Какво трябва да знаете преди да започнете строителен проект

Публикувано на 09/01/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 08/08/2016 | Видяно 4 513 пъти

Преди започване на проекта най-често задаваните въпроси са: "Колко време ще отнеме?" и "Колко ще струва?". За да се даде отговор, трябва да се вземат предвид редица фактори, които влияят на продължителността и цената на строително-ремонтните дейности. Някои от обстоятелствата могат да се предвидят в една или друга степен-време за изготвяне на проект и план за работа, за набавяне на необходимите документи, за закупуване на материали, за наемане на изпълнители и др. Трябва да се държи сметка и за факторите, които не зависят от хората-лошо време, аварии и форсмажорни обстоятелства.


Направете възможно най-подробен план на проекта

Един от начините да предвидите с добра точност колко време и средства ще отнеме един строеж или ремонт е да изготвите възможно най-подробен план за действие. Планът трябва да бъде съставен за конкрентия проект и да обхваща всички дейности, подредени последователно, така че да могат да се следват стъка по стъпка максимално точно. За целта е необходимо, преди започване на работата, да поискате от изпълнителите ясна схема за всички работни фази от началото до края. Трябва да имате предвид обаче, че може да настъпят някои промени по време на работния процес. Строително-ремонтните работи са трудоемки и винаги отнемат повече време, отколкото сте предполагали. Затова трябва да държите сметка за най-честите причини за забавяне на плана:

  • неизправни документи за строеж
  • инспекции от контролни органи
  • забавяне на доставка на материали
  • недобра координация между работниците, извършващи различни действия
  • недостатъчно предвидени средства
  • неблагоприятни метеорологични условия


Изработването на проект изисква време

Едно от нещата, което обикновено не се взима под внимание от собствениците е, че при един добре планиран строеж или ремонт, проектирането на дизайна и самото строителство може да отнеме почти едно и също време. При възникване на някакви пречки при одобряване от съответните власти или се наложат промени, тъй като някой от собствениците не харесва проекта, дори може да отнеме повече.


Районът и мястото на проекта са от значение

Един и същ вид строителство или ремонт може да отнеме различно време в различните части на едно селище поради особености на терена, вида жилище, използваните материали, височина и т.н.

Понякога едновременният еднакъв ремонт на няколко жилища, може да струва по-малко, отколкото ако се прави само на едно жилище. Например при поставяне на външна изолация на стените на няколко апартамента е възможна едновременна изработка, т.е. цената за наемането специален работник, като строител-алпинист, се разпределя между повече хора.


Отчетете спецификата на различните строително-ремонтни дейности

Много често определени строително-ремонтни дейности не могат да се свършат без да бъдат завършени други и различните специалисти трябва да се изчакват, вместо да работят едновременно. Някои дейности пък, особено свързани с изпипване на детайли, изискват по-прецизна работа и се извършват по-бавно.

Също така, ако графикът на една ремонтна бригада е много натоварен и се получи закъснение на един обект, по ефекта на доминото се получава закъснение и на следващите, освен ако някъде не може да се навакса време.


Опитайте се да си представите на практика самите дейности

Понякога строително-ремонтните дейности изглеждат лесни, когато са написани на хартия, но практическото им изпълнение е много трудоемко и свързано с редица неблагоприятни фактори като шум, прах, мръсотия, превръщане на част от или цялото жилище в необитаемо и т.н.

Изберете най-благоприятното време на годината

При планиране на строеж или ремонт трябва да се избере и най-подходящото време на годината. То обикновено е през по-топлите и сухи сезони, защото замазките и боите се нуждаят от време да изсъхнат, а студа и влагата също така могат да ги повредят.


Заделете достатъчно средства

Понякога ремонтно-строителните работи се забавят поради неуредици с плащането. Преди да стартирате проекта, трябва да уточните кога и как ще заплащате на извършителите, за да избегнете спиране или забавяне поради неполучени плащания. Много важно е да предвидите достатъчно средства за желания от вас строеж или ремонт, за да не се окажете в невъзможност да го довършите или да се наложи отлагане, което в общия случай води до увеличаване на сроковете и разходите.

Отлични специалисти за извършване на най-разични строително-ремонтни дейности може да откриете в MaistorPlus. Разгледайте офертите, прочетете мнения на наши клиенти, възползвайте се и от възможността за безплатно запитване в платформата и изберете най-добрия изпълнител за вашия проект.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
ЛЕОН-АЛ
ВиК Услуги, София
93 извършени проекта