6 еко съвета за детската стая

Публикувано на 20/11/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 5 580 пъти

Ако сте решили да облепите стената на детската с тапети, може да помислите над варианта за такива, произведени от рециклирана хартия. На българския пазар вече се предлагат доста възможности и различни десени за подобен тип тапети.

В случай че сте се спрели на варианта за боя, препоръчваме да подберете добре продуктите, с които ще покриете стените. Важно е да прочетете внимателно характеристиките на боите, преди да ги купите. Обърнете внимание на количеството летливи органични съединения в тях. Те се измерват в грам на литър боя, а максимално допустимите им стойности варират при различните типове бои и са регламентирани от европейски директиви. Ако детето ви има алергии, препоръчително е да се спрете на бои с възможно по-ниско съдържание на летливи вещества.

Вижте още: Направи си сам люлла полумесец от палети за своето бебе


Матраци и завивки

В последните години все повече родители обръщат внимание на материалите, от които са изработени матраците на техните деца. На българския пазар се предлагат органични латексови матраци, такива от бамбук и също така от кокос. При всички положение ще е добре да направите собствено проучване, в зависимост от това на какво легло обича да спи детето ви - по-меко или по-твърдо.

Вижте още: Кой е най-подходящият цвят за детската стая


Текстил

Ако предпочитате текстилна настилка, може да се спрете върху опцията да покриете пода с памучен мокет. Изработен от естествени материали, той ще осигури мекота в стаята на вашето дете. Основният му минус е, че се поддържа по-трудно.


Какъв под да изберете

Ако ви предстои подмяна на подовата настилка, има няколко варианта, над които може да помислите.

Първата възможност е да монтирате настилка от корк. Той е едно от най-популярните еко решения, тъй като се добива от коркови дъбови дървета, без те да се изсичат. Коркът има чудесни изолационни качества и се поддържа сравнително лесно.

Друг вариант, който все още не е толкова популярен, но вече набира скорост, е подът от бамбук. Той се счита за удачен вариант, тъй като бамбуковите растения възстановяват напълно размера си едва за три до пет години, което е далеч по-приемливо от 20-те години, необходими за други видове.


Заложете на обзавеждане от рециклирани суровини

Ако наистина се вълнувате от съдбата на планетата и от темата за устойчивото развитие, най-добре ще бъде да заложите на мебели от рециклирани суровини. Това перо вече съвсем не е чуждо на българския пазар, където се предлага богата гама от най-различни мебели, изработени от използвани и обновени суровини. Много хора асоциират рециклираните мебели с компромис откъм визия и качество, но това съвсем не е така.


6 еко съвета за детската стая

Ако ви предстои ремонт на детската стая, може би няма да е зле да разгледате няколко съвета за това как да направите по-безопасна среда, ориентирана към екологичните тенденции. Идеята да се заложи на естествени материали, при които е използвана възможно най-малко обработка, не е лоша, особено когато става дума за децата.

В случай че ще обзавеждате детска стая за пръв път или ще ремонтирате вече съществуващата, доверете се на интериорни дизайнери, които могат да ви помогнат с тази отговорна задача.


Осветлението в детската

Когато говорим за устойчиво развитие, много важен е и въпросът за осветлението в помещението. Може би най-удачно би било да инсталирате в детската стая LED-осветление с няколко степени. Различните режими на работа ще дадат възможност на детето ви да използва енергията пълноценно, в зависимост от това дали учи, чете, играе или спи.

Надяваме се, че еко съветите за стаята на вашето дете ще ви бъдат от полза, а може би и за цялото обзавеждане на дома ви. Ако ви предстои ремонт, не се колебайте да потърсите своя изпълнител сред регистрираните в MaistorPlus. В сайта ще откриете мнения и рейтинг за предишни проекти на майсторите. Ако имате конкретна идея и търсите кой да я осъществи, можете да заявите проекта си безплатно, така че да получите най-добрите условия.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта