Чудни вещи за дома, изплетени от вестници

Публикувано на 27/10/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 18/04/2020 | Видяно 32 375 пъти

Можете ли да повярвате, че от купчина стари вестници е възможно да се измайсторят невероятно красиви кашпи, панерчета, поставки за списания, кошници и други чудни вещи за дома? При това на плодовете на вашия труд по нищо няма да им личи, че са сътворени от приготвени за изхвърляне печатни издания.

Да, говорим сериозно. Плетенето на вестници е страхотно занимание, което има потенциала да се превърне в следващото ви любимо хоби. Само разгледайте за какво става въпрос, вдъхновете се, а след това ни изпратете и вашето творение!


Как се плете с вестници?

На първо място ще ви трябват много желание и малка доза търпение. Съществуват много техники за самото оплитане, които можете да разгледате онлайн. В специализираната тема в най-големия форум за идеи за дома, строителството и интериора "Направи сам" са събрани шедьоврите на едни от най-добрите майстори в плетенето на вестници у нас. Ще се уверите какви страхотни изделия могат да бъдат получени. Препоръчваме ви да разгледате и останалите теми във форума, където в продължение на десет години е събирана полезна информация за най-различни практични творения за дома.

Всеки артикул, изплетен от вестници, си има чалъм при изработката, както е при конвенционалното плетене с прежда. Ако плетем с куки, изходният материал е готов, а именно - преждата, но при плетенето с вестници от основополагащо значение е първо да изработим много и качествени пръчици (тръбички) от самите тях.

Естествено, ще са ви нужни вестници (списания, рекламни брошури), а също и дълъг и тънък помощен инструмент, около който ще навивате. За целта може да послужи дървено шишче, кука за плетене на чорапи и т.н.

Вижте още: Страхотни идеи за саксии от палети


Какво следва?

С помощта на макетно ножче нарежете двойна вестникарска страница надлъжно на четири или пет равни ленти. Най-лесно ще е да прегънете предварително хартията и да режете в сгъвката. И широчината, и дължината на вестникарските ленти може да варират в зависимост от нуждите за конкретния предмет, който изработвате. С практиката постепенно ще придобивате все по-точна представа как да процедирате.

Поставете една от получените ленти под ъгъл от 45 градуса спрямо дървеното шишче (или каквато и да е друга продълговата пръчица, която използвате) и навивайте стегнато около нея. Малко преди да стигнете до края на лентичката хартия - когато остане само едно малко ненавито триъгълниче, поставете капчица лепило в неговата среда и донавийте така, че крайчето да залепне от вътрешната си страна. Извадете помощната пръчица, около която сте навивали лентичката от вестник.

Ето че имате своята първа пръчица от вестник. Ще са ви нужни множество такива, които да оплитате една около друга според спецификата на конкретния предмет, към който се стремите.


Боядсване и съединяване на тръбичките

Някои майстори в плетенето на вестници предпочитат да боядисат пръчиците си от вестници, преди да започнат с оплитането, а други боядисват и лакират вече готовия продукт. Как се съединяват две пръчици?

При навиването около шишчето единият край на тръбичката от вестник става по-тесен, а другият - по-широк. Съединяването им става, като се пъхне тесният край на едната тръбичка в широкия на другата. В случай на нужда може и просто да прегънете леко края на тръбичката, която трябва да влезе в другата. В зависимост от това какво изработвате можете да използвате и лепило за по-здраво закрепване.


Какво да е лепилото при плетене с вестници?

Всеки майстор в плетенето на вестници има своите предпочитания относно лепилото. Всъщност обаче може да се използва какъвто и да е вид, включително най-обикновено детско лепило.

Идеалният вариант е лепилото да е здраво и пластично, а при изсъхване да става прозрачно. Изискването за пластичност е заради риска да сте използвали някъде твърде много от него и при огъването да рискувате пръчицата да се счупи. При повече внимание ще получите добри резултати на каквото и лепило да се спрете.

Вижте още: Измайсторете сами чаровни и креативни възглавници


Безкрайни възможности

Ако решите да навлезете в света на плетенето на вестници, ще се учудите колко много и неподозирани приложения има то. Въпреки че на практика крайните произведения са направени от тънък лист хартия, те могат да се получат изключително здрави. Един начин за това е намазването им с латекс. Друг - използването на тънки пръчици тел, които да остават вградени в творбата ви. Така спокойно можете да се сдобиете с плетени от вестници табуретки, люлки, сандъчета и какво ли още не.

Сигурни сме, че имате и допълнителни идеи как да разкрасите дома си. В случай че за някои от тях ви е нужна помощ, потърсете услугите на професионален дърводелец. Опишете творческото си начинание в MaistorPlus и сравнете получените оферти от регистрираните при нас специалисти. Проучете дейността им в онлайн профила им и прочетете оставената обратна връзка за тях от останалите им клиенти, за да улесните своя избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта