11 сгради, които умело си играят на криеница с вас

Публикувано на 17/09/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 12/07/2016 | Видяно 3 372 пъти

Това симпатично студио, прегърнато от зелени клони, някога е било гараж. Намира се в Италия и е плод на оригиналното решение, вместо да се използват бои и облицовки за екстериора му, за последния да се погрижи природата.


Огледалният куб в Швеция

Отново сме в Швеция, този път, за да посетим удивителния хотел, под формата на огледален куб, кацнал високо сред дърветата. Пътят към него минава през дълъг 12-метра мост. Огледалната му повърхност отразява околността толкова умело, че е предизвикателство да бъде забелязан без внимателно вглеждане. Използвано е обаче специално покритие, за да е безопасен за прелитащите птици.


Къщата "Пиер" на островите Сан Хуан, Вашингтон

Може и да си мислите, че в тази къща няма и намек от игра на криеница, но ако ви се случи да минете покрай нея откъм гърба ѝ, вероятността да я забележите рязко спада. Зеленият ѝ покрив, сливащ се със скалите, в които се е сгушила, допълнително подсилва прикритието.


Стъклен комплекс в Холандия

Когато се разхождате в историческата част на град, очакванията ви са да виждате предимно сгради от вече отминали епохи. Нова постройка, приютяваща магазини и офиси, трудно би се вписала в пейзажа. Освен ако наподобява симпатична селска къща, какъвто е и случаят с този стъклен комплекс, проектиран от холандските дизайнери от MVRDV.

Вижте още: Най-впечатляващите офиси по света


Пустинната къща в Калифорния

Докато сме още на пясъчна тема, се прехвърляме в пустинята, за да се запознаем с творението на дизайнера Кен Келог. Макар и да е лесно да бъде объркана с мираж, сливащата се със скалите постройка от бетон, стъкло, мед и стомана си е съвсем истинска. Изградена е с няколко слоя подпокривни пространства, които да предпазват вътрешната част от силните ветрове и горещините.


Постройката "Lookout" в Шотландия

Постройката "Lookout", в превод от английски език - "Внимавай! Бъди нащрек!", наистина изисква концентрацията ви, за да съумеете да я фиксирате сред пасторалния пейзаж на парк Trossachs, където е разположена. Проектирана е от студентите по архитектура Ангъс Ричи и Даниел Тайлър и в нея има място за едва трима души. Използва се основно, за да се правят снимки на невероятната гледка наоколо.


Дом в пещерата, Юта, САЩ

Животът в пещера, изглежда, не е запазена марка само за далечните ни предци. Вграденият в червените скали на Юта дом е уникален по рода си и със сигурност привлича погледа - стига да успее да попадне в полезрението ви.


Къщата "Джунипер", Швеция

Къщата "Джунипер" се намира в Швеция и е дело на архитектите Ханс Мюрман и Лура Албертс. В зависимост от ъгъла, от който я гледате, може да имате затруднения с откриването ѝ на фона на пейзажа наоколо. Интересното при нея е, че макар и да създава впечатлението на облицована с огледала, всъщност е облепена със снимки на дърветата, намиращи се наблизо.


Куп дърва - какво се крие тук?

Можете ли да предположите, че този най-обикновен, на пръв поглед, куп дърва всъщност представлява звукозаписно студио? Пожелал си го е артистът Ханс Либерг, а желанието му е осъществено от дизайнера Пиет Хайн Еек. За да влезе естествена светлина в отредения за творчество кът, е достатъчно да се отворят прозорците.

Вижте още: Постройте къщата си около дърво


11 сгради, които умело си играят на криеница с вас

Мнозина от вас поне веднъж са чували в живота си мъдрите слова на Екзюпери, според които най-същественото е невидимо за очите. Дали те са вдъхновяващата искра, накарала архитекти от различни краища по света да проектират сгради, изкусно сливащи се със заобикалящия ги пейзаж. В следващите редове ви каним да разгледате 11 сгради, които умело си играят на криеница с вас. Внимавайте добре в картинките, в случая - снимките, а ако ви се прииска и вие да имате дом, който изглежда сякаш си е сложил шапка-невидимка, професионалните дизайнери в MaistorPlus са на ваше разположение.

На горната снимка виждате произведението на дизайнери от бруклинското студио STPMJ. Трудно забележимата постройка е покрита с огледална повърхност, която отразява дърветата по един уникален и тайнствен начин.


Къща "Дюна" във Флорида

Отскачаме до плажа във Флорида, където от една от дюните деликатно наднича проектираната от архитекта Уилям Морган къща. Маскираните ѝ като слънчеви очила прозорци любопитно се оглеждат наоколо от 1975 г. насам. Надникнете ли в интериора, ще се изненадатe от свежестта и естествената светлина в него.

Вижте още: 13 екстри, които ще искате в дома си, когато станете милионери


Сауната Кейдивил, Ню Йорк

Малък горски оазис приютява сауна в северната част на Ню Йорк. Реализацията му е по идея на дизайнера Дан Хисел, а в ролята на една от вътрешните стени влиза скала, покрай която е построен. Огледалните повърхности, в съчетание с дървения материал, използвани за фасадата, подпомагат перфектното сливане с местността.

Очарованието на един дом може да се крие и в неговата деликатност и дискретност. Независимо дали искате вашето жилище да се забелязва отдалеч или предпочитате само скромно да загатва за себе си, можете да споделите и реализирате желанията си заедно с архитектите и дизайерите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект безплатно, разгледайте бизнес профилите на изпълнителите, изпратили ви оферти, сравнете препоръки, отзиви от предишни клиенти. Вземете решение с кого да работите, според изискванията, които имате, и след завършване на проекта, оставете своята оценка.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта