5 начина да заглушите скърцащия под

Публикувано на 05/03/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 20/07/2016 | Видяно 28 883 пъти

Дървеният под несъмнено е една от най-предпочитаните подови настилки, защото придава уют и стил на всяко жилище. С правилната поддръжка, дървената подова настилка ще ви служи вярно дълги години, независимо от интериорните промени, които ще предприемете в дома си. Единственият й недостатък обаче е, че с времето започва да скърца, което е неприятно за нервите и на най-толерантните сред нас. Това може да е сигнал, че вашият под се нуждае от ремонт, затова разгледайте офертите на специалистите след като пуснете заявка към тях, и си спестете излишни неприятности.


Идентифицирайте източника

Има няколко възможни причини за скърцането на дървения под–леко свиване на дървото, изкривяване на дъските, недостатъчна стабилност и други. За да премахнете проблема обаче, първо трябва да разберете какъв точно е той. За целта е добре да имате достъп до основата на пода отдолу (ако живеете в къща, това значително ще улесни задачата ви), след което да помолите някой да се разхожда отгоре. Така много бързо ще видите местата, които причиняват неприятните звуци и ще разберете причината за това.

Виж още: Какво трябва да знаете преди да започнете строителен проект


Поставете допълнителни винтове

Един от най-често използваните начини за справяне със скърцащия под е да добавите винтове. Те ще държат дъските на място и ще предотвратят неприятните звуци. Ако имате достъп до долната страна на подовата настилка, това е подходящият метод за вас. В случай, че нямате такъв обаче, вариант остават винтовете с отчупващи се краища. Завинтвате ги от горната част на пода и просто отчупвате стърчащия навън край на винта, за да върнете естетическия вид на пода си.


Използвайте лепило

Ако източникът на дразнещите звуци е разстояние между основата и напречника под нея, напълнете пространството с лепило. Препоръчваме ви да използвате строително лепило, като го нанесете по дължината на скърцащото дърво и на напречника отдолу, което за минути ще реши проблема ви със скърцащия под.

Виж още: Тайните на добрата домашна реконструкция


Силата на дървените подложки

Друг вариант за отстраняване на разстоянието между напречника и основата е като го подкрепите с дървени подложки. Сложете малко лепило в двата края на всяка подложка и я пъхнете в пролуката между пода и напречника. Необходимо е да оставите лепилото да изсъхне за известно време, за да не се разместят летвичките. Такива може да намерите във всеки дърводелски цех на напълно достъпна цена.


Заложете на допълнителни напречници

Подобно на дървените подложки, допълнителните напречници ще увеличат издръжливостта на вашия под. Преди да ги поставите, използвайте лепило върху частта, която се допира до основата на пода. След това прикрепете допълнителния напречник към заобикалящите го два, с помощта на винтове. В противен случай той може да създаде дори още по-силно и неприятно скърцане. Можете да поставите един във вид на солидна подпора или два във вид на кръстосана подпора в зависимост от нуждите на вашия под.


Наемете коректен професионалист

Ако все пак не успеете да откриете източника на проблема или не можете да го поправите, ви препоръчваме да наемете специалист. Въпреки че този вариант ще се отрази на бюджета ви повече, отколкото да поправите вредата сами, поставянето на нов дървен под ще ви струва по-скъпо. Ако се спрете именно на този вариант, направете безплатна заявка в MaistorPlus, за да разгледате списъка със специалистите, регистрирани в платформата и да изберете подходящата оферта за вашия дом.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта