Как да си направим одеяло в няколко лесни стъпки?

Публикувано на 15/09/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 24/10/2019 | Видяно 4 385 пъти

С приближаването на есента все повече ни се иска да се сгушим в меко одеяло до прозореца с чаша кафе или книга в ръка. Лесно може да създадете такова за вас или ваш близък. Необходимо е да следвате няколко стъпки. 

Одеялото, което можете да направите сами комбинира две популярни техники на шиене, които често се използват заедно. Едната е т.нар. пачуърк, а втората - ватиране. Първата техника е идеята да шиете заедно парчета плат, за да образувате блок. Втората техника е пришиването на три слоя плат. Трите слоя са съответно за горната част, централната вата и подложката. 

Ако имате по-грандиозни идеи свързани с декорацията на вашия дом, но имате нужда от съдействие, можете да се обърнете към някой от експертите, регистрирани на сайта ни. 


Какво ще ви е необходимо?

Най-големият плюс на метода пачуърк е възможността да използвате парчета от стари дрехи, спално бельо или друг ненужен план. По този начин освен че ги рециклирате, създавате и нова красива вещ. 

Памукът е сред най-подходящите тъкани за целта, тъй като се пере лесно и запазва формата си. Има различни начини да използвате тази техника. За това което днес ще ви покажем, ще ви трябват:

  • парче плат с размери 79 x 110 см. за лицевата страна;
  • пет парчета от различни платове с размери 20 x 110 см. (можете да имате две еднакви);
  • парче плат с размери 110 x  168 см. за подложката;
  • памучна вата с размер 110 х 168 см.

Вижте още: Гумите – за какво още можем да ги използваме?


Време е за шиене

Трикът при направата на това одеяло (завивка) е да подберете платове с щампи, които се комбинират добре помежду си. 

  • Поставете плата надолу, така че голямото парче да е в единия ъгъл и да стои отгоре.
  • След това поставете две ленти от плат вдясно от голямото парче, а останалите три ленти отгоре - както е показано на снимката. 
  • Започнете с двете вертикални ленти, поставете ги една върху друга, така че десните страни да са обърнати една към друга и да съвпадат по  краищата. 
  • Повторете този процес на шиене и на горните три ленти.
  • След това пришийте двете вертикални ленти към дългия ръб на най-големия разрез от плата.
  • Изгладете с ютията. 
  • Поставете памучната вата на пода и я изгладете. 
  • Преди да започнете да шиете, сгънете обратно парче от горната част. Това ще бъде вашият маркер, за да можете да обърнете завивката с дясната страна навън. 
  • След това шийте по периметъра около 0.5 см. от ръба на горната част (с изключение на отвора, който току-що направихте). 
  • Обърнете дясната страна и изравнете. 

Вижте още: Направи си сам: цветна възглавница от помпони


Няколко съвета за начинаещи

И все пак, ако сте прохождащи в декорацията в стил "Направи си сам" от голяма помощ ще са ви няколко хитринки. Ако се придържате към тях, изработването ще бъде като детска игра.

  1. За да нарежете парчетата можете да използвате ротационна резачка. Тя е много по-прецизна от обикновена ножица. Хубаво е да използвате и подложка, за да не срежете повърхността под плата. 
  2. Използвайте ютия, за да изгладите всяко ръбче и така парчетата наистина ще бъдат с еднакъв размер.
  3. Проверете до колко избраните платове си „пасват“. Преди да шиете наложете платовете един до друг и ги поставете на място с добро осветление.
  4. Постарайте се парчетата да са наистина точно изрязани. Колкото по-точни са те, толкова по-лесно ще ги зашиете.

Да си направите сами одеяло не е никак сложно. А удовлетворението от крайния резултат ще бъде наистина огромно. Освен това сами вие може да сътворите декоративен елемент за дома си, който чудесно да пасва на интериора ви. Ако имате още идеи за декорация, но се нуждаете от професионално съдействие, обърнете съм към някой от специалистите, регистрирани на сайта ни. Имате възможността да направите безплатна заявка. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта