5 красиви малки басейни за всеки вкус

Публикувано на 08/08/2022 от Екатерина Димитрова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 8 572 пъти

Притежаването на собствен басейн в градината е една прекрасна глезотия, изборът на която представлява изключително важна и често не особено лека задача. Тук ще видите няколко малки басейни с площ по-малка от 30 м.2 за удоволствие на семейството в летните дни. Интересът към малките семейни басейни все още е много голям. Голям брой български семейства мечтаят да си имат такъв в къщата или на вилното място. В голяма част от градските ареали, изборът на плувен басейн е твърде труден, с оглед малките налични пространства. За щастие, днес алтернативите за материали и покрития са многобройни - басейн от бетон, подсилена PVC, неръждаема стомана с облицовка, мозайки, мазилка или гранит... Вижте няколко от практичните предложения, които сме подбрали днес за вас, а в случай че намерите вашия басейн тук, потърсете някой от добрите изпълнители в MaistorPlus, които да претворят идеите ви в реалност.


Малък градски басейн

В този  уютен градски двор, решен изцяло в настилка от декинг, около добре поддържаната тревна площ намира място и малък правоъгълен басейн. Разположен под къта за почивка в двора, басейнът е напълно невидим в сезоните, които са неподходящи за плаж. Подвижните капаци обаче разкриват пълната му прелест в горещите летни дни. Не може да отречете практичното решение в случая. Можете да разположите ратановите мебели така, че при разкриване на басейна, те да останат от двете му страни. Ето и параметрите на това малко бижу: 

  • Изработен от пълзящ бетон, малкият басейн е облечен в подсилено PVC;
  • Разполага със солен електролайзер и електрически нагревател;
  • Тренажор, симулиращ плуване срещу течение;
  • Размерите са 2.80 м х 3.55 м, дълбочина - 1.40 м.

Оградете двора с каменна ограда, по кято китно да разположите цветни саксии. Осигурете голям ретро чадър в тон с ратановата мебел. Останете в компанията на любимия човек и два студени коктейла.

Прочети още: Бар столове – как да изберем подходящите


Спа център насред двора

В случай, че разполагате с дворно място във вилната зона, спокойно можете да си осигурите приятни изживяваня, като изградите собствен спа център на открито. Използвайте естествената денивелация на терена и не повече от 6 кв.м. площ, за да получите своето място за дълбока релаксация сред зеленината на природата. За този басейн ви е нужна дълбочина не по-голяма от 1.60м. Воднният кът можете да изградите на две нива, така че да е удобен за сядане и приятно отпускане в прохладата на водата. Изградете ниска стена от външния край на водоема, до която можете да насадите ниска храстовидна растителност. Това ще създаде усещане за усамотение и ще допълни общия комфорт на спа къта в двора. Басейът можете да изградите от бетон и да облицовате с фаянс тип мозайка. За да засилите усещането за натура - оградете с декинг в светли тонове. Не забравяйте и декоративните камъни наоколо, които ще завършат декора по най-добрия възможен начин. 

Параметри:

  • Размери - 2.25 м х 2.25 м., обща дълбочина – 1.40 м.;
  • Ширина на первазите от 0,40 м, облицовани в сива минерална мазилка;
  • Вградено осветление по перваза;
  • Снабден с дифузери за подводен масаж;
  • Осигурена подгряваща инсталация;
  • Дистанционна система Hydrocapt, която позволява дистанционно управление на техническите точки на спа центъра.


Малък басейн на терасата

Нямате просторен двор, нито вилно място, но разполагате с голяма тераса и прекрасен изглед? Плувен басейн от 10 квадратни метра, изграден на терасата, съвсем не е химера. Има най-различни конструкционни варианти да осъществите мечтата си, но тук се спираме на сравнително бърз и практичен такъв. Изработва се стоманобетонния отвор, който е с площ от 10 кв.м. и дълбочина от 1 м. и се покрива с полиестерна пясъчна смола. Малкият басейн може да се изгради и с 2-3 стъпала за разкош. Дъното е плоско, смолата може да варира в различни нюанси на синьо, което ще придаде и цвета на конструкцията. Каква облицовка ще изберете околовръст е въпрос на личен избор и предпочитания. Можете да комбинирате декинг около стълбите, така няма риск от хлъзгане с керамика имитация на дърво – намира се в различни цветове и размери. За да добавите зелено към тази идилия - опънете изкуствена трева в компанията на два комфортни шезлонга. Ако експериментирате с осветлението ще получите прекрасен воден кът за горещите летни вечери. 

Характеристики:

  • Мрежова хидравлика, снабдена със скимери и дренажна система;
  • Филтриране: пясък PAC, с потопен капак, вграден в стълбите;
  • Бордюри от щампован пясъчник Ceram - имитация на дърво;
  • Басейнът е подсигурен с полиестерен капак за зимните месеци.

Прочети още: Уникални басейни от различни кътчета на света


Малък басейн Dolce Vita за любители-плувци

Ако плуването е ваша страст и държите сутрин деня ви да започва с него, можете да си изградите плувна инсталация Dolce Vita в задния двор. Дори и да не е просторен и затревен, това не значи, че не е възможно да има басейн за плуване. Вижте как е решен проблема тук, на площ по-малка от 30 кв. м. Инсталацията е изградена като воден коридор с дължина от 11.5 м и 2.5 м. ширина. Дълбочина от 1.6 м. Коридорът е от традиционна зидария, покрита с аква изолзционна мазилка. Цялата тераса е в декинг. Басейнът е подсигурен с подвижен капак от същия материал с подсилена мембрана. Малкият басейн напълно задоволява нуждите за плуване, като осигурява и домашния комфорт. Сложете надуваеми кресла направо на земята и почивайте в промеждутъците на сутрешния аква джогинг. В сезоните неподходящи за плуване, подсиленият капак скрива водната повърхност и предоставя цялата площ на терасата за други цели. Параметрите тук са:

  • Дистанционен подвижен капак;
  • Подсилваща мембрана 150мм.;
  • Оборудван с UV стерилизатор с активен кислород;
  • Регулатор на рН и термопомпа. 

В случай че не се чувствате сигурни как да си изградите басейн у дома, заявете проект безплатно и ние ще ви помогнем да намерите подходящите професионалисти, с помощта на които да преобразите изцяло дворното си пространство.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта