Практични идеи за градината с подръчни материали, с които всеки може да се справи

Публикувано на 18/06/2019 от Йордан Колев | Последна редакция на 24/06/2019 | Видяно 3 635 пъти

В днешно време китният зелен двор не е само място за отглеждане на различни култури и растения, а преди всичко отдушник за жителя на града. Тя предоставя нужната уютна среда, където всеки може да се наслади на природата и да избяга от градската суета и шум. Ето защо оригиналните идеи за градината с подръчни материали са актуални повече отвсякога. А с помощта на утвърдените специалисти по озеленяването, регистрирани в платформата MaistorPlus, вашето любимо градинско пространство ще се превърне в едно райско кътче.


Идеи за създаване на оригинални цветарници за градината от стари вещи и подръчни материали

Като материал за създаването на цветарници и цветни лехи със собствените си ръце може да послужи всеки предмет, валящ се без работа из двора. Важният момент тук е хармоничното комбиниране на този материал с общата дизайнерска концепция на градината. Ето няколко примера за оригинални самоделни цветарници:

  • Цветарник от стари гуми. Максимално лесен за изпълнение: достатъчно е да намерите необходимото място за гумата, да я засипете с пръст и да засадите растенията. Можете да я оцветите в любимия си цвят или да създадете многостепенна композиция от цветя.
  • Цветна леха от пластмасови бутилки
  • Старата маса или шкаф също може да се използват за засаждане на цветя. Например подвижните чекмеджета на шкафа могат да бъдат основа за многостепенна композиция от растения.
  • Дървената мебел може да послужи като рамка за извиващите се цветя. Старият дървен стол например може да бъде обвит от бръшлян или клематис.


Люлката – свиден спомен от детството

Най-простичкото и до болка познато от детството решение е да си направите люлка от гума, завързана за дърво. Вариант е и малка дъска с въжета. Може да отидете по-далеч и да си направите хамак – за тази цел ви трябва по-плътна тъкан.

С по-сложни като вид люлки без работни навици трудно ще се справите. Но резултатът ще си струва всички усилия: едноместна или с двуместна конструкция с възглавнички и одеяло – люлката е мечта за всеки отпускар на вилата.

Вижте още: Преди и след: 12 идеи за обновяване на градината


Оригинална ограда

Ако за човека съдят първо по дрехите и обувките, то за градината съдят по оградата. И колкото по-необичайна е украсата ѝ, толкова по-голямо впечатление ще направи на гостите.

  • Можете да постигнете впечатляващи резултати, като изрежете шаблони от снимки и рисунки, а после ги пренесете върху оградата. За шаблон може да послужи всяка картинка, изпълнена в мащаб, важното е само да пасва на вашия вкус и да имате търпение в боядисването.
  • Оградата може да бъде озеленена с бръшлян или рози. Подобен декор изглежда естествено и романтично. Цялата ограда може да бъде боядисана в ярък цвят или с художествени мотиви – стига уменията ви в рисуването да го позволяват.
  • Ограда от ковано желязо с растения, които се извиват около нея, също изглежда изящно.


Оазис в градината: създаваме водоем

Друга добрa идея за градината с подръчни материали е да си направите водоем. Той е най-доброто украшение, което можете да имате в зелния си кът.

  • Ако сте открили, че на вилата ви подпочвените води се намират близо до повърхността, смятайте, че ви е провървяло – това позволява да използвате участък от земя, който не е годен за засаждане.
  • За стопаните с по-малко късмет може да се заложи на изкуствен водоем. Идеалният вариант е той да бъде леко встрани от тревата. За да си създадете градинско езерце можете да използвате изкуствен резервоар или да застелите със специално фолио за градински езера изкопаната яма.
  • Сам по себе си готовият водоем е истинско поле за творческа изява. В него може да пуснете рибки, плаващи саксии и т.н.

Вижте още: 5 лесни декорции за градината, които да направите сами още днес


Нека има светлина

За градини с голяма площ трябва да се погрижите за източници на изкуствена светлина, за да не се разхождате нощем буквално като в гъста гора. 

Високите улични фенери ще изглеждат уместно до беседката или мястото за отдих. На другите места може да сложите градински фенери, които се окачват. Романтично ще изглеждат и лампите върху моравата или скрити между растенията. Люлките може да украсите с разноцветно светещи градински гирлянди. 

Градината е не само място за отдих, наслада сред растенията или полезна физическа активност, но и място за творчество. Ако притежавате късче земя винаги може да го облагородите, влагайки в него частица от себе си. Важното е да намерите интересна идея за градината с подръчни материали, която е по силите ви да реализирате. Не забравяйте, че помощ с озеленяването или ландшафтния дизайн на вашата градина могат да ви окажат и специалистите, регистрирани в Maistorplus. С техния професионализъм и вашите идеи градината ви ще стане любимото място за релакс на вас и вашето семейство. Направете безплатна заявка и сравнете оферти още днес!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта