5 прости трика за изумително вкусни и икономични постижения в кухнята

Публикувано на 14/11/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 1 571 пъти

Независимо дали се считате за майстор-готвачи, или за пълно бедствие в кухнята, добре е да знаете, че вкусните кулинарни постижения не са задължително обвързани със сложни и трудоемки рецепти. Понякога е нужно съвсем малко, за да получите невероятни резултати, при това без разточителни харчове. Какво по-хубаво - след като веднъж сме се сдобили с кухнята-мечта, да се чувстваме уютно в нея не само заради интериора, а и заради увереността в собствените си възможности пред печката.


1. Перфектната пица понякога е... притоплената

Точно така, ще говорим за пица, но няма да се наложи да я правим сами. Често се случва, когато поръчваме за вкъщи, да не успеем да се справим с цялата пица и да оставим няколко парчета в хладилника. На следващия ден обаче те вече не изглеждат толкова апетитно.

За да промените този факт, е нужно съвсем малко - различен подход. Не консумирайте пицата студена, не използвайте микровълновата, нито фурната. Идеалният начин за притопляне на парче пица е на котлона в тиган с капак отгоре.

Инструкции: Включете котлона на средно висока температура, няма нужда да бъде твърде загрят предварително. Сложете парчето пица в тигана, похлупете и изчакайте шест минути. Долната коричка на пицата ще стане изключително хрупкава, кашкавалът ще се разтопи леко, а тестото ще бъде пръхкаво и меко (ако се притопля във фурната, то става клисаво и неприятно за ядене). Ако резултатът не ви удовлетворява напълно, изчакайте още минута-две.

Вашата притоплена пица най-вероятно ще надмине вкусовите качества и на току-що приготвената.

Вижте още: Уникални аксесоари за вино само за ценители


2. Винаги свежа и сочна зелена салата

Избирането, съхранението и рязането на зелени зеленчуци за салата може да бъде досадно. Като хора с по-малки амбиции в кулинарните постижения, ние често се спираме на алтернативата - купуването на голям плик с нарязана салата, която на пръв поглед би стигнала за три-четири хранения на един човек. Неприятното е, че салатата много бързо повяхва и се разваля, така че немалка част от препълнения плик отива на боклука.

Има много начини за съхранение на зелените нарязани зеленчуци, но най-ефективният сред тях е следният:

  • Вземете голяма пластмасова кутия за съхранение;

  • Застелете дъното и стените й с домакинска хартия;

  • Поставете нарязаните зеленчуци;

  • Покрийте ги с домакинска хартия, като внимавате кутията да не е препълнена и зеленчуците да не се смачкат;

  • Затворете кутията и я оставете в хладилника. Зелената салата може да запази свежестта си до десетина дни.


3. Тайната на ненадминатото картофено пюре

Картофеното пюре изглежда времеемко за приготвяне, но не и трудно. Въпреки това не се получава перфектно всеки път. Препоръчваме ви три прости стъпки, с които пюрето ви ще стане вълшебно:

  • Сварете картофите необелени в подсолена вода;

  • Смачкайте ги по старомодния начин - с лъжица за мачкане на картофи, а не с пасатор или кухненски робот;

  • Преди да добавите затопленото мляко, сипете в него малко течна сметана.


4. Печените картофи, които занапред ще наричате "любими"

Да опечеш картофи е проста работа. Но да ги направиш неустоими... това не всеки го може. Един от начините това да се случи е да използвате мед при приготвянето им. Смесете равни части мед, олио и лимонов сок и залейте с получения дресинг картофите, преди да ги сложите във фурната. Малко преди края на печенето повторете процедурата, но с по-малки количества от дресинга.


Вижте още: Миксери за креативни кулинари


5. Домашен сладолед само от една съставка

Да, възможно е. Нужна ви е само една съставка, като не ви трябва никаква машина за домашен сладолед. Не се добавя захар, оцветители, подсладители, нищо. Просто направете следното:

  • Изберете няколко добре узрели банана;

  • Нарежете ги на парчета и ги оставете във фризера за една нощ;

  • Сложете парчетата в блендер и включете на висока степен. В началото резултатът ще е далеч от сладоледения, но упорствайте и оставете блендера да работи още няколко минути.

  • Ще получите пухкава и студена смес, която напълно ще прилича на сладолед, а вкусът й е невероятен. Ако все пак ви се добавя нещо към нея, поръсете с канела.

Ето че вече знаете няколко хитринки, с които можете да смаете семейството и гостите си. За да впечатлявате и с модерна и добре обзаведена кухня, препоръчваме ви да разгледате профилите на регистрираните в MaistorPlus интериорни дизайнери и майстори. Ако кухнята ви има нужда от ремонт, опишете своя проект и ще получите конкурентни оферти за изпълнението от доказани професионалисти.

Допълнителен плюс е, че при нас можете да прочетете повече информация за тяхната дейност, както и оставените мнения за работата им от предишните им клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта