5 неща, които може да направите, за да отстраните гадна миризма вкъщи

Публикувано на 06/02/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 06/02/2023 | Видяно 3 470 пъти

Дори домовете, които са щателно почистени, могат да бъдат засегнати от неприятни, продължителни миризми, често идващи от невидими източници. Освежителите за въздух временно прикриват лошите миризми, но елиминирането на основната причина за миризмата е истинската ви цел. С тези съвети тя може да бъде постигната по естествен начин и с минимална употреба на химикали.


Поддържайте канализацията и контейнерите за боклук свежи

Органичните хранителни отпадъци, които застояват в контейнерите за боклук, гният бързо (особено когато са подложени на влага) и излъчват неприятни миризми. Лесно решение е да държите торба с нарязани лимони и лайм в хладилника и да хвърляте няколко парчета в кофата за боклук. Не забравяйте и канализацията, която също може да бъде източник на лоши миризми. Веднъж месечно изсипвайте чаша бял оцет в канала, оставете да престои половин час и след това изплакнете. Оцетът има остра миризма, но това е само временно и високата му киселинност ще убие бързо, евтино и естествено раждащите се бактерии и други елементи, причиняващи миризма.

Превърнете алкохола в освежител за въздух

Най-накрая можете да извадите полза от онази евтина водка, която е стояла недокосната от години – освежител за въздух „направи си сам“! Водката бързо се изпарява и абсорбира миризми. Смесете една част евтина водка с три части вода и добавете десетина капки от любимото си етерично масло, например лавандулово или евкалиптово. Дръжте малки бутилки със спрей на места като кухнята или банята и разпръсквайте при необходимост.


Убийте източника

Премахването на източника на миризмата е първата и най-важна стъпка за премахване на миризмите. Това може да бъде толкова просто, колкото изнасяне на боклука или нещо толкова сложно като поправка на лоши водопроводни инсталации. След като източникът на миризмата изчезне, поставете използваната утайка от сутрешното си кафе в купа наблизо, като нека прозорците на стаята да са затворени за една нощ. Утайката абсорбира всяка остатъчна миризма и на следващия ден можете да я изхвърлите и да се насладите на по-свеж въздух в помещението.

Освежете хладилника и фризера

Поставете отворен съд със сода за хляб в центъра на задната стена както на хладилника, така и на фризера. Отбележете датата, на която сте го поставили и го сменяйте на всеки три месеца. Можете също така да напоите малък памучен тампон с екстракт от ванилия и да го поставите във фризера за ефективен, естествен дезодорант. За хладилника накиснете памучен тампон в смес от 1/2 вода и 1/2 бял оцет.


Климатизация и филтриране

 

И накрая, инвестирайте в система за отопление и охлаждане без канали с многостепенен филтър, който улавя прахови частици, както и примеси на микробно ниво. Много домашни миризми са резултат от замърсители във въздуха, които могат да бъдат елиминирани само чрез дезодориращи филтри, които използват естествени вещества като катехин или ензими, за да атакуват молекулите на миризмата. Някои системи включват нанотехнологии за улавяне на замърсители на атомно ниво. Системи като тези непрекъснато циркулират въздух, така че в допълнение към филтрирането собственикът на дома получава постоянна циркулация, която елиминира застоялия въздух и натрупването на влага.

Ако планирате основно почистване на дома си, не се колебайте да се свържете с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта