Съвети за начинаещи: как да използваме дървените палети в интериора на дома?

Публикувано на 29/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 03/10/2019 | Видяно 3 164 пъти

Какво по-хубаво от това сами да сътворите обзавеждането на дома си? Един от най-добрите начини да спестите и пари, и нерви при следващия проект за декориране на дома, е да го направите със собствените си ръце. А добрата новина е, че има един материал, който е широко достъпен, невероятно универсален и практически безплатен: палетите.

Палетите са малки, здрави платформи, обикновено изработени от дърво, които се използват за транспортиране на стоки в камиони и самолети или за съхранение на стоки в складовете. И тъй като палетите са доста обемисти, много производители не смятат за рентабилно да изпращат празните палети до мястото им на произход за повторна употреба. Вместо това те или ги изпращат за рециклиране, или просто ги изхвърлят. А точно тези изхвърлени палети са истински съкровища за всеки почитател на “направи си сам” проектите. За да помогнем на начинаещите в това интересно занимание и за да вдъхновим вече опитните творци, тук сме подготвили няколко лесни идеи за декорация на дома с палети. 

Ако пък вече имате идея, но се нуждаете от професионална помощ за изпълнението й, се обърнете към специалистите в областта на изработката на мебели по поръчка, регистрирани в MaistorPlus.


Акцентна стена

Интериорните дизайнери често подчертават важността на създаването на фокусна точка в една стая. Тази фокусна точка може да се създаде като се групират мебелите около привличащи вниманието елементи като камина, прозорец или картина или друг вид стенно изкуство. Ако обаче разполагате със стая, която е по-семпла, без естествена фокусна точка, можете да създадете такава, като добавите акцентна стена. Как да го направите ли? Просто декорирайте една от стените в контрастен цвят, така че тя да се откроява от останалата част на стаята и да привлича окото.

И докато повечето хора избират да направят това като използват боя или тапет, някои от по-амбициозните и креативни натури решават сами да я създадат. И то, използвайки палети! 

  • Оказва се даже, че този избор е не само ефектен, но и доста бюджетен.
  • Дръзкото решение да се използва декорация от естествено дърво, създава интересно и драматично усещане в стаята. 
  • Този тип проект е чудесен начин да използвате по-тънки парчета палетна дървесина. Точно те са по-добри за тази работа, отколкото по-дебелите дъски, защото те са по-леки и по-лесни за закрепване към стената.


Рафт за книги

Има няколко начина да превърнете дървесината от палетите в място, което да се превърне в хранилище за книгите ви. 

  • Един от най-елементарните и лесни варианти са малките висящи рафтове. За направата им е нужно просто да отделите една дървена ивица от центъра на палета и да го заковете в единия край. Накрая го шлифовайте и боядисайте. Цялата тази процедура можете да направите още веднъж и така ще направите от един палет две висящи дървени рафтчета за книги.
  • Има и още един дизайн, който е малко по-сложен. За него е необходим по-дебел палет със здрави, плътни блокове, които да се сложат между два слоя от по-тънки дървени летви. По-дебелите блокове оформят опорите на рафтовете, докато по-тънките парчета, прикрепени под ъгъл от 90 градуса, изпълняват функцията на рафтове. Редуването на тънките летви от лявата и дясната страна на по-дебелите блоковете ще създаде етажерка с формата на дърво.

Вижте още: Направи си сам бюро от палети с библиотека


Масичка за кафе

Масичките за кафе, направени от палети, са друг популярен проект. Възможно е да се направи невероятно широка гама от стилове от един и същ палет. 

  • Някои проекти за масичка от палети са много лесни за изпълнение. Те представляват две или три палети, подредени един върху друг и след това боядисани. Този дизайн осигурява допълнително място за съхранение в кухите центрове на палетите. 
  • Други са много по-сложни, включващи чекмеджета или декоративни инкрустации. Например, една на пръв поглед обикновена масичка, в основата си с плот, направен от пет странични ленти от дърво. Тя има и четири крака, направени от по-дебелите опорни парчета. Със семпла рамка от още четири парчета, прикована към краищата на горната й част, осигурява по-структурирана опора.

Разбира се, това са само малка част от множеството варианти за създаване на масичка от палети.

Вижте още: 9 свежи идеи за маса от палети


Подова настилка

С малко усилия можете да използвате палетното дърво и като материал за подови настилки.

  • Този вариант е по-сложен и по-скъп от създаването на палетна стена, например, тъй като трябва да сте сигурни, че всички дъски, които използвате са еднакви по дебелина. Техните страни и ръбове също трябва да са равномерни и ще трябва да изравните пода, ако не е такъв.
  • Всичко това отнема много време и изисква усърдна работа, но резултатите могат да бъдат фантастични. Интересна идея, която можете да приложите е да редувате палети с различен цвят и размер. Така ще създадете уникален, шарен и много чаровен под, който със сигурност ще събира погледите. 

Палетите наистина са един от най-универсалните, евтини и практични материали, когато става дума за приложението им в интериора на дома. Те стават все по-предпочитани при създаването на модерен, семпъл, но и отличаващ се стил на жилището. Интериорните дизайнери, регистрирани в сайта ни, могат да ви покажат как точно можете да намерите приложение на палетите и във вашия дом. За да се свържете с тях, просто направете безплатна заявка. До 24 часа вече ще имате готови идеи и оферти, от които да изберете най-добрата за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта