Използване на ретро мебели в интериора - оригинални и свежи решения

Публикувано на 03/07/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 06/07/2019 | Видяно 2 281 пъти

Ретро мебелите се свързват с 60-те години на миналия век. По това време в света се случват много вълнуващи събития: полети в космоса, нови тенденции в музиката и културата, поява на социални движения. Всички тези моменти се отразяват при мебелите и интериора като цяло. Съвременните дизайнери все повече се обръщат към този период за вдъхновение, заемайки различни идеи за интериора на модерните апартаменти. Но не бъркайте ретро мебелите с антиките  - това са напълно различни неща.

Днес все повече хора при избора на интериорен дизайн избират ретро стил, защото той дава комфорт и оригиналност. Най-трудното е да се улови духа на 60-те години и да се реализира в дома. За да сте спокойни, че взимате правилни решения при оформлението на дома си, ви съветваме да се обърнете за съвет към специалистите по вътрешен интериор, регистрирани в нашата платформа. Трябва наистина внимателно да се прецизира цялото изобилие от цветови и мебелни решения, както и да се отдели внимание на необичайните елементи в декора. 


Основни характеристики на ретро стила в интериора

Първата асоциация със стила на 60-те е свързана с ярките цветове. Не забравяйте – тогава се появява хипи културата! В декорацията на стаите най-често се използват богати нюанси на оранжево, синьо и зелено. Хубаво е да се знае, че ретро мебелите са с изчистени линии, геометрични форми и дори растителни орнаменти. Заслужава да се отбележи, че мебелите от онова време са направени с много високо качество, може би след малка реставрация те ще изглеждат като нови и ще продължават да се използват в жилището. Освен мебелите, за ретро стила са важни декоративните елементи като:

  • часовник с кукувица;
  • стари снимки, настолни и подови лампи;
  • телефонни апарати със слушалка.

Може да използвате ретро мебели и предмети от интериора на родителите, баби и дядовците си и така да им дадете нов живот.


Какви мебели могат да бъдат ретро?

Ако искате апартаментът или къщата да са в духа на ретро годините, обърнете специално внимание на избора на мебели. Техният външен вид не трябва да е гротесков, а предпочитания трябва да се дават на мебели с прости форми и остри линии.

  • Не избирайте прекалено големи шкафове или тромави скринове от 60-те. Вместо това по-добре стоят интериорно ниски скринове и красиви ракли.
  • Втората половина на миналия век се отличава с бърз технологичен прогрес, затова в интериора са използвани различни изкуствени материали. Отделните мебелни части често са изработени от пластмаса и хром, а някои са в по-смела комбинация с дърво.
  • Някои от тях са добре запазени, но други, като маси, столове, шкафове, могат да имат нужда от ремонт и освежаване. Но така те ще запазят своя чар.


Ретро стил в кухнята

Ретро е идеален стил за любителите на уютната кухня. За да предадете очарованието на 60-те години, изберете си ретро маса, ретро столове и ретро шкафчета за това помещение. Ако дървените мебели са с резба, то се постига уникален стил и очарование.

  • При мебелите за кухнята е по-добре да се избягва изобилието от остри ъгли. Например, трапезна маса с овална форма, комбинирана с ретро столове, ще допълни интериора перфектно.
  • Има също така много кухненски прибори, които ще изглеждат страхотно като декоративни елементи: чайник, ръчна мелничка за кафе, дъска за рязане на хляб и други.
  • За стените в кухнята, може да използвате както обикновен тапет, така и варианти, имитиращи мазилка, която е с различни текстури и орнаменти.

Прочетете също: Кухни 2019 - основни тенденции в организирането им


Ретро дневна в стила на 60-те години

60-те години се отличават с голямото си разнообразие, а ретро стилът в дневната и трапезарията е наистина оригинално решение в модерния 21-ви век.

  • Тази стая може да се организира по различни начини. Хората, които я възприемат като въплъщение на комфорта, не могат без килим, диван и цветни възглавници.
  • Ретро диваните са страхотни, ако се претапицират и освежат. Може да се постави и малка ретро маса, която да внесе полъха от онези волни години. Тя може и да е от пластмаса, стъкло, дърво…но все пак трябва да е в унисон с цялостния стил на дневната.
  • Ще бъде подходящо да се украсят стените с репродукции на картини от художници от онова време, а допълнително очарование се постига със старо радио, стар грамофон, телевизор "Опера" или настолна лампа.


Как да се създаде ретро атмосфера в апартамента?

Ретро мебелите могат да се  използват не само в интериора на кухнята или дневната. Например, ако поставите малък шкаф в антрето със стара ваза или скрин с огледало, може да създадете ретро атмосфера много лесно. Също така си струва да пробвате с мебели за баня, декорирана в ретро стил. Това може да бъде тоалетка, шкафче или рафт за аксесоари за хигиенния ви кът. Или пък просто да се спрете на вана със заоблени ръбове на крачетата. 

Днес ретро вълната в обзавеждането е много популярна. И ако искате да разчупите жилището си със специално изработени за вас мебели, заявете проект, напълно безплатно, и така ще можете да изберете най подходящата сред офертите, които ще получите. За да е максимално разумен изборът ви на изпълнител, разгледайте внимателно бизнес страниците на кандидатствалите професионалисти, вижте рейтингите им, както и оценките, споделени от предходни клиенти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Магнит С ЕООД
Боядисване и декорация, София
58 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта