Дошъл ли е моментът за смяна на дограма?

Публикувано на 05/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 09/05/2022 | Видяно 4 160 пъти

Дограмата играе ключова роля в енергиийната ефективност и нивата на комфорт на дома ви. Ако вашите прозорци са повредени или пък просто са остарели, те не изпълняват ефективно своите функции. А когато това се случи, определено е дошъл моментът да ги подмените с нови. Енергийната ефективност не се намалява изведнъж, този процес е бавен и се случва в продължение на месеци или дори години. Как да разберете дали е настъпил моментът да смените старата дограма? Представяме ви няколко неща, на които да обърнете внимание. Ако едно или повече от изброените ви звучат познато, то със сигурност е време да се поинтересувате какво се предлага на пазара и да се заемете с тази задача.

Не сте сигурни каква дограма да изберете? Консултирайте се с някой от регистрираните в MaistorPlus специалисти.


Дограмата ви е видимо повредена

Това със сигурност е най-очевидният знак, че трябва да подмените прозорците. Когато стъклото е повредено, често може да се счупи изцяло, което от своя страна ще остави дома ви изложен на влага, мухъл и плесен, както и вредители. Освен това прави дома ви лесна мишена за крадци. Поправянето на повреденото стъкло във възможно най-кратък период, ще пази семейството ви в безопасност, както и ще ви помогне да избегнете по-скъпи ремонти в бъдеще.


Пропуска въздух отвън

Не е необходимо да усещате силен вятър или течение, които нахлуват от дома ви. Това може да се случва между рамката и стената, а може да се случва и от самата дограма и източникът на течение да е между стъклата. На първо място това означава, че когато охлаждате дома си през летния сезон, се просмуква горещ и влажен въздух, който си пробива път навътре. Второ, тъй като външият въздух прониква вътре в дома ви, ОВК (отопление, вентилация и климатизация) системата работи по-усилено, за да поддържа зададената температура.

За да проверите за течения, затворете прозореца, като завъртите и дръжката, за да го затворите плътно. Ако прокарвайки дланта си по рамката му усетите навлизането на въздух, то ще се наложи да помислите за този проблем и за неговото отстраняване.


Сметките ви за ток за високи – без никакво обяснение

За съжаление много фактори могат да повишат сметките за ток, така че да се повишат драстично. Но ако сте забелязали, че сметките ви за електричество постепенно се покачват нагоре, може част от проблема или основният да бъде точно дограмата, или по-точно нейното състояние. Както споменахме, теченията позволяват на охладения или затопления въздух да „избяга“ навън. Това от своя страна принуждава вашата ОВК система да работи значително по-усилено, за да се опита да поддържа зададената от вас температура. Тук срещаме още един проблем освен повишаването на сметките заради усилената работа на ОВК система - нейният живот може да се съкрати. Подмяната на старите прозорци с нови енергийно ефективни, помага за намаляването на месечните сметки и ви гарантира, че климатикът ви няма да работи повече от необходимото.


Кондензът

Кондензът от вътрешната страна на прозорците означава, че прозорците ви пропускат въздух и/ или домът ви е с висока влажност. Имайте предвид, че кондензът от външната страна на прозорците не бива да ви безпокои, тъй като това е признак, че навън е по-топло и влажно, отколкото вътре.

Ако забележите конденз между стъклата на стъклопакета, това е знак за повреда в херметичното уплътнение и изолационният газ е излязъл. Независимо дали между стъклата или е от вътрешната страна, ако има наличие на конденз, то се насочете към замяна на прозорците. Ако наскоро сте го направили, но все пак забелязвате наличието на този проблем, потърсете фирмата, която е монтирала дограмата ви, и се поинтересувайте от срока на гаранцията и дали биха могли да поправят този проблем.


Изсветляване на текстури

Ако мебелите, килимите или пък декорът ви изсветляват, това означава, че са изложени на директна слънчева светлина, преминаваща през прозорците. Най-вероятно стъклата не разполагат с UV защита, която се предлага при съвременните. Този проблем най-често се среща при прозорци, с изложение на юг и запад. Проблемът със силното слънце през летните месеци също се свързва с дограмата. Инвестирайки в качествена и съвременна дограма, спестявате от охлаждането на апартамента си през топлите месеци. На пазара се предлагат множество варианти за различни видове стъкла. Можете да изберете високоенергийни стъкла, които през зимата не възпрепятстват светлината, а пък през лятото ограничават ултравиолетовите лъчи. Винаги може да заложите на плътни завеси или щори.


Ниска шумоизолация

Ако живеете на натоварена локация, в близост до булевард или пък трамвайна спирка, а може просто да имате и съседи, които обичат шума и веселието, може би си мислите, че няма какво да направите за шума? Е, има! Съвременните дограми с няколко камери осигуряват значителна шумоизолация благодарение на допълнителната изолация.

Ако след прочетеното сте открили един или повече от гореизброените проблеми, то е дошъл моментът да помислите за нова дограма. Свържете се с някой от препоръчаните изпълнители, занимаващи се с дограма и остъкляване, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проекта си безплатно и получете оферти директно от професионалистите!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта