Мебели от естествени материали – чистота и минимализъм в интериора

Публикувано на 21/09/2023 от Anna Stankova | Последна редакция на 21/09/2023 | Видяно 3 566 пъти

В последните години изискванията към домашния интериор станаха все по-специфични. Времето на претрупаните помещения, които претендират за богатство, отмина, отстъпвайки място на изчистените, семпли и минималистични форми. Именно в тази ниша обзавеждането от естествени материали се оказа попадение в десетката, поради многобройни причини. Независимо дали ще изберете онлайн магазин за мебели или физически, със сигурност ще откриете страхотни попадения.


Какви са предимствата на естествените материали в обзавеждането?

Мебели от дърво, камък и бамбук създават усещане за топлина, уют и близост до природата в интериора. Ето някои от основните предимства:

  • устойчивост и дълготрайност – продуктите, изработени от дърво или камък, са изключително устойчиви и могат да служат години наред без видими следи от износване;

  • екологичност – опциите от бамбук се разграждат бързо в природата, което ги прави оптимален избор за тези, които искат да живеят в хармония с околната среда;

  • здраве и благополучие – те не излъчват вредни емисии и осигуряват чист въздух в дома.

Естествените материали в интериора предлагат уникално съчетание от дълготрайност, екологичност и естетика, което създава усещане за топлина, уют и близост до природата в домовете. 


Как да ги комбинираме в интериора?

 

Съчетанието им в интериора може да се окаже предизвикателство. Спазвайте следните основни принципа за най-добър резултат:

  • земни цветове – земните тонове лесно могат да се комбинират. Черешовото дърво се съчетава прекрасно с бежов или кафяв камък;

  • баланс между твърдо и меко – дървената маса с плот от камък в съчетание с меки столчета или диван ще добави динамика в интериора;

  • разнообразие на текстурите – когато ги комбинирате, е добре да играете с различни текстури. Гладко дърво с груб камък или плетени елементи добавят интерес и дълбочина в интериора.

Комбинирането на тези елементи изисква чувство за баланс и хармония. Важно е да се има предвид текстурата, цветовете и особеностите на всеки елемент, за да се постигне естествен и цялостен вид на пространството.


Тенденции в обзавеждането през 2023 година

През последните години наблюдаваме как интериорният дизайн все повече се връща към природата. Това е реакция срещу скоростта на модерния живот и желанието на хората да създадат уютен, комфортен и екологичен дом. През 2023 година тенденциите в интериорния дизайн продължават да подчертават значението на естествените материали.

  1. Минималистични форми

Съвременният минимализъм е по-различен от този на 90-те години. Днес той се характеризира с фокус върху функционалността и качеството. Простите, изчистени форми подчертават красотата на дървото, камъка или глината. Тези материали сами по себе си са достатъчно красиви, затова дизайнерите избягват излишната декорация.

  1. Дърво в тъмни тонове

Дървото остава любимо при обзавеждането на дома. През 2023 година тъмните оттенъци като орех, череша или дъб набират все по-голяма популярност. Те добавят топлина и изтънченост в интериора. Тъмните дървесни повърхности също така са отличен фон за светли текстили и акценти.

  1. Микс от старо и ново

Комбинирането на стари и нови елементи в интериора създава усещане за уют и история. Античните дървени мебели могат да се съчетаят перфектно с модерни стъклени или метални детайли. Тази комбинация допринася за усещането за уникалност и персоналност на дома.

За всеки, който иска интериор изпълнен с топлина и хармония, естествените материали ще бъдат печеливша опция. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта