Как да боядисаме кухненските шкафове?

Публикувано на 04/03/2020 от Флора Велчева | Последна редакция на 04/03/2020 | Видяно 12 065 пъти

Малко собственици на жилища биха отказали предложение за нови кухненски шкафове. Но когато вземете предвид високата им цена, освежаването на старите се оказва много по-приемливо. 

Да боядисате кухненските шкафове със спрей е един от начините да им придадете искрящ, свеж вид без това да ви струва много. Най-хубавото е, че вместо да се ограничавате до няколко варианта за избор на цветове, предлагани от производителя на шкафовете, целият спектър от нюанси вече е на разположение за вас. Ако имате нужда от професионално съдействие, винаги можете да се обърнете към някой от експертите, регистрирани на сайта ни с молба за помощ. 


Изберете правилната боя

  1. Проверете дали консумативите, които ще използвате, са подходящи за вашия тип шкаф - масивно дърво, ламинат или метал.
  2. Огледайте етикета на боята върху кутията за конкретни инструкции.
  3. Шкафовете за дърво са идеални за боядисване, но не всяка повърхност, която може да се търка с шкурка, може да бъде боядисана.
  4. Изберете висококачествена боя. Предлагат се специални бои за шкафове, които осигуряват гладко покритие. 
  5. Уверете се, че вашата боя е акрилна, а не винилова. Акрилната боя на основата на латекс е издръжлива и лесна за почистване.
  6. При латексовите бои винаги следвайте инструкциите на производителя относно времето на втвърдяване.
  7. Едно гланцово покритие ще накара шкафовете ви да блестят, но може да покаже грешките при боядисването и неравностите по повърхността на шкафа.
  8. Полугланцовите или сатенените покрития обикновено се използват за кухненски мебели, но много от тях могат да бъдат трудни за почистване. Проверете инструкциите за подробности.


Няколко често срещани грешки

Има няколко основни правила, които е добре да спазите, независимо дали времето ви притиска или предпочитате да си спестите усилието.

  1. Нереалистични очаквания - боядисаните шкафове изглеждат чудесно, но няма как да бъдат като нови. 
  2. Не отделяте достатъчно време - не смятайте, че боядисването на кухненската мебел е проект за един неделен следобед. 
  3. Не почиствате дървото преди да започнете с нанасянето на цвят - колкото и гладка да е повърхността, тя има нужда от шлифовка.
  4. Не сваляте дръжките на шкафовете и чекмеджетата - някои хора се опитват да спестят време, но това не води до добри резултати.
  5. Не помните кои дръжки към коя част на шкафовете са били поставени - за да си спестите време и усилие, поставете етикети на дръжките, които да показват точното им местоположение (например над мивката, отляво).
  6. Не поставяте шкафовете в удобна позиция - ако не можете лесно да достигате до ъглите е твърде вероятно да не нанесете боята равномерно.
  7. Не боядисвате в правилна последователност - трябва да започнете с боядисване от задната част на вратите, вместо от предната; защото ако прекалите с боята и тя се размаже, поне ще е обърната към вътрешността на шкафа.
  8. Бързате да върнете шкафовете по местата им преди боята да се е втвърдила.

Вижте още: Опитомете хаоса в кухнята с 5 лесни трика!


Боядисването - няколко прости стъпки

Има няколко прости стъпки, които можете да следвате, за да бъде успешно боядисването: 

  1. Първо, откачете вратите, дръжките и декоративните елементи от мебелите.
  2. Второ, почистете цялата мебел с обезмаслител, за да премахнете всички замърсявания, които се натрупват с времето.
  3. Използвайте шкурка, ако повърхността е все още набраздена, може да използвате малко грунд. Оставете го да изсъхне поне 24 часа. 
  4. Внимателно изгладете грунда. Избършете грундираните шкафове с влажна кърпа, за да отстраните остатъците, преди да нанесете първия слой боя.
  5. Тествайте продуктите, които ще използвате на малка площ от шкафа.
  6. Първо нанесете боя върху вдлъбнатите или подробни зони на вратата на шкафа. 
  7. Оставете първото покритие да изсъхне за около 24-48 часа, след което нанесете втори слой по същия начин. Отново изчакайте 24-48 часа и след като и второто покритие изсъхне, поставете обратно металните елементи от шкафовете. 

Ако въпреки тези съвети имате нужда от помощ, за да върнете добрия вид на мебелите в кухнята, винаги може да се консултирате с някой от специалистите регистрирани на сайта ни. Направете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете тази, която най-много ви допада.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта