Домът на световноизвестния архитект Кирстен Станишич

Публикувано на 22/11/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 22/11/2022 | Видяно 3 407 пъти

“Преживяванията у дома са тези, които имат най-голямо значение” - смята австралийския архитект Кирстен Станишич, нежната половинка от двойката архитекти, основали студиото Ричардс Станишич. Но тези преживявания имат нужда от красив и уютен фон, на който да се случват. Фон, който пасва на вътрешната индивидуалност на всеки от живеещите в къщата. Ето защо трябва “да проектираме с почтеност”, допълва още тя. Виждали сме готовите архитектурни и интериорни проекти на Кирстен за различни клиенти, но днес ще видим как един архитект от ранга на Станишич проектира собствения си дом и към какво се стреми, за да постигне перфектния баланс. Добре дошли в дома на Кирстен Станишич в Сидни.


Камъкът като основен материал

В къщата, която Кирстен проектира за себе си, камъкът е един от основните материали. Според нея камъкът е невероятно красив естествен материал. Ето защо тя отива директно при един от доставчиците на камъни, с които работи, за да намери най-подходящия за своя личен проект. Той ѝ показва парчета от екзотичен син мрамор, които и тъкмо този камък я вдъхновява за дизайна на кръглите инкрустации, които са запомнящ се акцент в интериора на къщата ѝ в Сидни, Австралия. Този материал е красиво интегриран най-вече в кухнята, без да се натрапва и да предизвиква дисбаланс с мебелите.

Няколко години след като Кирстен проектира кухнята, тя продължава да изследва приложенията на естествения камък. Той разполага с персонализирани инкрустации, съставени от мрамор и пламъчен гранит, съчетани с меки оребрени дървени шкафове. Трапезарията извън кухнята е едно от местата, където Кирстен обича да прекарва времето си. Основна цел при проектирането ѝ е мястото за хранене да получава достатъчно светлина и сутрин, и следобед. Белите стени са отличен начин да се улови дори оскъдната светлина и стаята да изглежда естествено осветена.


Неумиращ дизайн

Една от основните грешки на много хора е, че мебелират и аранжират пространството според последните тенденции на модата, но те рядко остават актуални повече от един сезон. Дизайнът на къщата на Кирстен има нотка от Викторианската епоха, като тя умело съчетава старото с новото, така че да се получи своеобразен разговор между двата елемента. Всички цветове, използвани в интериора на къщата, са вдъхновени от витражите, които вече са били в къщата, когато Кирстен се е нанесла. Стъклата по вратите са оцветени в светло синьо, люляково, нежно розово. Според нея най-важното в създаването на дизайн е човек да намери онова, което работи най-добре за него и неговото светоусещане. Добрата работа с боята, дограмата и камъка са били важните детайли за Кирстен – в тях тя вижда красота и те продължават да я вълнуват, без да ѝ омръзват.


Минимализъм и душевен комфорт

Като част от неумиращия дизайн на дома ѝ, е залагането на минимализма, с който човек никога не може да сгреши. Минималистичното осветление, мебелиране, изкуството и предметите разкрива преднамерена склонност към скулптурни форми, поръчков текстил и заземяващи текстури. В къщата преобладават светлите неутрални тонове, на които цветните витражи поставят ненатрапчив акцент. Няма да забележите излишни предмети, мястото е просторно и всичко си е точно на мястото.

Къщата излъчва невероятно спокойствие, което е важно за Кирстен. Според нея домът трябва да бъде място, където човек може да презареди батериите си и да релаксира качествено. Къщата изглежда отворена и свежа, предната част гледа на изток, така че сутрин, когато закусва, светлината се процежда през прозорците и сякаш целият коридор светва. Следобед голямо количество слънчева светлина прониква в задната част на къщата. Така Кирстен получава перфектния баланс между сянка и светлина.

Ако планирате промяна в интериора на вашия дом, можете да се свържете с някой от специалистите на МайсторПлюс в интериорния дизайн.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта