Как сами да си направим приказна детска лампа

Публикувано на 14/03/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 7 882 пъти

Винаги сме знаели, че от форума "Направи сам" можем да почерпим оригинални идеи във всички сфери. Особено ни впечатли обаче домашният проект на потребителя ev_dimov, който е направил изумително красива лампа за стаята на своето дете. Следвайки намеренията си да ви запознаваме с най-атрактивните теми от този форум, с близо десетгодишна история, решихме да ви покажем какви чудеса може да си направи сам човек, ако е насочван от опита на хората, готови да помогнат.

Ако въпреки подробните инструкции, проектът ви се струва непосилен, а искате да подарите такава лампа на детето си, не се колебайте да потърсите в MaistorPlus изпълнител, специализиран в изработката на мебели по поръчка.


Как е дошла идеята

Потребителят ev_dimov споделя, че е заимствал дизайна на лампата от мостра, която е видял в магазин за осветителни тела. Тъй като цената му се е сторила неадекватно висока, той е решил да я изработи сам. По-късно, след като проектът е завършен, признава, че детето му е било изключително развълунвано от факта, че ще има ръчно изработена лампа.

След като той споделя идеята си с останалите потребители във форума "Направи сам", красивата му лампа вдъхновява и други, които също се заемат с този домашен проект. На снимките, освен лампата на потребителя ev_dimov, виждате творенията и на lilana, и на skgodinov.

Вижте още: Преди и след: ефективно оползотворяване на детска стая


Какво ще ви е нужно

За направата на тази приказна лампа са ви нужни следните материали:

  • Фазер 5 мм
  • Дъска с дебелина около 10 мм
  • Електрод № 3
  • Малко основа за ламиниран паркет
  • Лепило С 300
  • Алкидни бои
  • Кръгов трион
  • Крушка с Ф80 при балона

Инструментите, които може да използвате, варират според това с какво разполагате.


Как се прави

Основното тяло - луната, е направено от "сандвич", който представлява фазер 5 мм - дъска 10 мм - фазер 5 мм. Плоскостите се залепват с С 300, а дъската между двата фазера е куха в средата си, за да остави канал за кабела.

Тялото на крушката се получава, след като се залепят едно към друго три равни по размер дървени трупчета. В тях се пробива отвор с кръгов трион, в случая - Ф42, като отворът на най-горното трупче е глух.

След като го "сглобите", телцето трябва да бъде захванато към луната здраво, с помощта на винт. Този захват налага фасонката под крушката да бъде пробита встрани и кабелът да мине оттам. Звездичката, която се закрепва към тавана, се захваща с винтове за бетон. В нея също се прави глух отвор, така че клеморедът да може да легне в нея.

За да центрирате цялата приказна конструкция, е необходимо преди да залепите третия фазер на луната да я хванете в горния й край - така, както е оказано на фиг. 3 от чертежа на ev_dimov. Точката, в която луната се балансира, трябва да е мястото, откъдето ще минава и кабелът.

Вижте още: Кой е най-подходящият цвят за детската стая

Надяваме се, че проектът от "Направи сам" ви е харесал. За повече обяснения винаги може да разгледате и самия форум. Ако пък сте се вдъхновили и искате да имате точно тази лампа, но не може да си я направите сами, потърсете на сайта на MaistorPlus изпълнител, който се занимава с изработката на мебели по поръчка. В случай че се колебаете и искате да проверите каква би била цената за такава лампа по поръчка, може да заявите проект и да проверите какви условия ви предлагат различните майстори.


Тагове:

Мебели

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта