Кои са най-емблематичните тапети за всички времена?

Публикувано на 31/01/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 31/01/2022 | Видяно 2 739 пъти

Незаменимият тапет, който присъства днес в почти всеки дом във всевъзможни цветове и принтове, има дълга и интересна история. Според американското списание „Атлантик”, още през 105 г. пр. Хр. служител на китайския съд на име Цай Лун създава първия тапет чрез смес от лен, коноп, кора от черница и бамбукови влакна. Върху него ръчно са изрисувани различни богове, природни елементи и хора, за да красят стените.

В продължение на векове дизайнери и собственици на жилища са преоткривали неговата функционалност, гъвкавост и естетическа стойност. Стиловете му са се променяли многократно, въз основа на тенденциите, модата и популярната култура. Само няколко принта обаче, са устояли на времето и са останали вечни. В тази статия ще ви разкажем историята на най-емблематичните тапети, превърнали се в класика за всички времена. Ако се нуждаете от помощ в дизайна на вашия дом, свържете се със специалистите на МайсторПлюс.


Тапет от дамаска

Най-ранното оцеляло парче европейско тапет е създадено от Hugo Goes през 1509 г. Представлява дамаска от коприна и лен, изтъкани по специален начин. В него са вплетени метални или златни нишки, което ги превръща в изключително луксозни. Изрисувани са мюсюлмански фигури, по-късно имитирани от италианския и испанския текстил. Днес тапетите тип дамаска са символ на изтънченост и са предпочитани за антични и винтидж домове. Моделът обикновено се използва за официални жилищни пространства, трапезарии, но могат да се срещнат и в спални, коридори и трапезарии.


Chinoiserie

Думата chinoiserie всъщност не идва от Китай и азиатската култура, а от френската дума за китаец (chinois). Тапетът представлява имитация на азиатски артефакти и азиатското изкуство, като на него обикновено се изобразяват птици, кучета, пейзажи, пагоди, дракони. Такъв тапет за първи път се появява в двореца на Луи XV във Франция, а след това и в този на крал Джордж IV в Англия и други европейски монарси. Днес тази декорация лесно става част от традиционния интериор. Често може да се намери и върху лакирано дърво и порцеланови или керамични буркани.


Платно

Тапетът тип платно или на френски toile, което същи значи и ленен плат, е част от френската класика и присъства във френския интериор още от 1700-те г. Моделът на тапета включва повтарящ се мотив с пасторална тема като водни сцени или селски картини. Днес този тапет продължава да присъства в дизайна, най-вече в красивия прованс.


Флорален тапет

Флоралните тапети са изключително разпространени в цял свят и заслужено са се превърнали в класика. Малко обаче знаят, че произходът им тръгва от Китай, макар по-късно да се превръщат в основен елемент от британската естетика. Популярността има нараства през Викторианската епоха и най-вече със създаването на цветното печатане и възможността за свързване на няколко листа хартия в ролка. Това многократно разширява пазара и създава големи и сложни дизайни.

През 20 век модернизмът заличава флоралния тапет с налагането на бели стени и геометрични фигури. Въпреки това, днес флоралните тапети са обичани из целия свят, предлагат се в различни стилове и цветове, създавайки естествена красота и свежест.


Райе

Според „The Inside”, райето се е носело само от онези, които по един или друг начин са вън от социума или неприети от него – затворници, проститутки, слуги. За щастие, това разбиране вече не владее мисълта на човечеството. За първи път райето се появява през 1800-те, когато кралица Виктория облича сина си в моряшки костюм за кралско събитие, след което моряшката униформа става част от облеклото на съвременниците ѝ. По-късно Коко Шанел се появява на Френската Ривиера също с моряшка униформа и създава цяла морска колекция през 1917 г. Не след дълго райето навлиза не само в модата, но и в интериорния дизайн. Днес то е изключително популярно в целия свят и е неизменна част от дизайна на много жилища.

Допитайте се до специалистите на МайсторПлюс по всички въпроси, свързани с интериорния дизайн.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта