайки неговите стени, така и да послужат като най-малките декоративни елементи, които да ви карат да се чувствате уютно и комфортно. 

Шестте ни предложения, за които ви разказваме в тази статия, можете да реализирате още този уикенд, а ако имате нужда от допълнителни съвети за дизайна на градината, доверете се на професионалистите, регистрирани в нашия сайт.


Керемиди, превърнати в една гигантска саксия

Керемидите могат да оформят едно отлично място в градината, което да изпълните с цвят или дори да сложите около дърво, като гигантска саксия:

  • Направете си своеобразен фонтан от цветя, като ги подредите на няколко нива. Между тях поставете пръст и изберете шарени цветове, за да подсилите ефекта. Подобен централен обект може да стане истинско произведение на изкуството, ако решите предпочетете семпла градина и заложите на него като акцент.
  • За да предпазите дърветата, особено на улицата, направете и на тях такава "саксия". Едновременно ще привлича погледи и ще съхранява основата на растението. Ако почвата не предполага стабилното закрепване на керемидите, идеята с чакъл и ситни камъчета като поставка за тях също е отличен вариант.


Романтични идеи за градината с керемиди

Топъл мек цвят, този неподправен рустик стил, и малко пламък - колко е нужно, за да си създадете романтика от късче керемида в градината?! Просто си направете свещници от старите плочки от покрива!

  • Вариантите са десетки, като можете да закачите собственоръчно направените поставки за свещи някъде, а можете да ги сложите и в почвата - независимо дали пръст или ситни камъчета. Навсякъде ще изглежда добре.
  • В повечето случаи работа ще свърши и малко тел, която да придържа свещта, една или повече, отново зависи само от вашето желание. Добавете и стъклена формичка, ако търсите повече лукс в изпълнението на този проект.
  • Една боядисана в свежи цветове керемида сама по себе си е поставка за чаени свещи - ето ви още един свещник!

Виж още: Правилно аранжиране на цветя в лятната градина


Творете с керемиди и сукуленти

Сукулентите могат да ви помогнат да приложите още креативни идеи за градината с керемиди. Хубавото е, че дори не се нуждаете от голям двор, а можете да се развихрите и балкона на апартамента с този проект.

Нужни са ви:

  • керемиди
  • сукуленти
  • пръст
  • камъчета
  • ...и всякакви декоративни елементи по желание

Една-единствена керемида е достатъчна, за да стартира вашата домашна градинка със сукуленти. Започнете от нея и добавяйте постепенно още елементи. Тези впечатляващо устойчиви растения оцеляват с малко почва, издържат и на сух режим, което ги прави идеални дори да нямате време за сложни хобита. Керемидата замества перфектно саксиите, а придава и по-интересно звучене на всяка градина. 


Направете си сами лампа от керемиди

Осветителните тела са едно сериозно перо в обзавеждането на всеки дом, но не би ли било страхотно, ако можете сами да си направите лампа поне за градината или балкона? Още приложения за старите керемиди, за да внесете повече светлина и да прекарвате по-дълго време навън:

  • Съберете две половинки от керемида, за стандартна форма на лампа, която виси от тавана. По ваш избор можете да ги слепете или свържете с тел, но още по-ефектно ще бъде и ако ги оставите свободно една от друга.
  • Използвайте една част от нея и за изработването на аплик за стената. Не забравяйте обаче, че трябва да направите и прорези или дупки, за да прониква през тях светлината - все пак керемидите са изключително плътни.


Екзотични елементи в градината с керемиди

Идеите за градината с керемиди нямаше да бъдат изчерпателни без оригинални и същевременно функционални визии, каквото са например един малък водопад или външен душ, направен с тях.  

  • Представете си красива стена от керемиди, по която се стича водопад или пък дъждовни капки към градината. И красиво, и полезно, със сигурност ефектът ще се забележи.
  • Наредете цяла стена вертикално надолу, за да създадете едно съвсем различно усещане докато си взимате душ навън. Използвайте керемидите основно като акцентна стена, не се обграждайте с четири от тях.
  • Екзотика и ефективност в едно - тези две опции със сигурност ще привлекат внимание.


Развихрете фантазията си върху керемида

Върху керемида можете и да изразите себе си по много начини. Именно този пример дава възможност да развихрите въображението си. Как  да създадете изкуство за своето външно пространство - с парче стара плоча от покрива и четка... или двете си ръце. Ако модерната полимерна глина е вашето хоби, можете да изложите произведенията си върху керемидата. В случай че сте художник, можете да нарисувате нещо отгоре, или да я направите изцяло неузнаваема с много елементи. Където и да окачите тези мини арт инсталации - ще ви носят радост.

Най-важното е да не се страхувате да експериментирате и по пътя на този процес сме убедени, че ще се натъкнете и на още любопитни възможности. Ако имате нужда от помощ, потърсете специалист по озеленяване, който да осъществи вашите идеи за градината с керемиди. Направете безплатна заявка още днес, сравнете оферти и изберете най-удачното решение за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
14 извършени проекта