8 доказано успешни трика за по-ефективно пролетно почистване

Публикувано на 31/03/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 9 002 пъти

Пролетното почистване може да се превърне в истински приятно занимание, ако приложите няколко изпитани трика, които ще улеснят значително процеса по освежаване на дома. Разгледайте тези практични идеи и споделете с нас своите хитринки, с които поддържате дома си чист и спретнат за по-дълго. Привеждането на жилището в ред след ремонта пък поверете на квалифицирани специалисти.


Почистете килима в домашни условия

Ако нямате възможност да почистите основно килима, можете поне да освежите вида му, като използвате разтвор от сода за хляб и топла вода. Поръсете обилно килима с течността, оставете да действа за няколко часа, а след това премахнете замърсяванията с прахосмукачка. По подобен начин можете да отстраните и упорити петна, използвайки сол или смес от равни части царевично нишесте и оцет.

Виж още: Пролетно почистване на баня с домашни препарати


Започнете с основно разтребване на ненужните вещи

Опитните домакини съветват да започнем почистването на дома с основно разтребване на вещите и събирането на отпадъците от всяка стая. По този начин купчините с книги на бюрото няма да ви се пречкат, докато се опитвате да избършете прахта от него. След като подредите всички вещи по местата им, избършете прахта в помещението, като започнете от най-високите точки (полилеи, високи кухненски шкафове и т.н.), а едва след това преминете и към почистването на пода с прахосмукачка.


Най-успешните трикове за освежаване на дневната

Не пренебрегвайте масивните мебели в дневната и освежете вида им, като първо ги почистите с прахосмукачка, а след това премахнете остатъчните замърсявания с кърпа и сапунена вода. Накрая избършете повърхността им още веднъж със суха памучна кърпа. За да полирате дървената секция пък използвайте памук, напоен с няколко капки олио, а почистването на стъклената холна масичка става наистина бързо и лесно с помощта на оцет и вода.


Забъркайте сами ефикасни препарати с подръчни средства

Източник

Пропускането на един препарат от листа с покупки не е основателна причина да отложите пролетното почистване, затова при нужда използвайте подръчни материали за освежаването на повърхностите у дома. За целта си забъркайте сами универсален почистващ препарат, като смесите 4 супени лъжици сода за хляб и 1 литър топла вода. Изсипете течността в бутилка с пулверизатор и вече можете бързо и лесно да почистите повечето повърхности в кухнята. За по-ефективни резултати можете да смесите вода с оцет или лимонов сок, защо не и да добавите няколко капки етерични масла!

Виж още: Почистване на ютия до блясък в две лесни стъпки


Изгответе си подробен план за действие

Първата стъпка към успешното пролетно почистване на дома е да планирате основните дейности в отделните помещения. За целта препоръчваме да започнете със стаите, които често привличат най-много замърсявания, а именно кухнята и банята. Предвидете за тяхното почистване повече време, като приготвите всички необходими препарати и пособия още предишния ден. По този начин ще можете по-бързо и лесно да извършите основното почистване на дома, без да се налага да губите време в няколко непредвидени разходки до магазина. Прочетете как сами да измайсторите домашни ефективни препарати.

Виж още: Пролетно почистване на кухнята с естествени подръчни материали


Погрижете се за изправността на шкафовете в спалнята

Доброто впечатление, което току-що почистеното жилище ще направи на гостите ви, може да бъде помрачено от скърцащите или повредени шкафове. За да се отървете от неприятния шум, използвайте памук и малко олио за смазването на пантите на гардеробите или вратите у дома. Дефектите по лицевата част на секцията в хола пък можете да прикриете с помощта на самозалепващо фолио, а заяждащите чекмеджета на скрина ще се оправят бързо и лесно, като нанесете малко сапун върху плъзгачите им.


Мотивирайте се с музика и си поставете краен срок

За някои пролетното почистване е дългоочаквано удоволствие, за други - истинско предизвикателство за волята и усърдието. Направете този процес с една идея по-приятен, като си създадете музикален фон, който ще спомогне за доброто настроение и поне частично ще неутрализира неприятното бучене от прахосмукачката. Друга успешна идея е да си определите времеви интервал за изпълнението на отделните задачи - настройте таймера да звънне след 30 минути, като това е времето, за което трябва да освежите банята например.


Създайте по-добра организация у дома

Резултатите от пролетното почистване ще останат видими за по-дълго, ако в дома цари наистина добра организация. За тази цел поставете най-често използваните съдове и пособия близо до кухненската мивка, подредете отново декорациите в дневната и освободете гардероба от всички зимни дрехи, които скоро няма да са ви потребни. Макар и ефективно, пролетното почистване не винаги осигурява необходимата хармония в съвременния дом. За пълно обновяване след основния ремонт потърсете помощ от опитни специалисти, като заявите проект в MaistorPlus напълно безплатно!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта