Оригинална великденска кошничка за яйца в 7 лесни стъпки

Публикувано на 26/04/2016 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 15 881 пъти

Идеалната празнична трапеза изисква не само приготвянето на изумително вкусни ястия, но и подбора на подходящи декоративни елементи, които да допринасят за хармоничното излъчване на цялото помещение. Спестете време и средства, като само за няколко минути сътворите сами невероятни великденски кошнички, в които да поставите красиво украсените яйца за празника. Избора на декорации за дома през пролетта пък поверете на доказани специалисти в областта на архитектурата и интериорния дизайн!


Ето какви материали и инструменти да подготвите

За създаването на тези фантастични декоративни кошнички ще ви трябват:

  • Около метър здраво въже;
  • Текстилна боя на прах;
  • Дървена клечка;
  • Пистолет за топло лепене;
  • Найлонови или гумени ръкавици;
  • Ножица;
  • Купи за смесване на боите.

Виж още: 8 доказано успешни трика за по-ефективно пролетно почистване


Предварително накиснете въжето в купа с вода

Обмислете предварително колко големи да бъдат великденските кошнички, така че да паснат на вашата празнична трапеза. В този случай имате два варианта - да направите от въжето една по-голяма купа за яйца, която да поставите в средата на масата или пък да разделите въжето на две равни части, които да превърнете в красиви малки кошнички за вашите гости. За да бъде творческият ви проект успешен, накиснете въжето в купа с вода за няколко минути. По този начин то ще стане по-податливо на обработка и оформяне.


Разтворете боята според указанията на опаковката

Изсипете половин пакетче боя за текстил в чаена чаша с гореща вода и разбъркайте до пълно разтваряне на сместа. След това прехвърлете получената боя в по-голям съд с вода, в който на по-късен етап да потопите и въжето. Възможно е да има отклонение в начина на използване на различните видове бои за текстил, затова за гарантирано добър резултат, следете внимателно указанията на опаковката. Някои производители препоръчват да добавите по 1 супена лъжица сол към всеки литър получена боя, като за по-фини тъкани, трябва да се добави и малко оцет, като коприна например.


Изпробвайте различни начини за боядисване

Идва ред и на най-забавната част, а именно боядисването на въжето! За да не оцветите покрай него и ръцете си, препоръчваме да използвате предпазни ръкавици или дървени пръчици, с които ще сведете до минимум разплискването на боята извън съда. Развихрете въображението си и изпробвайте различни варианти за обагряне на въжето! Заложете на един или повече наситени нюанси, а ако пък искате да създадете страхотен преливащ ефект, просто извадете въжето от боята на няколко етапа.

Виж още: Как сами да си направим приказна детска лампа


Следващата стъпка е внимателното изграждане на основа

Когато въжето изсъхне напълно, с помощта на ножица отстранете разнищените краища. След това нанесете лепило върху единия му край и оформете основа, като завъртате по посока на часовниковата стрелка и добавяте тънък слой лепило по дължината на шнура. За да бъде подложката стабилна и здрава, придържайте внимателно края, от който започнахте, като леко притискате въжето с всяко следващо завъртане около основата.


Идва ред и на същинското оформяне на кошничката

Вече би трябвало да разполагате със стабилна плоска основа, която бързо и лесно да превърнете в удобна и красива великденска поставка за яйца. За тази цел продължете увиването на въжето, като този път фиксирате с лепило все по-високо и по-високо до оформянето на кошничка. Този процес става по-лесен, ако за опора използвате пластмасова или стъклена купа, като тук обаче трябва да бъдете особено внимателни със залепването на въжето. На финала подвийте края му и нанесете лепило, така че да оформите и дръжка за кошничката.


Проявете креативност в декорирането

Декорирането е любим процес на малки и големи, затова ви предлагаме няколко идеи, с които ще направите готовите кошнички великолепно украсени! Поставете в тях вкусни шоколадови лакомства под формата на великденски зайчета или пък подредете внимателно оригинално боядисаните яйца. Около тях можете да добавите декоративна трева и най-различни тематични детайли, като цветни черупки, пера или дори ароматни пролетни цветя!

Виж още: 7 страхотни начина да вдъхнете нов живот на увехналите цветя


За какво още можем да използваме готовите кошнички?

Направете подобни кошнички в различни цветове и ги превърнете в перфектния завършек към своята празнична трапеза. Когато Великден отмине пък, използвайте купичките за съхранение на бижута или козметични продукти, като по този начин ще подобрите организацията в спалнята. Ако дневната или кухнята пък имат нужда от цветен детайл, който да освежи излъчването им, напълнете кошничките с шоколадови бонбони и ги поставете на различни места у дома. Обновяването на интериора пък оставете в ръцете на опитни професионалисти, като заявите проект в MaistoPlus напълно безплатно!