Как да изградим уютен кът за почивка в двора

Публикувано на 13/09/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 13/09/2021 | Видяно 3 473 пъти

Във всеки двор или градина трябва да има място, обособено за почивка и релакс. Понякога това е маса с няколко стола около нея, друг път е пейка или беседка. Винаги можете да купите нещо готово, но може и сами да се потрудите. Вижте в няколко стъпки как да построите сами уютен кът с легло за почивка в двора.

Запретнете ръкави и изградете приказен кът за отдих в дома си. А ако се нуждаете от професионална помощ за реализиране на проекта си, не се колебайте да потърсете професионалистите, регистрирани в MaistorPlus!
 


Първи проектни стъпки

Едно от първите неща, които трябва да съобразите, са размерите. Като имате предвид големината на двора, разположението, дали има други постройки, които биха пречили. Ако има силно изразен наклон също е добре да имате едно наум къде да построите къщичката, за да се не окаже тя наводнена. След като сте съобразили всичко и сте избрали подходящо място, идва моментът да вземете размери. 

  • Ако изберете някой ъгъл или ниша, не се опитвайте максимално да уплътните отвсякъде, защото монтажът ще ви бъде по-труден и ако се наложи в последствие да ремонтирате някоя част, може да се окаже, че нямате добър достъп до всички страни.
  • Съобразете и пространство за стълба, защото покривната конструкция е високо и ще ви е по-удобно за работа. 

Вижте още: Направете сами страхотна пейка за градината в 7 лесни стъпки


Да набавим материал

След като вземете размерите, идва ред да се сдобиете с материала. Вземете малко повече отколкото сте сметнали, че ви трябва, за да имате резерва за всеки случай. 

  • Ако не разполагате професионална машина за рязане, оставете майсторите, от които взимате материала, да ви оразмерят и отрежат всяка част.
  • Предимството да вземете целия материал вкъщи и там да мерите и режете, е че в последния момент може да решите да промените нещо, да намалите или увеличите и така ще може да отрежете точно колкото ви трябва.

Основите на постройката са предимно дебели и здрави греди и летви. 

  • Уверете се, че взимате качествен дървен материал, който няма да се наложи да подменяте скоро след това. 
  • За по-дългия живот на дървото, обаче, ще трябва и да го защитите от външните влияния. Защитата от проникване на влага и лакирането са основни третирания, които не бива да пропускате.

Основата, върху която ще стъпвате и съставена от редени една до друга летви. Можете също така да използвате палети, които да поставите и да захванете едно за друго. Така ще спестите време и усилия, защото ще имате почти готов под. Единствено размерите на палетите трябва да пасват на предвиденото място, където ще строите. Предвидете и разстояние, което да оставите под основата. Трябва конструкцията да е повдигната като на платформа. Така ще се избегне директен контакт със земята и водата.
 


Измайстори уютен кът

След всички измервания и подготовки идва ред на сглобяването. 

  • Осигурете свободно място около себе си, където да разположите всичко необходимо.Така всичко ще ви е пред очите и по-лесно ще следвате последователността на съединяване на частите. 
  • Внимавайте елементите да пасват идеално един в друг, a сглобките да са здрави и добре затегнати. 
  • Осигурете си и повече винтове и съединяващи елементи, за да не ви свършат преди да сте приключили. 

Може да изберете вариант покривът да не е плътно нареден с летви, а да има само основи, поставени на няколко места. Отгоре да е покрит с платнище, което да пази от слънцето. В двата края, които висят, да има нанизана тръба, която да тежи и да не позволява на платът да падне. 

  • Удобството в случая е, че платът може да се пере, когато се замърси, а при неслънчево време или ако искате слънцето да ви пече, може да се махне.
  • Минусът е, че при по-лошо време, като силен вятър или дъжд, няма да върши работа и няма да използвате къта. 

Има вариант да вземете малко повече летви и да наредите целия покрив. Така ще имате една по-солидна конструкция, която ще може да използвате и при лошо време.
 


Финални щрихи

След като сте приключили със сглобяването на основната конструкция, идва ред на довършителни дейности.

  • Върху основата може да поставите голям матрак.
  • По ваш вкус можете да сложите големи възглавници, няколко отделни по-малки матрака или малка пейка с маса за сядане.
  • Ако искате да ползвате малката къща и вечер е добра идея да прекарате и монтирате лампа, която да ви осигурява необходимата светлина. 

Удовлетворението от свършената работа е двойно, когато сами сте направили всичко. Но ако не сте сигурни в способностите си, можете спокойно да оставите нещата в ръцете на специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Така ще сте сигурни, че работата ще бъде свършена професионално и от хора с опит! Направете безплатна заявка за проект, сравнете получените оферти, вижте мненията и на други клиенти и изберете най-удачния за вас вариант.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта