Как да се справим с упоритите петна от теч по тавана

Публикувано на 04/01/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 31 427 пъти

Когато се случи на балкона или в стаята по някаква причина да има проникване на вода през тавана, много е вероятно, дори след като въпросната причина вече е отстранена, петното от теча да се настани трайно в своя ъгъл и да не желае да бъде премахнато по никакъв начин.

Това е един от досадните проблеми у дома, за които можете да потърсите съвети и подкрепа във форума с над 10-годиишна история "Направи сам". Изпробвайте следните идеи и практични съвети, а при необходимост от професионална намеса, обърнете се към специалистите.


Лепилото идва на помощ

Както казва дългогодишен потребител на форума, дори и да изстържете стената или тавана до плоча и да измажете всичко отначало, след няколко седмици петната ще успеят да пробият както замазката, така и шпакловката. Изпитаният метод, дал резултат при него, е измазване с лепило Ц-200.

"Мазахме 3 пъти, като последните 2 - неразредено. Между всеки от пластовете мазахме и с латекс", споделя Крум. Трудоемко, но ефективно.

Вижте още: Как да почистим пералнята сами


Блажна боя

Друг начин за преодоляване на петната от теч е използването на блажна боя. Измазвате засегнатите участъци, изчаквате да изсъхне добре, полагате латекс. Би трябвало неприятната ситуация да бъде елиминирана.

Изключително важно е обаче преди боядисването да третирате тавана с препарат против мухъл няколко пъти.


Боя или емайллак

Положителният опит на друг потребител на "Направи сам" е свързан с използването на обикновена бяла боя за дърво или метал. Опция е и емайллакът. Можете да ги намерите във всяка железария, но трябва да се има предвид, че бялото на тази боя може да бъде различно от бялото на латекса. Затова, за да няма видима разлика, боядисайте не само засегнатия участък, а целия таван.

Вижте още: 7 съвета как да поддържате подовите настилки като нови


Белина

Преди да прибягвате до боядисване, "почистете" добре петното с белина. Идеята е същата, както при използването на препарат против мухъл - да бъде унищожена първопричината за проблема. Въпреки че самият теч отдавна е останал в миналото, неговите творения - мухълът и плесента са намерили свой дом на вашия таван и се размножават с невиждана скорост.

Белината или хлорната вар ще прекратят спокойното им съществувание и ще ви улеснят живота. След третиране изчакайте да изсъхне добре, повторете процедурата, отново изчакайте и чак след това боядисайте.

Когато се спрете на някой от посочените варианти и го приложите на практика, споделете резултата в "Направи сам", за да бъдете полезни и вие на останалите. Ако пък сте открили и друг способ за справяне с проблема, непременно го разпространете!

Всеки месец форумът се посещава от почти милион души, които активно и добронамерено отговарят на всякакви въпроси, свързани с ремонти, майсторене или креативност вкъщи, така че там можете да обсъдите и други свои предизвикателства у дома. А ако смятате, че не бихте се справили сами с даден проблем, потърсете професионалист в MaistorPlus. При всички положения за всяка задача си има решение.


Тагове:

Течове

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
6 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта