Съвети за поддържане на по-здравословен дом

Публикувано на 09/02/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 09/02/2022 | Видяно 1 232 пъти

Често, когато се опитваме да водим здравословен начин на живот – да се храним здравословно, да спортуваме, да прекарваме повече време сред природата – забравяме нещо много съществено – да се погрижим за здравословния климат в нашия дом. Това е мястото, в което прекарваме най-много време, особено сега, във време на пандемия. Но дори и да сме извън дома си през деня, вечер се прибираме и оставаме до сутринта. Това не е никак малко време, затова е важно да си зададем въпроса: колко здравословна е средата в нашия дом? Днес ще ви разкажем на какво трябва да обърнете внимание. Ако пък имате нужда от съвет относно дизайна на вашия дом, винаги можете да се свържете със специалистите на МайсторПлюс.


Влизането с обувки

Всички знаем, че не трябва да влизаме с обувки в стаите, но винаги се случва да забравим нещо и в последния момент да се върнем да го вземем и понеже нямаме време, влизаме директно с обувките. Или пък посрещаме гости и за тяхно удобство любезно ги каним да влязат директно с обувките. Всъщност, едва ли е удобно и за самите тях, а за вас - съвсем, тъй като чистенето накрая на вечерта ще развали усещането от приятната среща. Затова, опитайте се все пак да се придържате към старото правило - обувките се свалят в коридора. Така ще си спестите освен замърсяване от пясък, кал, но и от вредни химикали, пестициди, вируси и бактерии, които лесно се пренасят чрез обувките.


Поддържайте подредено

Доказано е, че хаосът в домакинството повишава стреса, което води до системно напрежение на нервната система и предизвиква редица болести, депресия, тревожност, наднормено тегло, дори понижава имунната ни система. Ако искате мислите ви да са чисти и подредени, започнете от заобикалящото ви пространство. Освен това, когато е подредено, мръсните места веднага се набиват на очи и ще ви бъде доста по-лесно да ги почистите, преди да се е натрупала твърде много мръсотия.


Използвайте пречистватели на въздуха

Животът в големия град предразполага към развитие на алергии на база прах. Трафикът, индустрията – всичко това замърсява въздуха, който дишаме и мръсотията се отлага в белите ни дробове. Дори когато проветрявате, не можете да си осигурите истински чист въздух. Ето защо пречиствателите са задължителни за поддържането на здравословен климат у дома. Днес те имат още едно предимство – ХЕПА филтрите улавят дори вируси като Sars-Cov-2.


Преоткрийте растенията

Още един начин за пречистване на въздуха у дома е чрез избора на подходящи стайни растения. Освен че ще разкрасят жилището ви, те ще ви помогнат да поддържате въздуха една идея по-здравословен. Както е известно, растенията поглъщат въглеродния диоксид и ни връщат обратно чист кислород, който е страшно необходим в затворени помещения. Стайните растения, които пречистват въздуха от токсини, прах и микроби, са: бръшлян, зелена лилия, алое, аглаонема, фикус бенджамин, драцена, антуриум, змийско растение. Всички те са отличен избор за едно по-здравословно жилище.

Не забравяйте – ако домът ви е чист, без токсини и не се развиват мухъл и плесен, ще дишате по-леко, ще се чувствате по-енергични и организмът ви ще се чисти по-лесно. Ако имате нужда от съвет по отношение на озеленяването, свържете се с някой от специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта