10 вдъхновяващи идеи за великденски декорации в градината

Публикувано на 12/04/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 20 252 пъти

Пролетта все по-убедително заявява своето присъствие с армията си от цъфнали дръвчета и смело извиващи се трели на птички. Сезонът на събуждащия се живот е още по-осезаем в дворовете и терасите с градини, които са своеобразни природни оазиси сред иначе забързания бетониран живот. Настроението става още по-жизнерадостно при мисълта за задаващите се приготовления около Великден. Сигурни сме, че вече имате ясен план как и колко яйца да боядисате, какви техники за разкрасяването им да използвате. Направили сте няколко генерални репетиции с месенето на козунаци и за празника ще имате най-пухкавия и вкусен резултат. А може би сте от късметлиите, които се радват на собствен зелен кът? Точно за вас сме подготвили 10 вдъхновяващи идеи за великденски декорации в градината, които лесно можете да изпълните за по-малко от ден. Запретнете ръкави и действайте, а ако ви е нужна професионална помощ в озеленяването, доказаните специалисти в нашия сайт са винаги на ваше разположение.


Измайсторете букет с великденски яйца за градината

Едва ли можем да си представим многоцветната пролетна картина, лишена от изящната палитра на букетите. От всеки ъгъл ни дебнат вплетени в едно разцъфнали аромати, каращи на да вдишваме живота с усмивка и оптимизъм. В същото време въображението е стигнало такива измерения, че съвсем не е задължително, когато си представяме букет, той да е съставен единствено от цветя. Може освен красив, да бъде и вкусен, с подредени в него освежаващи плодове или разтапящи небцето шоколадови бонбони, обвити в ефектни опаковки. Последните обаче рискуваме да се разтопят на слънце, а нали външно украсяване ще правим. За целта съберете фамилията и измайсторете впечатляващ букет от великденски яйца, направени от пластмаса, стъкло или хартия например, с който да украсите пейката или оградата.

Вижте още: Коя е перфектната градинска пейка за вас?


Великденско гнездо в градината, двора или терасата

Там, където е Великден, има яйца, а там, където има яйца, рано или късно може да изскочи някое гнездо. Вие пък, вместо да го чакате да изскача изненадващо незнайно откъде, направете сами великденско гнездо като част от вашите великденски декорации в градината. Хубавото при него е, че дори да не разполагате със собствен озеленен двор, остава алтернативният вариант да украсите терасата или която друга част от личното си гнезденце решите. Необходими са ви няколко великденски яйца, саморъчно боядисани от вас в желани цветове или купени готови, плюс сезонни пролетни цветя, каквито ви харесват. Самото гнездо или изплетете сами с подръчни клечки, слама и кал, или си вземете интересно панерче. Остава ви само да аранжирате по собствен вкус.


В градината да влезе великденският заек!

В последните години великденският заек стана все по-популярен и у нас вече лесно се асоциира с празника. Неговата история започва назад във времето, през 13-и век, в Германия. Легендите говорят, че е бил прелестна птица, дясна ръка на богинята Еостра. Oт нейното име идва пък английското наименование на Великден: “easter”. Един ден птицата се превръща в див заек, но макар и в новата си форма на живот, продължава да строи гнезда, в които крие шарени яйца. Търсенето на последните е любимо приключение за децата по света. Не е нужно да вярвате в тази легенда, за да поканите великденски заек в градината си. За да е атмосферата още по-приказна, добавете към него декоративна къщичка, пиленца и цветя.


А може и семейство великденски зайци в градината

Когато само един великденски заек не е достатъчен, напълно в реда на нещата е да декорирате със семейна двойка дългоухи градината си. Облечете им сини и розови одежди, да се знае кой е мъжът и коя жената в семейството, и създайте вдъхновяваща пролетна атмосфера. Поставете ги върху зелена полянка, а ако си нямате, постелете килим, който добре да имитира такава. Наоколо допълнете декора с шарени великденски яйца и ароматни цветя. А знаехте ли, че заекът е символ на плодородието и живота? Ето ви още една основателна причина симпатичните животинчета да са подходящи както за великденски декорации в градината, така и за всякакви други пролетни украси.


Дайте път на пилетата в градината!

В случай че държите на по-утвърдени по нашите земи украшения, за своите великденски декорации в градината, е удачно да заложите на традицията. Последната се изразява в добре познатите ни петлета, кокошки и пиленца, които свободно да щъкат из зелените ви площи. Разбира се, вариант е да бъдат и статични, стига да изберете декоративни такива. Има толкова сполучливи изработки, предлагани в магазините за дома и градината, че лесно бихте ги объркали с истински. Ако пък творческият ви потенциал не знае граници, впрегнете го в един домашен кръжок по труд и творчество и си направете своя уникална перната фамилия.


Запознайте великденските яйца с полските си цветя!

След като вече сте боядисали великденските яйца, нашарили сте ги точно както на вас ви харесва, е време да им потърсите подходящ панер и да ги поставите на видно място вкъщи. Или пък да прекрачите смело отвъд познатите рамки и небрежно да разпръснете яйцата из полянката си с полски цветя. Дори не можете да си представите колко добре ще стоят редом до маргаритките и метличината. Все едно винаги са принадлежали на това място, така успешно ще се впишат. Ако много се притеснявате, че има опасност някой да ги счупи, докато се разхожда покрай тях, използвайте дървени яйца за своите великденски декорации в градината.

Вижте още: Малките подобрения, които ще превърнат градината ви в истинско райско кътче


Създайте неповторима великденска ограда

Оградата е неделима част от немалко градини и като такава също има правото да бъде равноправен участник в декорирането за Великден. Един много лесен начин да го направите е като закрепите за нея апликации с формата на яйца, зайчета, пиленца и всичко подобно, свързано с празника. А тъй като същият е пролетен, съвсем спокойно можете да заложите и на фигурки, изрязани като цветя. Ако пък същите са от материя, която позволява върху нея да се рисува, малките художници в дома ви с радост ще помогнат великденската ви ограда да придобие неподражаема индивидуалност.


Нека градината грейне с удивително великденско дърво!

След като съществува коледно, е съвсем логично да има и великденско дърво. В такова можете да превърнете което и да е от наличните в градината, стига да няма риск да нараните цветчетата му. Идеално би били някое по-старо, което след украсяването му, истински ще се съживи благодарение на цветните елементи, с които ще го обогатите. Впрегнете сръчност и въображение и си направете гирлянди с великденски мотиви, като например пъстри великденски яйца от хартия или пластмаса. Декорирайте с тях клоните на избраното за случая дърво от двора ви и ще си имате вдъхновяваща приказка от празнични багри.


Посрещнете гостите си с великденска трапеза в градината

Планирали сте великденско празненство и ви се иска да посрещнете гостите си на открито, сред зеленина. Приготвили сте се със свежи зелени пролетни салати, апетитни блюда и майсторски изплетени топли козунаци. Към цялостната картина можете да добавите и една специално подредена великденска трапеза. Пред всеки от гостите оставете цветна кошница с великденски яйца, като комплимент за добре дошъл. Подсилете пролетното настроение с букети от нежни цветя, задължително естествени, сезонът не позволява друг вариант. Препоръчително е да използвате бяла покривка за масата, за да не предозирате с шареното. Отворете виното и нека празникът да започне!


Включете градинските мебели във великденската декорация

Освен традиционните аксесоари, с които се свързва пролетният празник, към своите великденски декорации в градината смело можете да включите и мебелите. Сложете меки възглавници в плетения стол с форма на яйце и се отдайте на пълен релакс под слънчевите лъчи. А за да е в перфектен вид градината ви, в празник и делник, поверете оформлението й на професионални озеленители, каквито ще откриете в MaistorPlus. Изберете от списъка с регистрирани изпълнители или заявете проект, напълно безплатно и без обвързване, и сравнете получените оферти. Уговорете условия на работа, запознайте се с отзиви и препоръки от предишни клиенти и вземете най-доброто за вас решение. След изпълнение на задачите, които сте поставили, споделете оценката си в платформата.


Тагове:

Великден

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
13 извършени проекта