Как да монтираме сами вентилатор в банята

Публикувано на 01/04/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 19/07/2016 | Видяно 22 312 пъти

В днешно време е препоръчително за всяко домакинство да има вентилатор в банята. Той е верен помощник в борбата с плесента и мухъла, и ще удължи живота на боята и подовата настилка в едно от най-важните помещения на дома. За да се поддържа добрия му вид и хигиена обаче, понякога само упоритото чистене не е достатъчно и ремонтът е неизбежен. В такъв случай направете безплатна заявка в Maistorplus, за да намерите най-походящия специалист за обновяването на вашата баня. Ако пък сте решили сами да се заемете с поставянето на вентилатора в нея, ние ще ви покажем как да го постигнете в няколко лесни стъпки!

Какво ви е необходимо?

  • Отвертка
  • Комбинирани клещи
  • Винтоверт
  • Джобно ножче
  • Винтове
  • Силикон/лепило
  • Въздухопроводна тръба

Виж още: 6 съвета преди да започнете ремонт на баня


Стъпка 1: Как да изберем вентилатор?

За да функционира безпроблемно и да осъществява добра вентилация във вашата баня, вентилаторът трябва да бъде с подходящ дебит. За изчисляването му обаче не са ви необходими познания по висша математика, а само една проста формула: D=V.p.k (m3/h). В нея "V" е обем, "p" показва колко пъти трябва да се смени въздухът в помещението за 1 час (за баня средно около 5 пъти), а "k" отразява каква част от помещението е заета от мебели, като стойността му се избира в интервала 0,7-0,95. Тук е моментът да отбележим, че колкото повече мебели има, толкова по-малка е стойността на показателя k. Така ако вземем например баня с обем 8.30 м3, дебитът на вентилатора трябва да бъде D = 8,3 x 5 x 0.7 = 29,05 m3/h.


Стъпка 2: Къде да го поставим?

Освен дебита на вентилатора, от ключово значение е неговото местоположение. Уверете се, че той е инсталиран стабилно между две греди и по пътя на въздухопровода няма никакви препятствия. Най-оптималното решение е да поставите вентилатора точно по средата между душа и тоалетната, макар че това не винаги е възможно. Важно е да вземете предвид и големината на вашата баня, защото по-големите помещения обикновено изискват повече от един вентилатор, за да се осъщестява добър въздухообмен.


Стъпка 3: Свързване на вентилатора

Идва ред и на свързването на вентилатора. То изисква задължително да изключите захранването, както и да следите инструкциите за свързване на вентилатора, описани от производителя. Ако все пак срещате затруднения, не се колебайте да направите заявка в MaistorPlus напълно безплатно, за да получите съдействие от квалифициран специалист.


Стъпка 4: Особеностите на монтажа

Тази стъпка зависи от местоположението на вентилатора, но ако то е на стената, ще се наложи да изрежете парче от гипсокартона със съответен размер. Ако вентилирането се осъществява през покрива, може просто да ви е необходим достъп до таванското помещение.


Свържете въздухопровода към тялото на вентилатора

Монтирайте вентилатора върху стабилни греди с помощта на винтоверт и съответно винтове, след което се уверете, че е устойчив. След това свържете въздухопровода към тялото на вентилатора според указанията на производителя.


Стъпка 5: Отбележете изходната точка

Използвайте въздухопровода, за да отбележите изходната точка на парата (през комина или стената), след което отбележете центъра с химикалка. Пробийте дупка през центъра на тази точка, така че да бъде видима отвън.


Ами ако въздухът минава през покрива?

Ако въздушната струя минава през покрива, с джобно ножче отстранете покритието му там, където трябва да бъде поставен отдушникът.


Стъпка 6: Осигурете устойчивост и покритие за външните части

Ако инсталирате вентилатора на стената на дома си, осигурете някакво покритие за изходната дупка. Това ще попречи на дъжда и снега да влизат в дома ви. Използвайте силикон или лепило, за да прикрепите външния изход на въздухопровода към дома си.

Виж още: 9 различни стила за интериора на банята


Стъпка 7: Устойчивост на въздухопровода и окабеляване

Осигурете стабилността на въздухопровода и го свържете с отдушника. Облепете с тиксо мястото на свързка, за да не излиза парата и се уверете, че вентилаторът, въдухопроводът и отдушникът са монтирани възможно най-устойчиво.


Прикрепете внимателно към покрива

За монтиране на покрива, премахнете керемидите около изходната точка, така че да съвпадат с формата на вентилационния отвор. Можете да добавите силикон около отдушника за допълнителна устойчивост или да го прикрепите с пирони.


Финални стъпки за вашия нов уред

След това довършете окабеляването в съответствие с инструкциите на производителя. Поставете лицевия панел на вентилатора и включете захранването. Готово! Виждате, че има пипкави моменти, доста стъпки за следване и не всеки би отделил нужното време за тази дейност.

Отново напомняме да не рискувате със самостоятелното поставяне на вентилатор за баня, ако не сте уверени в уменията си, тъй като това може да ви коства много. В случай че имате нужда от помощ при монтажа на вентилатора или пък ви предстои цялостен ремонт на банята, направете безплатна заявка в MaistorPlus и изберете най-подходящия вариант за вашия дом!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта