Как да постигнете красотата на скандинавския стил във вашия дом?

Публикувано на 13/11/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 13/11/2020 | Видяно 3 424 пъти

Скандинавският дизайн в дома е все по-предпочитан от много любители на стилния интериор. Постигането му на пръв поглед изглежда като детска игра. Има обаче характерни особености, към които трябва да се придържате и тънкости, които да използвате, за да го реализирате. Едно е сигурно – всички усилия ще си заслужават, щом превърнете дома си в скандинавско съвършенство.

Повечето хора свързват стила със студени тонове. Това обаче не е изобщо така. Скандинавският дизайн изобилства от разнообразни цветове, мебели и текстури. С него много лесно ще превърнете дома си в символ на хармония, съчетан умело със семплите нотки на елегантността и разкошния микс на елементите. Днес сме ви приготвили няколко насоки, с които лесно ще превърнете дома си в малко уютно, скандинавско кътче.


Цветовете на скандинавския дом

На първо място трябва да започнете от основните цветове в жилището. За да може да бъде в категорията „Скандинавски“, то задължително тоновете трябва да бъдат максимално меки и светли.

  • Много подходящ е белият цвят. И все пак, ако ви притеснява, че бързо ще се захаби, съвсем спокойно може да го замените с топли тонове на бежово, жълто, кафяво. Задължително условие е да не бъдат ярки.
  • Мебелите е добре да бъдат в максимално светли светове. За тях също на пиедестал е белият цвят. Но не по-малко удачен избор са бук, сонома, дори дъб. Цвят венге определено по-трудно ще се вмъкне в скандинавския стил, но това не означава, че не е невъзможно.
  • За допълнителен цветен акцент, може да използвате декоративни елементи – книги по секцията, подходящи вази или килими.

Вижте още: 5 идеи за семпла и релаксираща баня в скандинавски стил


Типични белези за скандинавския стил

Има характерни белези, по които бързо и лесно да разпознаете този стил и да го приложите и във вашия дом. С тяхна помощ няма да се лутате как да поканите Скандинавието в дома си, защото то само ще дойде при вас, ако заложите на тях.

  • Тухлени стени в бял цвят. Няма две мнения по въпроса. Ако изберете едната стена да бъде облицовате в бели тухли, то скандинавският стил ви е в кърпа вързан. Хубавата новина е, че на пазара се предлагат както висококачествени плочки, така и по-нискобюджетни алтернативи, които може да постигнат сходен ефект.
  • Умерени декоративни елементи. Ако сте фенове на всякакъв тип декорация и тя никога не ви е достатъчна, то по-добре забравете са скандинавския стил. С него линиите и акцентите са идеално премерени, балансирани и в чудесна хармония помежду си. На практика нещата граничат с минимализма, но едновременно с това не са еквивалентни. Т.е намирането на златната среда тук е от огромно значение за постигането на чудесен краен резултат.
  • Сукулентни растения. Те са на почит в скандинавския стил. И това е наистина чудесно за всеки, който не е запален цветар. Отглеждането им е толкова лесно, че дори и малко дете може да се справи. Не изискват специални грижи, а поливането е доста рядко.


Кухня в скандинавски стил

Всички мебели в скандинавския стил са изключително семпли. Няма ги сложните дърворезби, високи крака, златни орнаменти и всички други шикозни елементи. Точно такава трябва да бъде и кухнята. С нищо излишно по нея и никакви уреди (освен най-необходимите) по плота.

  • Пачуърк плочките за гръб на кухненския плот са често предпочитан елемент. Те идеално ще си паснат с всички останали елементи, но и ще успеят да внеса нотка на свежест и доста цвят в помещението.
  • Сред предпочитаните цветове за кухненски шкафове са капучино, кафе, бежово, бяло, слонова кост. Няма особено значение дали ще бъдат матови или гланцови – този избор е изцяло спрямо индивидуалните предпочитания.
  • Много подходящо за скандинавския стил е в една стая да се помещават кухня и хол. Споделеното пространство успява чудесно да се впише в цялостния облик на интериора.


Спалня на ръба на хаоса

Да, много хора считат, че спалнята в скандинавски стил е буквално разхвърляна. Монк вероятно би получил пристъп, ако живее в подобно помещение. Със сигурност, ако сте чистофайници и педанти е по-добре да забравите за спалня в този стил. Но ако обожавате възглавници, одеяла, пухкави килими и мнооогоо уют, то тогава не се чудете, а поканете Скандинавието в пределите на вашия дом.

  • В спалнята трябва да има много тъкани, които ласкаво да напомнят за топли прегръдки. Одеялата тук са на почит. И то не онези, които са прибрани в гардероба, а тези, които небрежно са оставени в края на леглото, на стола или табуретката.
  • Изобилие от възглавници цари в тази спалня. Те са буквално на всеки сантиметър от леглото. И колкото повече – толкова по-добре.
  • Единственото правило за спалнята е всички елементи в нея е да бъдат в синхрон със златното правило за скандинавския стил – топли, светли и меки тонове!

Скандинавският стил определено може да постигне огромен успех и то с много малко елементи. Не е нужно да претрупвате дома си в излишни неща, ако искате да бъдете горди притежатели на дом в този стил. Семплите линии, топлите тонове, умерената декорация и подходящите акценти могат да осигурят несравним комфорт и неподражаем стил на вашия дом!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта