Мартеничките на Crocus - оригинално намигване към една вечна традиция

Публикувано на 21/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 22/02/2017 | Видяно 27 738 пъти

Макар снежната покривка навън да го прави трудно за вярване, пролетта е вече на прага ни! Тя ни носи свежест, красота и нови сили, а олицетворение на всичко това несъмнено са мартеничките, с които традиционно украсяваме яките, ръцете, а вече и домовете си. Тази година направете празника по-специален, като изберете мартенички с послание и смисъл, такива, които носят пожеланията за здраве в себе си и олицетворяват пролетта в нейната пълна изящност. За целта ви представяме творенията на Crocus, един иновативен български татко, за когото изкуството се превърна от хоби в извънработно време в занимание на пълен работен ден покрай мартенските вълнения! Посетете щанда му на ул. д-р Атанас Москов, срещу Бизнес парк, но първо се запознайте по-подробно с какво той ще ви изненада.


Направете си сами страхотно станче от стари кашони

 

Зад всяко по-рисковано творческо начинание неминуемо стои едно солидно оправдание, което да изтъкнем, когато ни липсва смелост или вдъхновение да запретнем ръкави и да провокираме въображението си. Георги обаче разби тази представа на пух и прах, когато ни показа тежката и солидна техника, която използва за изработката на красивите си мартенички и всички други творчески проекти: „На улицата намерих два изхвърлени кашона. Взех ги и си направих импровизирано станче. На него с много търпение са изработени над 100 пана“. Невероятно, нали?

Виж още: Направи си сам ефектна купичка от вестници

 

 


Как започна всичко?

Краят на лятото най-често е времето, когато спомените за блажения отпуск на плажа започват да отплават и идва ред да си намерим ново вълнуващо занимание, което да осмисли предстоящите дъждовни следобеди. Така през септември 2015 година Георги и приятелката му Илияна запретват ръкави и, въоръжени с прежда, мъниста и нестихващ ентусиазъм, започват да майсторят най-различни невероятни сувенири. Резултатът от първия творчески подвиг е орехова глава, кожени гамаши на смел овчар, който размахва гегата си от канелена пръчица, пазейки поста и стадото си. Положителните оценки за творението на Георги не закъсняват и ето, че до интересния овчар, застават още редица други герои, кой от кой по-нестандартни и красиви!

Виж още: Направете саксиите цветни и интересни в 4 лесни стъпки


Мартеничките на Crocus - нов поглед върху един класически занаят

Това, което прави мартеничките на Crocus толкова красиви и специални, е най-вече усърдието и търпението, което Георги и Илияна влагат във всяко свое произведение. Внимателният избор на материали, инвестираното време и личното отношение към поръчката на всеки клиент са най-ценният капитал, който гарантира, че няма как да подминете щанда им с празни ръце. Дори да се опитате, на първи март Георги ще ви догони и закичи с пъстра мартеничка за здраве, като не е изключено да ви почерпи с чаша червено вино и да ви сподели вълнуващата история зад някое от творенията му. „Наскоро четох статия за „модата в мартениците“ и честно казано леко ме развесели. Чак пък модни тенденции в мартениците... В този шеговит дух бих казал, че в тазгодишната колекция мартеници сме заложили предимно на гривните, решени в свежи цветове, освен традиционните бяло и червено. Използвали сме предимно естествени материали като вълна, текстилен филц, традиционен български гайтан от ареален комплекс Златоград, метал, дърво и дизайнерски копчета, които струват скъпо. Въпреки цената се спряхме на тях, за да предложим нещо различно и елегантно на клиентите ни.“


Нестандартни варианти за ценители

Увлечени в приказки на фона на приятна музика при щанда на Георги, не се стърпяхме да го попитаме коя е най-нестандартната мартеничка, която е правил. Тя носи името „Jamaica spirit“ и е перфектният подарък за свежи души с чувство за хумор, защото представлява не какво да е, а бял Пижо с расти. И тъкмо да попитаме как ли изглежда Пенда до този авангарден Пижо, когато разговорът рязко се пренесе на тенис корта, където открихме „Ракетите на Гришо“, този път обаче изработени от опаковъчна полиетиленова лента и мрежа от картофи. И това, ако не е доказателството, че с добра идея и усърдие всеки подръчен материал може да се превърне в изкуство!


Бързи, смели, сръчни - и най-накрая с мартеничка окичени

Светът е голям и вдъхновение дебне отвсякъде. Доказателството откриваме именно на щанда на Crocus, който е изпълнен с толкова много и различни мартенички, че тази година най-вероятно без капка срам ще се окичим с гривни до лактите. „Лилия“, „Водно конче“, „Оникс“, „Златоградска утрин“, „Еделвайс Винтидж“ – това са само част от невероятните украшения, които ще откриете на щанда, а ако разполагате с няколко минутки, можете дори да си сътворите сами страхотна мартеничка, под зоркия поглед на Георги и неговата зелена брада. „Тази година ще организирам състезание за клиентите. Нарeкъл съм го „Бързи, смели, сръчни“, със сантимент към предаването от моето детство. Спокойно! Няма да карам никого да играе на „прескочи кобила“. Единственото, което се изисква от хората, които ме посетят на сергията, е да са „бързи“ в плетенето на мартеници, „смели“, за да се решат да участват и не на последно място „сръчни“. За тези, които най-бързо и сръчно изплетат мартеничка, съм предвидил символични награди. Всички други са добре дошли да се запознаем и да ги почерпя с чаша червено вино.“


Откъде идва името и кои са скритите творци зад щанда на Crocus?

Въпреки че голяма част от изделията са дело на Георги и неговото хартиено станче, не можем да не отдадем заслуженото и на неговите верни помощници в занаята. Освен приятелката му Илияна, принос за развитието на Crocus има и нейният баща Велизар, който помага с ценни съвети и опит, почерпен от дългогодишната си практика в изработката на сувенири. Най-големият помощник на Георги и Илияна обаче е техният син Виктор, който от лятото на миналата година успешно ангажира малкото останало свободно време на родителите си, като ги вдъхновява да създават още по-красиви и интригуващи творения. Резултатът е налице -  именно Илияна измисля един от най-прекрасните модели на щанда на Crocus „Златоградска утрин“, за чиято направа използва цветя от гайтан, поръчани от ареален комплекс Златоград.

А относно избраното име Георги споделя, че "CROCUS не е преклонение към швейцарската рокгрупа или Шнапи крокодила, а е латинското наименование на минзухар, който пониква рано на пролет и носи след себе си красота и свежо ухание."


На щанда ще откриете още чанти, обеци и дори играчки от вълна

Независимо че в прашна София шансът да срещнем някое извънземно в метрото е далеч по-голям от този да видим щъркел в небето, рано или късно красивите ни мартенички ще се окажат закичени на някое разцъфнало дръвче. Crocus обаче никога не остава неподготвен – той вече работи върху своите прекрасни изделия от вълна, които да ни радват до следващата пролет. Така във Фейсбук страницата му можем да открием още красиви пана, чанти, обеци и дори играчки от вълна, които се отличават с невероятна здравина и присъщата на Crocus оригиналност.

Виж още: 5 лесно осъществими идеи за украса на дома с уж ненужните стари копчета


Бял и червен конец, щипка умение и още нещо

Дотук добре – държим в ръцете си бял и червен конец, а сега какво? Оказва се, че за създаването на красива мартеничка, трябва малко повече: „човек трябва да притежава и желанието да се занимава с нещо подобно, а идеите си идват в процеса на работа“. Георги споделя, че за него е удоволствие да среща различни хора и да ги предизвиква сами да си оплетат мартеничката, за да почувстват това специфично удовлетворение, на което не можем да поставим цена. „Миналата година беше успешен сезон и познати и непознати се спираха на моята сергия, защото отношението към тях беше различно. С всеки клиент се занимавах персонално и му поставях различни задачки. Повечето хора се радват, когато се почувстват ангажирани. Една жена стоя над час на сергията и наблюдава с интерес как на място й изпълнявам поръчката, която сподели, че ще изпрати за Дубай.“

Предизвикваме ви да разгледате страхотните мартенички на Crocus на щанда му, който от 20 февруари до 02 март ще внася цвят и настроение на автобусната спирка на ул. „д-р Атанас Москов“, в началото на Бизнес Парк, ж.к Младост 4. Както той самият казва, ще го познаете по зелената брада, големия червен чадър с български знамена, музиката, която звучи от сергията, и широката усмивка, която с удоволствие ви подава чаша червено вино.

Кои са вашите любими мартенички от щанда на Crocus? Покажете ни своите творения, които изплетохте с помощта на Георги, а за цялостното преобразяване на дома, разчитайте на опитни майстори. С тяхна помощ можете да превърнете всяка интериорна идея в реалност, като за целта пуснете безплатна заявка в сайта и се запознайте с офертите на доказаните специалисти на MaistorPlus!


Тагове:

Баба Марта

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта