Ангели в интериора - креативни идеи за приложението им

Публикувано на 05/12/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 05/12/2019 | Видяно 2 702 пъти

Хората винаги са се стремили да имат различни декоративни елементи в своето жилище. А фигурките и статуетките са един от най-древните видове интериорна декорация. Отначало човек просто е въплъщавал в тях всичко, което е виждал наоколо. Става дума за така наречените окултни фигури.

В наши дни в интериора се използват малки фигурки и статуетки с най-различни форми: котки, кучета, слонове, войни, феи, божества…. Но има един вид фигурки, които от чисто религиозни са се превърнали в символи на надеждата, закрилата и любовта. Това са ангелите. Днес ще ви дадем малко повече информация как да ги използвате в интериора на своя дом. И ако това ви заплени, обърнете се за още идеи към специалистите на MaistorPlus.


Имате ли в дома си Ангел-хранител?

Задавали ли сте си някога въпроса: каква символика носят ангелите? Първоначално те са се свързвали изключително с библейски мотиви. Според религиозните текстове те са спомогнали да се изпълни Божията воля. И Бог предавал послания на човека чрез тях. В много религии се смята, че от раждането си всеки човек получава невидим личен покровител - Ангел-хранител. По тази причина хората отдавна са поставяли в своите домове малки фитурки и статуетки на ангели с надеждата, че ще ги закрилят. Човек се възхищава дори в 21. век на световноизвестни изображения и скулптури с ангели, които са изключително скъпи. Но пък има техни реплики, които се използват като интериорно решение. За какъв интериорен стил са подходящи малки фигурки и статуи на ангели? Със сигурност, ще ви е любопитно да научите.


Къде може да сложим сладки херувимчета?

Реално ангелските фигурки могат да се впишат добре в почти всяка интериорна среда. Подходящи са за стаи с различно предназначение... дори и за банята .За интериор в стил рококо, барок, прованс или шаби шик най-подходящи са познатите ни херувимчета.

  • Обикновено те са изработени от порцелан, месинг или керамика... Не забравяйте, че могат да бъдат ръчно рисувани и по тази причина да са доста скъпи.
  • Има и такива от изкуствени материали, които са много свежи, изглеждат дори закачливо и са с приемлива цена.
  • Херувимчетата могат да бъдат изработени дори от хартия. Вариантите, които има на българския пазар са много.


Ангели в класически религиозен вариант в интериора?

И тук възниква един специфичен въпрос: дали могат да се използват ангели в класически религиозен вариант в интериора на дома?

  • Ангели, подобни на тези в католическите църкви, ще изглеждат перфектно в стая с класически интериор. Тези статуетки имат правилни черти на лицето, изразът на очите им обикновено е строг, но приятелски.
  • Често този тип ангели са керамични или гипсови, но могат да бъдат и от дърво. Те са подходящи най-вече за дневната или кабинета.
  • Такива ангели могат да се открият в антикварните магазини, както и се продават като сувенири в световноизвестни църкви и катедрали.
  • Оригинална идея: Фигурките на ангели в класически религиозен вариант са идеална временна декорация за Коледа. Така те създават неповторим коледен дух... Човек започва да вярва в чудеса!


Нестандартни ангелски фигури в интериора

И ако все още сте скептично настроени, то дизайнерите по вътрешно обзавеждане са на мнение, че и в модерния интериор можете да сложите фигурки на ангел, които са далеч от класическата представа за тях.

  • Много често в дизайнерските композиции присъстват само крилата на обичайните херувими. Такива фигурки могат да бъдат от стъкло, кристал, преплетени метални нишки, което им придава особена красота.
  • Перфектно се вписват в интериора на спалня или в дневна.
  • Този декоративен елемент във вид на крила внася оригинален акцент във всяко помещение в дома и е актуална тенденция в последните години.


Какво ангелче да изберем за дома си?

Ангелските фигурки имат тайна символика. В допълнение към религиозното послание те носят и емоционални нюанси:

  • Ако в къщата поставите ангел, който свири на арфа, цигулка, китара, тогава отношенията между членовете на семейството ще бъдат чисти, без негодувание и завист;
  • Спящ или танцуващ ангел ще внесе спокойствие и лекота в атмосферата в дома;
  • Ангел с широко разперени крила предпазва от всичко зло, което може да проникне във вашия дом и семейство;
  • Седнал ангел на камъче или люлка зарежда с търпение и мъдрост членовете на семейството.

Вижте още: 16 лесни и очарователни декорации за стена


Няколко важни препоръки за декориране на дома с ангели

Ако решите да внесете разнообразие в своя дом, то спазвайте тези важни препоръки при използване на малки фигурки и статуи с ангели:

  • Смята се, че ангелите-пазители е най-добре да бъдат разположени в северозападната част на стаята. Ако искате те да пазят вашите деца, тогава поставете ги на запад.
  • Внимавайте с големината на фигурките. В интериора по-добре се вписват ангелите, които са по-малки и изглеждат ненатрапчиво.
  • Позлатените големи ангелски фигури трябва да се използват много деликатно, в противен случай развалят интериора на цялата стая. Те са подходящи единствено и само за много големи помещения.
  • Изящно стоят малките ангелски фигурки от полускъпоценни камъни в спалнята - на нощното шкафче или в дневната - на камината. 
  • Не забравяйте, че херувимчетата чудесно изглеждат, когато са няколко на брой в определена композиция.
  • В същото време е важно да се разбере, че ако тези фигурки не са подходящо подбрани за интериора, може да се постигне елемент на кич.

Решихте ли да използвате ангелски фигурки за интериора във вашия дом? Ако все още се чудите как да промените жилището си, може да се допитате до доказаните специалисти, регистрирани при нас. След като направите своята напълно безплатна заявка за проект, ще получите няколко оферти, които да сравните и да се спрете на най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта