Как да направим декоративна водна стена

Публикувано на 05/02/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 10 742 пъти

Както знаете, по случай третия си рожден ден в началото на ноември 2015 г. MaistorPlus получи партньорство с един от най-големите и полезни форуми в страната – „Направи сам“. Със своята десетгодишна история той е единственото по рода си онлайн пространство, където всеки практичен въпрос намира отговор. Ако сте майстор-любител, професионалист или просто ентуасиаст, който обича новите проекти и предизвикателствата, не пропускайте да разгледате форума. Там ще можете да споделите своите завършени задачи или да почерпите опит за изпълнението им от останалите потребители.

Междувременно в MaistorPlus се стремим да дадем гласност на най-интересните и практични теми, които вълнуват потребителите във форума. Днес ще ви запознаем с проект от графата „Направи сам“, а именно – няколко сравнително лесни стъпки за направата на декоративна водна стена. В случай че идеята ви вдъхнови, но не считате, че ще се справите с изпълнението, обърнете се за помощ към професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Подготовка

Преди да започнете с майсторенето, уверете се добре, че сте преценили къде да поставите своята водна стена. Подобно съоръжение, освен че отнема време за изпълнение, заема място и след като веднъж го сглобите, трудно ще може да го скриете, ако решите, че не пасва на мястото, за което сте го проектирали. Проверете отново дали размерите и атмосферата са подходящи, дали наблизо има контакти и се захващайте за работа.

Вижте още: Невероятните предимства на съременните електрически камини


Какво ви е нужно

Добре е да започнете с избора на стъкло за своята стена. Размерите му, разбира се, могат да варират според проекта ви. За предпочитане е да се спрете на закалено стъкло, за да бъдете сигурни в устойчивостта.

За рамката на вашата стена ще са ви необходими дървени летви. Дебелината и размерите им зависят от големината на съоръжението – колкото по-голяма стена сте планирали, толкова по-здрави летви трябва да изберете.

При изработката на проекта ще ви е нужен и резервоар, който лесно може да се направи от подръчни материали, като леген или ваничка с подходящите форма и размер.

От особено значение за реализацията на новата ви водна стена е каква водна помпа ще подберете. Важно е тя да бъде с голям дебит, така че да е в състояние да изхвърля водата до горната част на стената.

Предвидете си и тръби. Размерът и дължината им зависи отново от големината на проекта, но най-грубо казано ще ви бъде нужен материал колкото половината от периметъра на стената ви, защото крайната ви цел е да направите Г-образна рамка, която да минава по очертанията на страничнатa и горната част на рамката. За горната част на тръбната рамка трябва да приготвите Т-образни колена. Третият им, допълнителен, изход трябва да сочи към стъклото. Именно през тях водата ще достига до импровизирания прозорец и ще създава ефекта за водна стена.


Как работи

Принципът, по който работи водната стена, не е особено сложен. Както споменахме, в долната си част рамката разполага с резервоар, направен от леген, ваничка или други подръчни средства. Там се поставя и водна помпа с голям дебит. Тя засмуква водата и я „изхвърля“ в Г-образния тръбен улей, чиито горен край е образуван от Т-образни тръбни свръзки, които изпръскват водата върху стъклото. След като водата се стече в резервоара, процесът се повтаря и на практика е безкраен, докато не изключите помпата. Обърнете внимание, че Г-образният тръбен улей, който се свързва към помпата и пръска водата по съклото, трябва да завършва с тапа, така че единствените отвори, през които да излиза струята, да са тези, които сочат към стъклото.

Вижте още: 6 еко съвета за детската стая


Довършителни щрихи по стената

След като се запознахте с принципа, по който водата се пренася по стената, останалото е въпрос на довършителни дейности. За да направите стената си красива, може да я облечете в красива дървена рамка. Бихте могли да изработите и дървен сандък, който да служи едновременно за основа на стената и като прикритие за резервоара за вода. Като капак на дървения сандък може да сложите друг сандък, който да използвате като саксия или пък да сложите в него декоративни камъчета.

Надяваме се, че текстът ви е помогнал и вече знаете как да направите своя собствена водна стена. Ако пък считате, че няма да се справите, потърсете в списъка на MaistorPlus човек, който може да ви помогне с изработката на проекта ви. В случай, че искате да изберете майстор според условията, които ви предлага, заявете проекта си безплатно и получете най-добрата цена за реализацията му.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта