Как старите ви дънки се превръщат в оригинални интериорни решения за дома

Публикувано на 30/01/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 25/03/2019 | Видяно 6 531 пъти

Рано или късно старите ви дънки се пенсионират от длъжността си на удобна за вас дреха и освобождават място в гардероба за нови модни решения. Вместо обаче да им отреждате безрадостната съдба на отпадъчен материал, можете да събудите въображението си и да извадите наяве скрития им потенциал. Защото, дори и да не подозирате, в дънковите ви дрехи, били те панталони, ризи или якета, се крият прекрасни декорации и мебели за дома. В настоящата статия ще ви запознаем с няколко интересни идеи, които очакват сръчните ви ръце, за да се материализират. Ако пък боравенето с игла и конец не е сред силните ви страни, оставете текстилните предизвикателства на специалистите в нашия сайт.


Дънкови одежди за възглавниците!

Започваме с нещо лесно и познато. Декоративните възглавнички бързо се превръщат в притегателен аксесоар в спалнята, дневната, понякога дори и в антрето. Ако искате старите ви дънки да продължат да бъдат част от живота ви, превърнете ги в ефектни калъфки:

  • Вземете няколко чифта стари дънкови панталони или ризи;
  • Нарежете ги на ленти или на други геометрични фигури, например триъгълници, ромбове, квадрати;
  • Зашийте отделните кръпки заедно, така че да имате накрая две цели сглобени парчета, които пък ще съставляват калъфката;
  • Едното парче е добре да е с няколко сантиметра по-голямо от другото, съединявате ги, пълните с вата или пух и ето, че дънковата ви възглавничка е готова.

Още по-разчупено се получава, когато комбинирате различни нюанси на синьото, от по-бледо към почти черно. Добавете и закачливи цветни акценти, като ги съобразите с цялостната интериорна тема на стаята, която ще украсяват.


Вижте още: Направи си сам разкошен плетен кош от дънки


Дънкови тапицерии за столовете!

Най-после доказан начин да седнете върху дънките си, без да ги измачкате! За целта само трябва да ги превърнете в тапицерия за столовете у дома.

  • Предварително измерете седалката и облегалката на стола, които ще претапицирате, за да прецените колко плат от дънки ще ви трябва;
  • Изрежете по-малки кръпки или по-големи парчета от текстилния материал;
  • Пришийте ги заедно. Съобразете размера и формата на финално получените елементи с тези, които взехте при първата стъпка;
  • Облечете стола с новата дънкова тапицерия като използвате телбот за тапициране.

Така преобразените с нов десен мебели в последствие се превръщат в прекрасно интериорно допълнение в различни помещения в жилището ви. Сами преценете дали искате да ги подредите около масата в трапезарията или да ги добавите в стаята на подрастващия си тийнейджър например. Ако ви остане излишен материал, използвайте го, за да си ушиете още калъфки за възглавнички или пък си направете малки сувенирни декорации.


Килим от дънки за пода!

Признак на безотговорна разпиляност е дънките ви да се търкалят по земята. Или пък на творчески хаос, според гледната точка. Когато обаче същите са трансформирани в ефектни килими, говорим за наистина свеж интериорен полъх. Техниката със съединяване на разнородни кръпки от стари дънкови дрехи съвсем успешно е приложима и тук. Трябва ви само малко повече търпение да изрежете сравнително еднакви парчета и след това на ръка или с шевна машина да ги превърнете в запомняща се постелка за избрано място в жилището ви. Удачен вариант е да поставите готовата си продукция пред дивана в дневната. Уверяваме ви, че ще стои еднакво добре върху тъмен и светъл паркет.


Дневна, облечена в дънки

Не само отделни мебели и декоративни елементи, а и цели помещения у дома можете да преоблечете в непрежалимите си стари дънки. Отличен пример за това е дневната, където разполагате с добър избор за дънкови превъплъщения. Вече ви подсказахме варианта да постелете килим на пода. Що се отнася до холната гарнитура, фотьойли и дивани, пред вас се разкриват поне два подхода:

  • Върху диван, който е с едноцветна тапицерия, например бяла или бежова, поставяте дънкови декоративни възглавнички;
  • Или тапицирате меката мебел с дънков плат, а възглавниците са в контрастни едноцветни или пъстри десени.

Ако искате, добавете също пуф, покривка за холната масичка и абажур за лампа от дънки. Преди да нанесете поредния щрих обаче, огледайте стаята и преценете има ли нужда от още попълнения в декорирането ѝ.

Вижте още: Направи си сам пуф от стари дънки


Дънкови покривала за спалнята

Много е лесно да преобразите и спалнята си с оригинална дънкова премяна. Предлагаме ви кратък план за действие:

  • Започнете с шалте за матрака, изработено от старите ви дънки;
  • Погрижете се за шалтето сами или поръчайте да ви го направят. Отново имате варианта да пришиете едно за друго еднакви или различни по големина и цвят парчета. Така покривалото ще е по-раздвижено и става подходящо и за тийнейджърската стая;
  • Алтернатива е да използвате готов дънков плат за покривало на леглото, който е в нюанс, вписващ се успешно в интериора;
  • Оригинално решение е да добавите джоб на шалтето отстрани, където лесно да достъпвате до полезни за нощните часове предмети;
  • Завършете прилагането на дънковата тема в спалнята чрез познатите вече декоративни възглавнички.


Детска стая, под знака на дънките

Стаята на вашето вече поотраснало дете също може да се сдобие с оригинален дънков интериор. Както виждате от дадения тук пример, за да се осъществи подобен план, дори не е нужно да използвате истински дънки. Достатъчно е цветовата гама при леглото и мебелите да е в подходящия тон.

А за сте сигурни, че вземате най-добрите интериорни решения за всяко помещение в дома си, можете да разчитате на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка още сега и до 24 часа ще получите разнообразни оферти от изпълнители близо до вас. Разгледайте профилите им и препоръките от предишни клиенти. Преценете желаете ли да работите с някого и ако отговорът е положителен, наемете го. След реализиране на проекта ви, споделете впечатланията си в платформата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта