Подарете си вълшебен свят с огледало в дома

Публикувано на 23/06/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 23/06/2020 | Видяно 1 617 пъти

Може би си мислите, че огледалото има чисто практическо приложение в дома? Това не е съвсем вярно, защото то е със специална мисия в интериора на всяко жилище.

Огледалото със сигурност е най-вълшебната част в стаите ни… За съжаление, то е незаслужено пренебрегвано понякога в интериора. Най-често неговото приложение се свежда до поставянето му в банята, коридора и в спалнята.

Запомнете: потенциалът за декорация с огледални повърхности е колосален. Опитайте да го използвате нестандартно и ще видите как вашият интериор ще придобие ново излъчване. Огледалото визуално разширява пространството на тесни и малки стаи (основният проблем на панелките), но пък самотно висящо огледало в тесен коридор едва ли ще го разшири. Направете консултация как да използвате този предмет в интериора, като се свържете със специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в MaistorPlus.


Защо да ползваме огледала в дома си?

Огледалата помагат да се решат много проблеми в интериора: те дават светлина на отдалечените ъгли на стаята с отразена светлина, добавят ярки акценти, а също така визуално променят геометрията на стаята.

  • С помощта на големи отразяващи повърхности можете визуално да удвоите пространството, да дадете перспективата и да размиете границите между съседните зони.
  • Огледалата са в състояние да придадат на интериора ефирност и въздух. Много съвременни интериорни решение разчитат на огледалните повърхности.
  • Все пак да не забравяме, че огледалата са чупливи и искат перфектни грижи. Няма нищо по-грозно от едно зацапано огледало.


Идеи за декорация с огледало

В класически интериор няколко огледала в дървена рамки с лека подсветка изглеждат прекрасно като подсилват изяществото на самото помещение. Създайте своя собствена композиция чрез 3, 5, 10 огледала с различни размери.

  • За модерните стилове са подходящи огледала с многоцветни тесни рамки с различни форми (кръгли, триъгълни, трапец, ромб др.).
  • Оригинално стои в един модерен интериор рисувана картина върху стъклена повърхност на популярни изображения от филми, комикси.
  • В същото време, отразявайки се в няколко огледала едновременно, светлината на лампата ще създаде визуален простор в цялата стая.

Вижте още: Тапетите – актуални или отживелица?


Ценни препоръки при използване на огледалата в интериора

С огледални повърхности се получава не само разширяване на стаята, но също се оживява и допълва интериора. Ето някои правила, които са задължителни в този случай:

  • Важно е огледалата на противоположните стени да не се отразяват сами, в противен случай рискувате да получите не само естетическа какофония, но и психологическо объркване.
  • Срещу огледалото можете да окачите в подобна рамка снимка на любим човек или домашен любимец.
  • С помощта на огледало опитайте да направите декоративен акцент, по този начин отразяването на мебели и декоративни елементи ще доведе до оригинален ефект на асиметрия.


Превърнете дефектите в ефект чрез използване на огледални повърхности

Ако имате стена, която не е идеално гладка или е с доста дупки от картини по нея, а не ви се прави ремонт, то огледалните повърхности идват на помощ.

  • Огледалото е ефективен помощник в много трудни ситуации, свързани с декорирането на една стая. Така можете не само да прикриете дефектите в нея, но и да създадете своя собствена уникална огледална комбинация, която никой друг няма да има. Ползвайте за целта нарязани в различни форми огледални елементи в интериора.
  • Ето една идея за поставяне на огледало в коридора за хора с чувство за хумор. Купете си криво огледало и го поставете на една от свободните стени (може да бъде под формата на апликация). Дори най-мрачното настроение в понеделник сутринта ще бъде заменено с весели усмивки, когато правите гримаси пред него.


Огледалото като предмет на изкуството

Формата на огледалото не е единственото нещо, което позволява да си „играете“, когато декорирате своя апартамент. Също така си струва да се използва наклона му. Така можете да създадете безкрайни интересни възможности за интериорен дизайн. 

  • Съвет: ако имате огледало с нарушена амалгама отзад, то се опитайте да го разкрасите с техниката декупаж и да създадете една прекрасна картина. Или просто да си купите бои за стъкло и да рисувате по него. Отличен ефект в това отношение се постига също със спрей за боядисване на коли с металически отблясък.
  • С помощта на добре поставено огледало, цветята в стаята могат не само да бъдат подчертани дискретно, но и да увеличат зеленото си присъствие. Така ще имате зелен огледален оазис. Сложете 3-4 саксии с бегонии на перваза на прозореца. После монтирайте зад тях огледална повърхност, която ще умножи зелените им листа десетократно. 

Представените идеи не са всичко, което може да се каже за такъв интериорен предмет като огледалото. В крайна сметка това са едни от най-простите и евтини опции, които дават възможност да създадем уникални интериорни решения. Въображението ще ви води как да използвате огледалните повърхности. А ако се нуждаете от професионален съвет специалистите, регистрирaни в MaistorPlus, винаги са готови да помогнат. Достатъчно е да направите безплатна заявка за проект, да изберете най-подходящата оферта и промяната в дома може да стартира.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
5 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта