Декоративни възглавници - многофункционалност и красота в дома

Публикувано на 01/07/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 01/07/2020 | Видяно 3 537 пъти

Декоративните възглавници в наши дни са неразделна част от модерния интериор в жилището. В допълнение към основната си функция, възглавниците в дизайна на различните помещения могат да са ярки акценти, да подчертаят определен стил в жилищното пространство.

Декоративните възглавници в съвременните апартаменти и къщи рационално се ползват в спалнята, дневната, детската стая и дори в кухнята. Ако не можете да се справите сами с приложението им във вашия дом, доверете се на дизайнерите регистрирани при нас, които ще предложат креативни решения с тях. Наистина ще останете очаровани от красотата и функционалността им в жилището си.


Възглавници за декор и комфорт - няколко идеи за използването им

Красиви, оригинални, с необичайни или класически форми - декоративните възглавници в дома придават особена атмосфера. Но и в същото време са доста практични… Защо? 

  • Първо, можете да ги използвате за сядане, облягане, подпиране във всяка зона за отдих на вашия дом.
  • На второ място, с помощта на тези евтини и лесни за производство интериорни елементи можете лесно да промените лика на стаята - да й придадете яркост или да подчертаете акцентите на други дизайнерски елементи в нея.
  • Много по-удобно е се да седи на диван или в кресло, ако поставите удобна и мека възглавница под гърба или под краката си. След тежък работен ден подобна почивка може да бъде истинско удоволствие. Разполагайки се удобно в „морето“ от възглавници, е толкова приятно да си чете или да се сърфира в социалните мрежи. Дори в кухнята или дневната декоративните възглавници могат да се използват за по-удобно сядане по време на хранене, игри на масата и други дейности.
  • Идея: Много от тях могат да служат като мек гръб за някои модели дивани, чийто дизайн не включва облегалки за глава и самия гръб.


Възглавници в една цветова схема или тотална еклектика на нюанси?

Декоративните възглавници като цветен акцент са често използван елемент в интериора.

  • Ако стилът на вашата стая може безопасно да се нарече неутрален, тогава е най-лесно да внесете яркост с помощта на декоративни възглавници.
  • Предимството на този метод за декорация е, че много лесно една стая може да има коренно различен образ. Толкова много домакини променят вида на стаите в зависимост от сезона, използвайки топла или хладна цветова палитра от текстил. 
  • И сега стигаме до въпроса: в една цветова гама ли да бъдат или да са пъстри и завладяващи избраните възглавници за декорация? Тук няма точна рецепта. Това зависи от избрания стил на стаята. Например, стая в бохо стил може да прелива с декоративни възглавници в цветовете на дъгата, но същото би било груба грешка в помещение в класически стил.

Вижте още: Измайсторете сами чаровни и креативни възглавници


За възглавниците и тяхната неподозирана способност да променят стаята...

Възглавниците може да не са просто ярък цветен акцент, а да „подкрепят“ избраната концепция за дизайн на пространството. Дори неутралната цветова палитра може да създаде комбинация с избраните пердета или текстилни щори. В пространството за спане възглавниците могат да бъдат връзката между зоната за спане и тази за релакс.

  • Текстилът на възглавниците, техният цвят, орнамент и дори самата тъкан (козина, изкуствен материал, тънка или плътна материя) винаги трябва да се комбинира с другите декоративни елементи: картини, рамки за снимки, вази, тапети и гоблени. Така може да се създаде по-балансиран образ в интериора.
  • Декоративните възглавници в същото време са в състояние директно да определят стила в стаята. Например, такива със специални ориенталски орнаменти и определени цветове ще спомогнат да се създаде интериор, наситен с духа на Изтока.
  • Но това не е всичко! Възглавниците, използвани за декориране на една стая, могат да показват не толкова стила  на пространството, а да подчертаят избраната тема - например, морска, спортна, пиратска…


Декоративни възглавници в дневната

Най-често срещаното място за поставяне на декоративни възглавници в дневната е диванът, както и фотьойлите. В това помещение възглавниците са многофункционални - те помагат за удобство в зоната за релакс, оформят интериора, посочват стилистична принадлежност или поддържат избраната тема за дизайн на пространството.

  • В интериора на дневната можете да използвате възглавници с различни форми и размери, с много опции за цветове, щампи, орнаменти или обикновени тъкани.
  • В същото време „комплектът“ от декоративни възглавнички за дивани, направен с помощта на едни и същи цветови комбинации, но в различни вариации, изглежда стилен и оригинален.
  • Съвет: Внесете елемент на симетрия в интериора на дневната с идентичните двойки възглавници, разположени по специален начин върху фотьойлите и дивана. Те ще преобразят образа на стаята.


Какви декоративни възглавници да изберем за спалнята?

Разбира се, че спалнята не може без възглавници. Но няма да говорим за тези, които са предназначени за комфортна почивка и добър сън.

  • Възглавниците, които красят леглото, могат да изпълняват не само функциите за декориране на пространството. Например, възглавничките под формата на ролки са много удобни за поставяне под краката, за да се възстанови кръвообращението след тежък работен ден, прекаран "на крак".
  • Ярките, цветни възглавници могат да внесат не само красота, но и специалевн елемент на уникалност в интериора на спалнята.
  • Възглавниците, разположени по определен начин върху леглото, му придават симетрия и оформят цялата визия.
  • В пространството на спалнята ярките декоративни възглавници ще помогнат да се напаснат помежду си различните декоративни елементи.


Детска стая и декоративни възглавници - развихрете въображението си

В детската стая възглавниците се използват като декоративен елемент само от родителите. А децата предпочитат да организират битки с тях, да градят кули и да подскачат на тях. Детската фантазия не знае граници.

  • С такъв безопасен предмет за игри родителите могат да бъдат сигурни в целостта не само на децата, но и на всички мебели и предмети в нея.
  • В стаята на малко дете можете да използвате декоративни възглавници под формата на животни, с изображения на приказни и анимационни герои.
  • Спалнята на тийнейджъра има нужда от по-сдържани опции, но всичко зависи от темперамента и вкусовите предпочитания на порасналото дете.

Вижте още: Направи си сам: цветна възглавница от помпони


Кухнята не може без декоративни възглавници

Кухнята определено дава опции да се ползват всякакакъв тип декоративни възглавници. Наистина те са перфектни за столовете, но и могат да бъдат поставени на пода, както в арабските интериори. Ако имате малък ъгъл в кухнята, то две декоративни възглавнички биха го освежили по възхитителен начин.

  • В магазините има много варианти за избор на декоративни възглавници, които органично биха се вписали във всеки интериорен стил и ще украсят  перфектно стаята.
  • Но можете и да направите декоративна възглавница със собствените си ръце без особени финансови разходи. Особено това е добро решение за кухнята. Никога не е късно да сътворите от стари детски дрехи първата си възглавница в стил пачуьрк.

Използването на декоративни възглавници в интериора на дома може да развихри фантазията и въображението ви. Ние вече дадохме някои концептуални предложения. А ако, все пак, имате нужда от помощ, обърнете се към специалистите по интериорне дизайн, регистрирани в сайта ни. Те ще ви помогнат да реализирате идеите си. Направете заявка за проект напълно безплатно, сравнете офертите и се спрете на най-подходящия за вас избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта