Бар столове в кухнята – оригинални решения

Публикувано на 04/10/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 20/10/2021 | Видяно 3 559 пъти

Използването на барплот и столове към него в кухнята, има огромен брой предимства. Първо, това е доста удобно особено, ако в къщата има малка кухня. Второ, което е особено важно за голяма кухня, бар плотът и столовете са чудесен начин за зониране на пространството. Ако искате да ви е удобно, да пиете кафе и да се наслаждавате на закуската си, важно е да изберете не просто самия барплот, но и удобни бар столове за него. Тук е важно да се вземат предвид няколко фактора, които ще обсъдим статията. И никога не е късно да се обърнете за съвет при организиране на кухненското пространство към интериорните дизайнери на MaistorPlus.


Височината на бар столовете за кухнята е важен параметър

Само погледнете съвременните магазини - те предлагат повече от стотици модели високи столове за барплот! Така че изборът на необходимата височина на бар стол, с гръб или без, е чудесен начин за стесняване на обхвата на търсене. След като определите този параметър, ще имате конкретен списък от модели, които са подходящи за вашия кухненски плот.

Как да не сгрешим с височината на конструкцията?

Разбира се, на първо място трябва да се съсредоточите върху височината на барплота и да го премерите. По правило той варира от 1 до 1,3 м. Ето защо, ако използвате стандартна конструкция, столове с размери 75-85 см са идеални за вашата кухня.


Два основни съвета за избор на бар стол

Оказва се, че всяка мебел, в допълнение към класическите, има и нестандартни параметри. Ето защо е нужно да спазите тази важна препоръка: основата на плота на масата трябва да бъде по-висока от седалката на стола, най-малко с 25-30 см. По този начин ще ви е удобно да седите на избрания стол.

За да определите по-точно идеалната височина на столовете, важно е да разчитате на собствените си преценка. Не забравяйте, че основното е вашето лично усещане.

  • Съвет 1: Ако решите да купите бар стол, то в магазина още не забравяйте да опитате да седнете на него.
  • Съвет 2: Не може да вземете решение за височината на стола? Изберете такъв с регулируема основа. По този начин може да зададете височината, от която се нуждаете само за няколко секунди.


Опции за дизайн и стил на бар столове за кухнята

За да закупите бар столове за кухнята, които биха се вписали идеално в пространството на стаята, важно е да се вземе предвид не само височината на самите продукти, но и интериорния дизайн. Ако искате стаята да изглежда възможно най-хармонично, изберете стил на столовете, който ще бъде липсващото парче от пъзела на вашата кухня. Съгласете се, че ако зоната за хранене е в стил Прованс, хай-тек бар столовете едва ли ще бъдат подходящи. За щастие, днес производителите предлагат безкрайна гама столове, които ще задоволят всеки вкус. 

Прочетете още: Подарете си комфорт с най-подходящите столове за офиса


Класически или хай-тек бар столове

Няма да сгрешите, ако се спрете на класически вариант, но има и по-нестандартни опции. За кухня в класически стил е най-добре да изберете дървени бар столове, тапицирани с текстил или естествена (нискобюджетна версия - изкуствена) кожа. Хубаво е цветът на дървото и тапицерията да отговарят на цялостната цветова палитра на стаята.

За кухня в стил минимализъм и хай-тек, можете да изберете метални столове с минимум декоративни елементи. За по-голяма надеждност потърсете модели с хромирани метални крака. Така ще сте сигурни, че продуктът ще бъде не само дълготраен, но и много стабилен.


Цветът има значение, както и качеството

Металните или дървени бар столове са не само полезна мебел, но и красив елемент от интериорния дизайн. Ярките модели ще акцентират и ще придадат оригиналност в кухненското помещение. Основното правило тук гласи: яркият нюанс трябва да се среща и в други елементи на декора (текстил, керамика).

Кухня в минималистичен стил, би се освежила от ярко оранжеви или зелени бар столове. В тази гама може да са порцелановите чаши за чай, както и лампата. Разбира се, освен външния вид и цвета, важно е и качеството на избраните бар столове.

Столът, изработен от пластмаса или акрил, изглежда красив и оригинален. Но такъв стол е подходящ за човек с тегло до 80-90 кг. Много по-издръжливи стол е този, който е изработен от стомана и дърво. Но тяхната цена е доста по-висока.


Правилен избор и цена на бар столовете

Избирайки бар столове от магазин за мебели, много купувачи се интересуват преди всичко от цената им. А тя от своя страна зависи от няколко фактора:

  • Модел. Колкото по-сложен е моделът на стола, толкова по-висока е цената му.
  • Материал. Дървените бар столове са много по-скъпи от пластмасовите.
  • Наличие на допълнителни механизми. Също така цената се влияе от качеството на тези механизми.

Въртящият се механизъм на бар стола също е добро решение. Той е уместен за дизайна на малка кухня.

При честото използване на въртящия механизъм и регулиране на височината, то тези елементи лесно се износват. Така че, ако искате столът да служи възможно най-дълго, без излишни ремонти и модификации, по-добре е да изберете класически дизайн с фиксирана височина и без възможност за завъртане на седалката.

Съвет: За да защитите пода от механични повреди, купете специални подложки, които предотвратяват появата на драскотини.


Имате ли нужда от консултация за избор на бар столове

Когато избирате броя на бар столове за кухнята, важно е да се има предвид разстоянието между тях. То трябва да бъде най-малко 15-20 см. Това ще ви позволи да седите удобно зад бар плота, без да смущавате другите хора.

Днес все повече хора предпочитат да имат бар столове за кухнята си. Направете безплатна заявка за проект и ще получите  компетентен подход за избор на дизайн (материали, височина, стил, допълнителни елементи) от специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в MaistorPlus. Така ще се радвате на стилни и удобни бар столове, който идеално се вписват в кухнята.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта