Как да позиционираме правилно изкуството в дома си?

Публикувано на 26/01/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 26/01/2022 | Видяно 1 762 пъти

Стаите без картини - с празни стени, изглеждат така, сякаш нещо им липсва. Повечето хора обичат изкуството, но не знаят как да подредят любимите си картини и стенни декорации правилно. Добре е да бъдат разположени на правилната височина (в зависимост от разположението си – над дивана, над камината, над кухненската маса и т.н.), съобразени с мебелите и предметите, които присъстват в стаята – да се получи игра с пропорции, да се спази хармонична дистанция и др. В тази статия ще ви помогнем да позиционирате по най-добрия начин изкуството в дома си, така че да е красиво, естетично и приятно за окото. За допълнителни въпроси можете да потърсите специалистите на МайсторПлюс по декорация.


Фокусна точка

Всяка стая има фокусна точка, например камината. Тя ви дава идеалната възможност да привлечете вниманието на гостите си към картината, ако я закачите точно над камината. В стая без камина фокусната точка е дивана, който обикновено стои в центъра на най-дългата стена. Това е другото най-подходящо място да поставите любимата си картина. Много е важно картината да бъде в средата на стената или в средата на пространството между мебелите. Ако поставите картината в единия край на стената, това ще дисхармонира цялата стая, а и произведението няма да бъде забелязано.


Правилната височина

Повечето хора имат навика да закачат картините твърде високо. Правилото е да се закачат на височината на очите, тоест на 57 инча от пода, което е средната височина на човешкия поглед, приет за стандарт. Този стандарт се използва в повечето галериии музеи. Той създава баланс, тъй като създава визуална средна линия на стената. Изключения се прави при твърде нисък таван. В този случай трябва да разделите стената вертикално на четири квадранта и да закачите картината в третия квадрант отдолу нагоре. Ако стените са твърде високи, правилото остава – височината на погледа.


Баланс

Ако ще закачате няколко картини или цяла колекция, е много важно да запазите баланса между различните произведения на изкуството. Първо, уверете се, че картините не са твърде големи за стаята и мебелите в близост до тях. Една картина не трябва да е повече от 2/3 от размера на дивана или бюфета. Закачете по-тежките картини по-ниско, а по-леките – по-високо на стената. Ако картините са с различни размери, закачете най-голямата в средата, за да служи като фокусна точка, а останалите наредете според нея, така че да хармонират правилно. Винаги оставяйте между 2 и 5 инча между всяка рамка.


Съобразете размера на стената

Честа грешка е да се поставя миниатюрна картина на огромна гола стена или обратното – твърде голяма картина на малка стена. Картината трябва да има същата форма като стената, за да се постигне естетично излъчване и да е съразмерна с пространството. Ако стената е дълга (тоест има правоъгълна форма), картината също е добре да е в тази форма. Ако е квадратна – нека и картината да е квадратна.


Бъдете семпли в кухнята

Кухнята не е най-доброто място да поставите колекцията си от картини. Първо, храната и изкуството не се съчетават добре – духовната храна не може да се консумира заедно с тази за тялото. Освен това, последното, което човек иска да прави, докато се храни, е да разглежда картини. За кухнята са подходящи изображения на плодове и цветя, които не ангажират вниманието, а са само акцент, който се слива с интериора.

Ако имате нужда от помощ в декорирането на жилищното си пространство, не се колебайте да се свържете със специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта