Как да декорираме мъжка спалня

Публикувано на 29/12/2021 от Ирена Петрова | Последна редакция на 29/12/2021 | Видяно 1 437 пъти

 

Често се смята, че на мъжете лесно е угажда – те са непретенциозни, стилът им е стандартен и безпроблемно уловим, затова не е нужно да полагаме твърде много усилия в избирането на подарък или декор за спалнята. На практика обаче това се оказва не толкова просто. Всъщност, създаването на красива спалня, достойна за всеки мъжки вкус, си е направо изкуство. В следващите редове разгледаме какъв е правилния подход при декорирането на мъжката спалня, така че да няма разочаровани.

Ако искате професионално менение по въпроса, може да потърсите професионална помощ от дизайнерите регистрирани в MaistorPlus, които ще преобразят дома ви.

Основна роля в избора на декор играе начинът на живот – дали мъжът често пътува, дали работи от къщи или в офиса, през деня или е нощна смяна, има ли навика да гледа телевизия в леглото, да играе компютърни игри за разтоварване. Отговорите на тези въпроси ще ви подскажат как да декорирате стаята. Мъжете имат безкрайно различни интереси, затова е важно да познавате този, чиято стая ще обзавеждате. За щастие, съществуват някои общи черти. Независимо дали говорим за спортен тип, артист или любител на технологиите, по отношение на дизайна на спалнята всички се обединяват около няколко принципа.


Практичност

 

Мъжете като цяло са доста по-практични от жените, дори прагматични. Те не се интересуват толкова от естетиката и последните трендове в дизайна. Това, от което има нужда всеки мъж, е всичко да е подредено така, че да е удобно и функционално, без излишни емоции и загуба на време. Погрижете се личните предмети, дрехи и принадлежности да имат точно определено място, за да не се налага нервно издирване. Легло, практичен гардероб и нощни шкафчета са първите неща, с които трябва да снабдите спалнята. Заложете на класическите: дърво, полиран метал, кожа, минималистичен дизайн. С тях няма да сгрешите.


Придържайте се към неутрални цветове

 

Мъжете не обичат искрящи комбинации от цветове, особено в собствената си спалня. Семпли, изчистени цветове и неутрални тонове като черно, бяло, сиво, бежово, кафяво са идеални за декорирането на неговото лично пространство. Не забравяйте само да ги съчетаете хармонично. Твърде много черно би било ужасно потискащо за една спалня, дори мъжка. Добавяйте цвят внимателно, внасяйки различни елементи – картина, нощна лампа, одеяло. Важното е цветът да не „крещи”.


Подова настилка

 

И тук практичността е от огромно значение. Големите тежки килими може да са чудесни изолатори, но събират много прах и трудно се чистят. Всеки мъж би предпочел ламинат, който лесно може да бъде почистен. Освен това, ламинатът излъчва елегантност и придават отвореност на пространството. Малък килим около леглото би бил достатъчен, но така, че да не се превръща в център на вниманието. В мъжката стая обикновено няма открояващи се елементи, всичко е в хармонично съзвучие. Плочки или мокет същи са добър вариант.


Осветление

 

Независимо дали обича да чете, да гледа телевизия и просто да бъде насаме със себе си, всеки мъж обича приглушената светлина, в която да се чувства уединен и да дава свобода на мислите му, докато предметите наоколо остават в сянка. Изберете класически модел, който да предоставя достатъчно светлина, без да крещи с външния си вид. Лампа тип щипка или настолна Led лампа биха били се вписали идеално в интериора. Не разчитайте на големите полилеи, може да ви изглеждат красиви, но той би предпочел нещо по-незабележимо като лунички.


Интереси

 

От всички стаи в жилището, спалнята най-силно разкрива човешката душевност. Затова винаги съобразявайте декора и цялостната визия с интересите на нейния притежател. Ако мъжът обича да си почива, играейки компютърни игри, логично би било да поставите гейминг компютъра и принадлежностите му спалнята. Изберете централно място, това очевидно ще бъде неговото сакрално пространство. Ако обича да потъва в света на книгите, библиотеката е задължителен елемент. Ако е спортист или любител на спортовете, можете да използвате неговите, сърфове, велосипед, футболна топка и т.н. като декор за спалнята. Със сигурност ще го оцени подобаващо.

 

Ако искате да създадете някои от предложените идеи може да се консултирате със специалистите в сферата на интериорния дизайн, регистрирани в MaistorPlus. За да се свържете с тях е нужно само да подадете заявка за безплатен проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните, за да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта