Как да премахнете миризмата от кухненската мивка?

Публикувано на 29/06/2018 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 07/01/2019 | Видяно 8 208 пъти

Влизането в кухнята е свързано с приятни аромати, било то на някоя вкусна манджа или пък ухание на чистота. Кухненската мивка с нейното основно приложение за почистване и измиване на различни храни, съдове и т.н. може понякога да се окаже пречка. Това, за съжаление, обикновено води до неминуема поява на лоша миризма. Ако търсите решение за този проблем, ние сме подготвили за вас няколко практични варианта, без употреба на каквито и да е препарати. С изброените тук средства можете също да отпушите канала и да почистите повърхността на мивката до блясък. Потърсете помощта на опитни майстори, ако кухнята ви има нужда от ремонт - те ще ви помогнат да превърнете всяка своя идея в реалност.


Почистването е важна първа стъпка

Редовното почистване на кухненската мивка е изключително важна стъпка в посока предотвратяване на евентуалната поява на лоши миризми. Остатъците от храна по сифона започват бързо да гният, особено в летните дни, а това лесно може да бъде избегнато като ги отстранявате още при самото им попадане там. Можете да използвате пулверизатор, напълнен до половината с топла вода, 2 лъжици сода бикарбонат и сока от един лимон, за да освежите и почистите мивката. Извършвайте това всеки ден - отнема по-малко от 2 минути и води до сигурни задоволителни резултати.

Виж още: 8 хитрини, с които да направите сами кухнята си по-функционална


Врялата вода е стар изпитан трик

Врялата вода е изключително мощно средство за убиване на бактерии и почистване, което ефективно премахва лошата миризма при редовно третиране. Как да изпълните успешно и лесно процеса:

  • След като сте почистили мивката се уверете, че в нея няма никакви съдове, гъби или каквито и да е други предмети. Това важи и при всеки от следващите съвети за третиране на сифона и тръбите!
  • Сложете съд, напълнен с около литър вода, да заври на котлона.
  • Веднага щом заври водата, отстранете от котлона и започнете бавно да я изливате в кухненската мивка. Бъдете внимателни да не ви опръска.
  • Оставете мивката така за 5-10 минути, преди отново да я използвате.
  • Извършвайте тази процедура всеки ден за гарантирани резултати.


Сол с оцет за брилянтни резултати

Може би вече сте срещали неведнъж тази комбинация в статиите за съвети за почистване на разнообразни повърхности в банята и кухнята. Сега ще знаете, че тази феноменална комбинация е подходяща и за отстраняване на всякакви неприятни миризми, по-конкретно - тези от кухненската мивка. Смесете в малка купа 2 части вода и 1 част оцет. Изсипете в сифона 3 пълни с.л. сол, след което залейте с оцетната смес. Повторете това няколко пъти при необходимост, а самата процедура изпълнявайте минимум два пъти седмично. Това, както и следващите съвети, ще помогне не просто за почистване и отстраняване на миризмата, но и за отпушване на канала.


Още една добре позната отвара

Смесването на оцет със сода е още един познат трик, полезен не само в печенето. Контактът между двете вещества предизвиква химична реакция, която превръща отварата в мощно средство за почистване и премахване на неприятни миризми. Ето стъпките, през които трябва да преминете:

  • Изсипете 1 чаша (с капацитет около 200 мл.) сода в мивката и оставете така за поне 10 минути.
  • Напълнете същата чаша с оцет два пъти (тоест близо 400 мл.) и изсипете бавно върху вече посипаната сода. Оставете за 10-15 минути.
  • Долейте около литър вряла вода.

Отново процес, който, наред с премахването на миризми, ще помогне за поддръжката на канала, като ще отстрани всякакви остатъци от него, които биха могли да предизвикат запушване.


Есенциалните масла идват на помощ

Помнете, че всяка от изброените домашно забъркани отвари може да бъде обогатена с есенциални масла за още по-добри резултати. Ментовото масло има изключително наситен аромат, който ще прикрие всяка остатъчна неприятна миризма. Маслото от чаено дърво също е изключително подходящо за тази цел, тъй като на свой ред притежава силен отличителен аромат. Добавете няколко капки към пулверизатора, напълнен с лимонена вода, или изсипете директно капчиците в мивката, точно преди да залеете с вряла вода или някоя от другите предложени в статията смеси.

Ако това ви е било полезно за поддръжката на по-чиста кухня, но смятате, че тя има нужда и от ремонт - потърсете професионалист, който да ви помогне с това. Пуснете безплатна заявка за изпълнение на проект и изберете сами с коя компания да работите, след като получите различни оферти и сравните условията.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта