Прекрасни мартенички, съхранили традицията на празника - запознайте се с изкуството на Анжела Недялкова

Публикувано на 27/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/02/2017 | Видяно 14 573 пъти

За да се докоснем до красиво и оригинално изкуство, днес не е необходимо да надничаме около стъклени витрини и позлатени рамки. Достатъчно е да се огледаме наоколо и ще открием безброй талантливи хора, които напук на ниските температури навън преди няколко дни, стоплят сърцата ни със своите прекрасни творения. В духа на наближаващия празник на Баба Марта, днес решихме да ви запознаем с изкуството на Анжела Недялкова, която, освен прекрасни картички, кутии и декорации за най-различни поводи, тази година изработва и наистина уникални мартенички от естествени материали. Посетете щанда й в кв. Лозенец, на изхода на метростанция "Европейски съюз", а за качествената направа на мебели за дома и градината се доверете на опитни професионалисти!


Приложното изкуство като начин да изразим себе си

За някои изкуството е начин да направят жилището си по-красиво и оригинално. За други – то е призвание, което рано или късно си проправя път сред рутината и провокира създаването на истински шедьоври. Пример за подобен неоспорим талант е именно Анжела Недялкова, за която любовта към приложното изкуство започва като хоби преди 7-8 години. Декупажната техника върху керемиди постепенно прераства в рисуване на стъкло за изработката на стенни часовници и декорация на бутилки, а днес води и до оплитането на невероятни мартенички, въплътили в себе си красотата на една вечна традиция. В годините, когато Анжела се отдава на квилинга и майсторенето на всякакви прекрасни изделия, като картички и албуми например, тя изобщо не подозира, че един ден ще може да се похвали със собствен щанд с богато украсени мартенички. „Но поговорката „Никога не казвай никога“ се оказа валидна с пълна сила за мен и ето, че в началото на декември, започнах изработването на първите ми мартеници.“

Виж още: 5 лесно осъществими идеи за украса на дома с уж ненужните стари копчета


Мартенички, вдъхновени от естествени материали

„Вдъхновението ми за мартеничките дойде от естествените материали, с които исках да работя. Не харесвам и не одобрявам китайските мартеници, които наводниха българския пазар и убиха истинската традиция на празника. За мен традиционната мартеница е ръчно изработена с вълнени конци. Без да имах ясна представа какви модели точно ще правя, бях вече решила от какво ще бъдат изработени.“ И така, днес на щанда на Анжела откриваме ръчно направени мартенички от естествена вълна, съчетана с елементи от дърво и кожа, които носят в себе си духа на празника в неговата най-чиста форма. Именно те грабват вниманието на клиентите, които все по-често оценяват високо именно отделеното време, труд и отношение към всеки малък детайл, който прави мартеничката наистина неповторима.


В духа на традицията - класически мартенички за ценители

Именно за тези от вас, които изпитват сантимент към красотата на ръчно изработените български изделия, Анжела създава невероятни класически мартенички от естествени материали, като вълна, дърво и други. Както самата тя ни сподели, идеята зад тези мартенички е те „да съдържат българската традиция и дух, носена от поколения наред.“ Ето защо не е изненадващо, че нейните творения притежават не само свежестта на дългоочакваната пъстра пролет, но и усещането за близост с дома, семейството и не на последно място родната страна. Така независимо дали ще изберете красиви цветя в бяло и червено, изработени от висококачествен филц или пък ще заложите на дървена подкова за късмет, едно е сигурно – мартеничките, които ще подарите на своите близки, ще запечатат богатата символика на празника по един наистина великолепен начин.


Уникални дървени лъжички, с които да украсите дома

Сред разнообразието от прекрасни творения на Анжела трудно можем да изберем само една мартеничка, която да ни е любима. Всички те носят уникалната енергия на празника, въплътили надеждата за една по-красива пролет и по-успешна година, както за нас, така и за нашите близки. Ето защо предизвикахме твореца, стоящ зад тези невероятни мартенички, сам да избере победителя сред красивите си изделия: „Един от любимите ми модели е мартеницата с изработени ръчно от мен цървули от естествена кожа. Изработката им отне много дни, но крайният резултат си заслужаваше.“ Резултатите не закъсняват и днес мартеничките с ръчно изработени цървули несъмнено са едни от най-търсените на щанда на Анжела. Сред другите й впечатляващи модели са мартеничка с бродирано сърце, мартеничка за дома – дървена лъжица с вълнени конци и люти чушки и още много други. Ние вече нямаме търпение да закачим една дървена лъжица у дома, а вие?

Виж още: Направете саксиите цветни и интересни в 4 лесни стъпки


Приложното изкуство на Анжела изненадва с още много красиви изделия

Както ви споделихме в началото, изкуството на Анжела далеч не се простира само до създаването на красиви мартенички и рисунки върху стъкло. Квилинг техниката я вдъхновява да усвои нови знания и похвати за обработката на хартия, които й позволяват днес да създава уникални картички и подаръци за различни поводи. „Изработването на картички всъщност ме погълна изцяло и започнах да уча най-различни техники за правенето им. В момента основното нещо, което правя, са картички, албуми и всякакви дреболийки за специални поводи като сватби, кръщенета, абитуриентски балове, рождени дни и други.“ Посетете Фейсбук страницата на Анжела, за да се запознаете по-отблизо с нейното прекрасно изкуство, а защо не и да поръчате изработката на красиви изделия, които да направят празника ви наистина специален!


Фотоапарат от хартия? Вече е възможно!

Покрай разговорите за красиви мартенички и материалите, от които са изработени, не можем да не попитаме Анжела кое е най-нетипичното изделие, на което е посветила времето и таланта си. С широка усмивка тя ни споделя, че за нея всички поръчки са нови, различни и нестандартни. „Правила съм акордеони от хартия, които всъщност са албуми за снимки. Правила съм фотоапарат и куфар от хартия. Изработвала съм яйце, инкрустирано с мъниста и много други.“ И така, дойдохме набързо да изберем няколко мартенички, а сега ни се иска да си тръгнем с поне още няколко от нейните оригинални произведения.

Виж още: Мартеничките на Crocus - оригинално намигване към една вечна традиция


Какво още трябва за една наистина хубава мартеничка?

За направата на мартеничка обикновено е достатъчно да разполагаме с бял и червен конец, щипка вдъхновение и известна доза сръчност. Какво обаче прави една мартеничка наистина специална? „За да бъде една мартеничка наистина хубава, тя трябва да е изработена с много любов и подарена от сърце.“ Разбира се, че формулата на успеха при изработката на подаръци е абсолютно същата: „Клиентите винаги искат нещата, които изработвам за тях, да са уникални, различни и неповторими. Защото един подарък е много по-скъп, когато в него е вложено сърце, идея и добра реализация.“ И това, ако не е неоспоримото доказателство, че във всеки от нас дреме по един талантлив творец?

Изработката на красиви мартенички оставяме в опитните ръце на Анжела, защото, оказа се, нашата сръчност по отношение на ръчно изработените изделия от естествена вълна май се простира само до това да оплетем тотално конците. Това, в което наистина ни бива обаче, е да ви помагаме да превръщате дома си в нещо повече от сиво място, което обитавате. За изпълнението на всяка ваша интериорна мечта се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в нашата платформа! Разгледайте техните профили и оферти напълно безплатно, като пуснете заявка в сайта още сега!


Тагове:

Баба Марта

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
СОЛТИ 06
Ремонт на баня, София
77 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта