Създайте уникален жив плет, който ще вдъхне настроение в градината

Публикувано на 29/06/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 12 874 пъти

Отглеждането на жив плет не само ще спомогне за по-естетичния вид на двора, но и ще направи преодоляването на оградата или зида около дома ви в пъти по-трудно. В този смисъл не е изненадващо, че все повече домакинства прибягват до този метод в опит да направят вилата или къщата си по-спокойно и сигурно място за обитаване. За да ви помогнем по-лесно да изберете подходящото растение за изграждането на жив плет, потърсихме мнението на опитните специалисти в най-големия форум за домашни ремонти "Направи сам". Запознайте се с техните изпитани трикове и полезни съвети, а качествената поддръжка на градината през есента поверете на най-добрите професионалисти в областта!


Добрият стар бръшлян - невероятно лесен за отглеждане, но прекалено труден за премахване

Класическа идея за обгръщане на оградата или зида около къщата е засаждането на бръшлян. Това вечнозелено растение се отличава с красиви и разнообразни по форма листенца, които се прикрепват здраво към оградата, а в някои случаи могат да обвият изцяло дори фасадата на къщата. Сред предимствата на това растение е неговата завидна устойчивост на студ и други неблагоприятни условия, като негов основен противник се оказва жаркото слънце. За да ускорите развитието на бръшляна, е добре да му осигурите достатъчно влага и да подкастряте клонките му поне 2 пъти годишно. Специалистите от форума обаче напомнят, че това растение е изключително трудно за премахване, затова то не е подходящо временно решение за вашата къща или вила.

Виж още: Малките подобрения, които ще превърнат градината ви в истинско райско кътче


Дивата лоза се превръща в пъстра декоративна преграда през есента

Непретенциозна и изключително красива, дивата лоза е доказано успешно решение за изграждане на жив плет в градината. Посадете я до оградата или зида и тя бързо ще ги обгърне изцяло, като през есента ще се превърне в пъстра декоративна преграда срещу любопитни съседски погледи. Трудното ѝ премахване е нейният основен недостатък, изтъкнат и от професионалистите във форума, които споделят изпитани методи за справяне с навика ѝ бързо да завладява дори фасадата на къщата. За разлика от бръшляна, дивата лоза не е вечнозелено растение, което пък от своя страна налага честото събиране на листа и полагането на повече грижи за вида на плета.


Класическа идея за вашата градина - жив плет от чемшир

Това вечнозелено растение е типично за много български градини, като печели симпатиите на собствениците им със своята издръжливост и свеж вид. Чемширът се нуждае от често поливане особено през лятото, но пък не изисква никаква поддръжка в студените зимни дни. Неговите малки листенца постепенно оформят красива зелена преграда в двора, която пък е особено податлива на оформяне. Подробна информация и изпитани съвети за засаждането на чемшира можете да откриете тук.


Идеално решение за тези от вас, които не разполагат с време за събиране на листа

Потребителят Johny от най-големия форум за домашни ремонти „Направи сам“ препоръчва засаждането на туя за изграждането на жив плет в двора. Като основно предимство на това растение, той изтъква липсата на падащи листа, но напомня, че то трябва да се засажда на поне 50-60 см. разстояние. Според специалистите преките слънчеви лъчи и редовното поливане ускоряват развитието на този тип растения, които дори мразовитият вятър не е в състояние да повали. Така малките храстчета постепенно ще оформят гъст жив плет, който ще очарова гостите ви още от прага на дома.

Виж още: 4 съвета за почистване на градината в края на лятото


Предизвикайте творческата си страна с жив плет от лигуструм

Ако търсите решение, с което максимално бързо да оформите красив жив плет, то лигуструмът е точният избор за вас. Това вечнозелено растение е изключително устойчиво на неблагодатни условия, но е важно да запомните, че се нуждае от слънчева светлина и често подрязване. Отличава се със зелени листа, които понякога придобиват бял или жълт оттенък. Опитните майстори от форума напомнят, че това растение е изключително подходящо за оформянето на жив плет, тъй като позволява създаването на наистина впечатляващи фигури.


Орлови нокти - изпитана рецепта за вашата приказна градина

Този ефектен храст много бързо ще се превърне в красив жив плет, който излъчва приятен аромат и превръща двора в истинска приказна градина! Макар да изисква средно влажна почва и често подрязване, лоницерата създава прекрасни цветове, които, според специалистите във форума, напълно оправдават усилията за поддържането й. Важно е да знаете, че правилното отглеждане на този тип растения изисква те да бъдат засадени на поне 1-2 метра разстояние едно от друго, както и да им се осигури опора, по която да пълзят до оформянето на здрав плет.

Виж още: 8 невероятни трика ще запазят цветята у дома свежи за по-дълго


Внесете цвят в двора с помощта на жив плет от пираканта

В случай че търсите начин да направите двора си по-добре защитен, насадете около оградата пираканта. Това ефектно растение притежава остри бодли, които от една страна затрудняват подрязването му, но от друга затрудняват влизането в двора през оградата. Изключително устойчиви на лоши атмосферни влияния, храстите от този тип създават гъст плет, изпъстрен с малки червени плодове. И това, ако не е перфектното растение за вашата есенна градина!

Още изпитани съвети за поддържането на двора и градината потърсете от доказани специалисти, като заявите проект в MaistorPlus напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта