Основни грижи за градината през есенния сезон

Публикувано на 17/09/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 115 пъти

Есента е великолепен сезон за всеки градинар. По това време на годината се радваме на пъстри багри от сухите есенни листа и на дъждове, които осигуряват редовно напояване на растенията. И именно сега е времето, в което трябва да започнем подготовка за наближаващата зима.

Ще ви представим някои от най-важните стъпки, които трябва да предприемете, за да приготвите градината си за студените месеци, както и съвети, благодарение на които ще съживите растителността и ще я предпазите от неблагоприятните условия. А при необходимост от още идеи, потърсете помощ от професионалистите по ландшафтен дизайн, които ще ви съдействат с всички детайли и ще ви вдъхновят с много нови предложения.


Почистете улуците от сухите листа в градината

Грижата за улуците е изключително важна. Тъй като есента често преминава в проливни дъждове, те трябва да са перфектно почистени, за да може водата да се оттича безпроблемно и да не се получат запушвания и замърсяване.


Съберете сухите листа и сътворете декорации от тях

Опадалите есенни листа могат да създадат немалко проблеми. При дъжд се навлажняват и се превръщат в опасна хлъзгава покривка по земята. Освен това, те пречат на растенията да поемат от малкото останали слънчеви лъчи. Събирайте редовно листата с гребло и ги изнасяйте с чували, вместо да ги оставяте на купчини. Идеята да го направите наведнъж, в края на есента, може да ви коства прекалено много време и усилия. А с най-хубавите листенца, измайсторете есенни декорации.

Виж още: Направете си сами впечатляващи есенни декорации за дома


Помислете за есенните вредители

Голият охлюв обича да се разхожда в дъждовното време и да си похапва от листните ви зеленчуци на спокойствие, докато вие сте се скрили вкъщи на сухо. Но има и гадинки, които търсят обежище сред растенията ви - места с богата растителност, където ще открият подслон и храна. Като цяло, есенният сезон е благоприятен за плъзване на вредители сред градината ви, затова е необходимо да се погрижите да избегнете това. Посетете близкия градински център - там продават специализирани сезонни препарати и торове. Помолете за съвет и изберете най-добрите продукти, подходящи именно за вашите посеви и реколти.


Погрижете се за слабите растения в градината

Късните реколти на летните зеленчуци, както и някои от есенните, са уязвими при проливни дъждове и силен вятър. Осигурете им подслон и благоприятна температура, като изградите парници в градината си. Изключително важно е да помислите и за билковите насаждения. Необходимо е да ги изкорените и да ги прехвърлите в саксии, които да съхранявате у дома през зимата.

Виж още: Високотехнологични градински изобретения, които ще ви изумят


Време е за подрязване и нови посеви

Подрязването на краищата на храстите и дръвчетата е необходимо, за да подсигурите по-лесното им и здраво израстване. Някои от по-сухите клончета трябва да бъдат изцяло отстранени.

Също така, есента е идеалното време за посяване на пролетни растения - тревни площи, овощни дръвчета, теменужки, макове, лалета, ранни реколти на грах, спанак, листно цвекло и др.


Наслаждавайте се на есенната реколта в градината

Не чакайте ябълките да презреят, за да ги оберете от клончетата. Следете тяхното развитие и ги откъсвайте, за да олекотите и освободите дръвчетата, а след това ги оставете за няколко дни - те сами ще узреят. Наслаждавайте се на прекрасните тикви, карфиол, зеле, круши и купищата други есенни плодове и зеленчуци - те са богати на ценни хранителни вещества, а и носят аромата и вкуса на красивата есен.

За да получите истинска професионална помощ в поддръжката на градината, свържете се със специалистите близо до вас. Заявете проект и ще получите безплатно оферти от водещи компании в областта, отправени специално към вас. Разгледайте техните профили и клиентски оценки и сами преценете кой екип е най-добър за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта