Как съвременната архитекура в Будапеща постигна успех, слизайки под земята

Публикувано на 29/09/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 13/07/2016 | Видяно 1 756 пъти

Годината е 1972 г. Прави се предложение за изграждане на линия 4 на метрото в Будапеща. Следва низ от причини това да се отложи значително във времето. Средства за проекта биват отклонявани от правителството на тогавашния премиер Виктор Орбан. Чуват се мнения, че няма смисъл да се свързва богаташкият квартал с центъра на града, след като трябва да се насочи вниманието към връзката между северната и южната част. И така, години наред, докато не се намесва главният архитект на Унгария, Ищван Шнелер.

Вижте още: Защо сградите на бъдещето ще бъдат проектирани от... нас?


Как съвременната архитекура в Будапеща постигна успех, слизайки под земята

Когато консерватизмът и комфортът от добре познатото завладеят масовото съзнание, е много трудно за иновациите да си пробият път. Протестът срещу промените, отричането им, може да отнеме години. Така се е случило и в Унгария, Будапеща, където съвременната архитектура е трябвало да слезе буквално под земята, за да види бял свят и да постигне успех. В основата стои една най-обикновена линия на метрото, превърнала се в историческа с дългите спорове покрай нея, дали и как да бъде построена. Нейната история накратко ще ви разкажем в настоящата статия. А ако вие нямате съпротиви срещу съвременната архитектура и искате да я приложите в дома си, смело се обърнете към специалисти във вашия район.


Решено е! Линия 4 на метрото ще има!

В периода между 1994-2006 г. главният архитект на Унгария, Ищван Шнелер, вижда в изграждането на лилия 4 възможност архитектурата да се намеси по запомнящ се начин. Вместо да бъдат станциите скучни и безлични, както обичайно, може да се разчупи статуквото и да се измисли и приложи интересен дизайн. Не липсват, разбира се, спорове за това струва ли си изобщо да се влага някакъв тип архитектурно творчество, още повече такова, отговарящо на тенденциите в 21-и век.

Шнелер, обаче, получава подкрепата на кмета Габор Демски и организира открит конкурс, чрез който призовава архитектурни студиа да споделят своите виждания за изграждането на метролинията. Посредством метрото, главният архитект цели да покаже на унгарското общество, че съвременната архитектура е кауза, която си струва и че тя може да бъде асоциирана с високо качество и красиво изпълнение.


Състоянието на съвременната унгарска архитектура

В януарско-февруарския брой, 2015 г. на сп. А10, чиято тематика е свързана със съвременната европейска архитектура, гост-редакторите Левент Поляк и Даниел Ковач пишат за състоянието на архитектурата в Унгария. Двамата са част от първия Център за съвременна архитуктура в Будапеща.

Обясняват, че пазарът е тесен и много специалисти предпочитат да емигрират, за да практикуват професията си. За тези, които остават, вариантът, за да бъдат успешни, е да са по-иновативни. Макар и сградите, отговарящи на последните тенденции, да не са преобладаващи в градския пейзаж, все пак си пробиват път чрез реновиране на стари постройки и поява на модерни магазинчета. Което е знак, че търсенето и одобряването на новото може да се появи, ако е налице предлагането му.


Центърът за съвременна архитектура в Будапеща

През 2005 г. група млади, пробивни архитекти, след като проучват международния пазар, решават да излязат с манифест. В него те наблягат на важността архитектурните течения в Унгария да кореспондират адекватно с тези в модерния свят. Наричат себе си Център за съвременна архитектура, въпреки че не разполагат с физически офис за осъществяване на дейността си.

Докато разпространяват посланието си из целия град, четиримата архитекти попадат в интересна ситуация - получават предложение да участват в един от най-големите и противоречиви проекти в Будапеща - линия 4 на метрото.


Спорархитектс влизат в играта

Конкурсът за изграждане на линия 4, обявен от главния архитект Ищван Шнелер, печели стидио Палатиум. Един от архитектите от спечелилата фирма, Орсолия Вадаш, по това време е част и от студио Спорархитектс, което пък е основано от Центъра за съвременна архитектура в Будапеща. От журито идва предложение победителят в конкурса да си сътрудничи с двете фирми, заемащи второ и трето място. Палатиум решават да доведат още две студиа, едното от които е Спорархитектс и така последните влизат в играта.

Станциите по лииня 4 на метрото са общо десет. Получава се така, че всяка от петте фирми, ангажирани с проекта, трябва да поеме работата по две от тях. Резултатът е интересен и разнообразен - от мозаечни спираловидни ивици, през ярки правоъгълници, купол и т.н.

Адам Хатвани, един от четиримата от Спорахитектс осъзнава трудностите около проекта. Предизвикателство е да се направи дизайн за транспортна спирка, но и при липсата на такъв ситуацията не се подобрява. Той изразява мнение, че съвременна архитектура с интегрирана светлина и открити, елегантни пространства ще се приеме много добре от хората.


Станцията Фовам Тер печели редица награди

Адам Хатвани се оказва прав. Станцията Фовам Тер, проектирана от Спорархитектс, печели редица награди, което е ясен знак, че архитектурата има място под земята. Проектът им включва минималистично стъкло, бетонни структури, пространство, изпълнено със светлина. Според Емиел Ламерс, автор на книга за съвременна архитуктура, силата на Фовам Тер се крие в решението структурните греди да се кръстосат, вместо да бъдат положени само вертикално или хоризонтално. Елементарно, на пръв поглед, хрумване, но ефектът от него е забележителен.

Вижте още: Разликата между модерна и съвременна архитектура


Успехът на съвременната архитектура в Будапеща

Критиките към инициативата за изграждането на линия 4 на метрото спират в момента, в който начинанието стартира. Тъй като реалният строеж се случва под земята, далеч от очите на евентуалните зрители, това дава пълна творческа свобода на младите архитекти. В крайна сметка Будапеща получава много приятен подарък.

Близо 150 хиляди души, използващи метрото всеки ден, могат да се насладят на съвременна архитектура в Будапеща от първа ръка. Това е безспорен пробив за младите архитекти в Унгария, които, макар и да е трябвало да слязат под земята, за да бъдат оценени, постигат дълго жадуван успех.

Ако и вие смятате, че вашият дом или офис трябва да бъде изграден в съответствие с последните архитектурни тенденции, имате готово решение за това. Свържете се със специалисти по архитектура и дизайн, като заявите проект безплатно в MaistorPlus. Сравнете получените оферти, разгледайте бизнес сайтовете и препоръките на изпълнителите, и изберете този, който отговаря на вашето модерно мислене.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта