Как да изберем най-подходящата светлина за Коледната трапезa

Публикувано на 13/12/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 14/12/2017 | Видяно 3 140 пъти

Коледа наближава и трескавото суетене около подготовката за празничните дни става все по-осезаемо. Как да декорираме масата, какви да са преобладаващите цветове, дали да наблегнем на червеното или пък на зеленото? Как да съчетаем тези цветове с осветлението. И какво да е то - да предпочетем ли свещи, комбинирани с мека електрическа светлина или да заложим изцяло на естествения пламък. Дали пък различните вариации на коледни лампички не са достатъчни, за да създадат повече тържественост на масата. Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси и да ви помогнем при избора на осветление за семейните събирания през празничните дни.

Имате ли по-мащабни идеи за дома, които искате да реализирате? На нашия сайт ще откриете интериорни дизайнери, които могат да ви съдействат.


Осветяване изцяло и само със свещи

За да постигнете една наистина приказна вечер, може да изберете варианта, при който коледната маса е осветена изцяло от свещи. За осъществяването на подобна идея ще са ви нужни сериозно количество от тях, като те могат да бъдат разположени както на масата, така и на плотове, шкафове и етажерки, намиращи се в стаята. Ако разполагате с дълга и широка правоъгълна маса, това е подходящо решение, тъй като площта позволява да позиционирате централните декоративни елементи по цялото ѝ продължение и така да сте сигурни, че всеки ще има видимост пред себе си. Може да комбинирате високи и ниски свещи, да използвате дебели такива, които не се нуждаят от поставка, или класическите издължени свещници.


Свещи, комбинирани със светещи елементи

Ако предпочитате приглушена светлина за наближаващите празнични вечери, но не искате да разчитате само на свещи, може да добавите и лампички за осветяване на пространството. Ако в помещението, където се намира масата, е разположена и елхата, то тя може да играе ролята на осветително тяло, като я окичите щедро с лампички - тези в бяло ще са най-подходящи в случая. Ако вашето коледно дръвче е в друга стая, може да декорирате стените с различни светещи елементи - звезди, снежинки, еленчета, лампички и така да постигнете нужната осветеност в помещението. В комбинация с няколко празнични фенера ще постигнете най-приказната атмосфера.


Малки коледни лампички вместо баналното електрическо осветление

В случай че искате да разчитате по-малко на светнати лампи по време на празниците, има различни варианти за използването на лампички, за да осветите една стая колкото е необходимо. Разнообразието при избора на лампичките е много голямо - може да се спрете на такива във формата на звездички, елхички, медна жица с много нежни малки светлинки, медни топчета. Цветовете също са многообразни, но най-подходящи са тези в бяло-жълтеникави тонове, тъй като те ще осветяват стаята най-добре. Може да ги поставите в буркани, във вази, да ги комбинирате с коледни играчки и шишарки или да превърнете няколко клонки в светещо дърво и така да си направите лампа, която да блести от някоя етажерка близо до коледната трапеза. 


Комбинация от лампи и свещи

Този вариант е най-разпространен и не изисква специална подготовка. Достатъчно е да се снабдите с няколко красиви свещи, които по цвят и форма да подхождат на масата и избраната за нея празнична декорация, и сте готови. Лампите лесно могат да се превърнат в празничен акцент като бъдат украсени с различни играчки, клонки и панделки. Най-добър ефект би се получил при наличието на висящ от тавана полилей, който е позициониран точно над празничната маса, и така ще допълва украсата във височина. 


Използвайте светещи елементи в различни форми, вместо да включвате лампите

Различните светещи фигури също са добър заместител на стандартното осветление в помещението. И тук вариантите са много, като може да си закупите готови светещи фигурки - еленчета, звезди, луни. Или да си направите сами, използвайки лампички и подръчни материали. Дори осигуряването на коледно дръвче не е необходимо, защото то може да бъде измайсторено лесно с няколко пръчки, подредени на стената, украсени с играчки и осветени с лампички. Коледният венец също може да бъде сътворен много бързо. Идеите са безброй и всички те могат да заместят натрапчивата светлина на лампите в стаята и да създадат магическа атмосфера през празничните дни, само с подходящо осветление и оформление.

Ако покрай наближаващите празници са ви хрумнали и идеи за промени в дизайна на вашия дом, може да се допитате до експертното мнение на интериорните дизайнери, регистрирани на сайта ни. Заявяването на проект е напълно безплатно, остава само да изберете офертата, която ви допада най-много.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта