Как да изберем най-подходящия килим за дневната?

Публикувано на 25/01/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 25/01/2022 | Видяно 4 343 пъти

Дневната не е просто стая, а социален център. Там се събира цялото семейство, там се канят гости, там се празнуват празниците. Всички тези функции обаче, често затрудняват избора на декорация и обзавеждане. Въпросът дали да има килим в дневната и какъв, може да се превърне в камъчето на раздора. Освен това, всеки дом има своите специфики, с които членовете на семейството трябва да се съобразят в избора на килим. Ето кои са основните фактори, за които да следите, когато избирате килим за дневната. Ако предпочитате, можете да оставите тази работа в ръцете на специалистите на МайсторПлюс.


Издръжливост

Тъй като дневната е най-често употребяваната стая (и от най-много хора), необходимо е килимът да бъде достатъчно издръжлив, за да поеме „трафика”, който преминава по него. За да сте сигурни, че килимът няма да се захаби бързо, потърсете висококачествен килим с добра гаранция. Лесно можете да тествате качеството му сами, като го обърнете. Ако подложката прозира, значи килимът е с ниска плътност и ще се захаби по-бързо. За предпочитане е килима, който избирате, да бъде от естествени материали – вълна или кожа. Те обаче са по-скъпи. Ако поставите килим от вискоза, която е синтетичен материал, дръжте течностите и напитките далеч от него, тъй като вискозата е изработена от целулоза и не издържа на влага.

Издръжливостта зависи и от влакната, от които килимът е произведен. Килимите с примка са най-издръжливите, тъй като нямат отворени краища, което прави по-малко вероятно да се издърпват или проливат. Найлон, олефин (полипропилен) и вълна издържат на износване много по-добре от други влакна, като акрил и полиестер. Подплатата също е важен критерий за издръжливостта на килима. Освен че омекотява стъпването и изолира дома ви от студ и шум, този подслой може да увеличи живота на вашия килим.


Мекота на влакната

Ако вие или вашите деца обичате да прекарвате повече време на пода – в игра, медитация или др. – мекотата на килима е важно условие в избора на килим. Колкото по-фини влакна има един килим, толкова по-мек е той. Съществува голямо разнообразие от влакна: вълна, синтетика, смеси, лен, юта, кокосови влакна, винил. Не забравяйте да попитате служителите в магазина за съдържанието на влакната и мекотата им. Подложката, която споменахме по-горе, играе ключова роля по отношение на мекотата, освен издръжливостта. Модерните подложки за килими от "мемори пяна" могат да и двете.


Перфектната подложка

Като заговорихме за подложки, време е да разгледаме и тях. Не е нужно да правите голяма инвестиция в самия килим, по-евтини модели ще ви свършат същата работа. Това, от което не трябва да пестите обаче, е подложката. Точно както сградата се нуждае от солидна основа, килимът разчита на слой подложка за по-голяма здравина и допълнително омекотяване. Определено ще забележите допълнителното износване на новия си килим, ако изберете неподходящ материал за подплата. Обикновено зоните с висок трафик изискват твърда, плътна подплата, за разлика от спалните. Важно е да съобразите подложката с типа килим, който смятате да използвате. Например, за 11-милиметров килим подложката трябва да е с 2,7 килограма плътност на кубичен фут, за да поддържа килима. За или тънки килими, потърсете 9,5-милиметрова подложка или по-тънка – 3,6 килограма плътност на кубичен фут.


Лесна поддръжка

За да бъдете доволни от избора си на килим, изберете такъв, който е лесен за поддръжка. Не искате да прекарвате часове в търкане на упорити петна по килима, нали? А такива са неизбежни, особено с деца или домашни любимци. Ето защо лесното почистване е изключително важно качество на всеки килим. Отново – избирайте килим с по-висока гаранция срещу петна.

Винаги питайте продавач за изискванията за почистване и поддръжка, преди да се ангажирате с покупката. Разберете колко често ще трябва да почиствате и какво специално оборудване или продукти препоръчва производителят. Пропуснете килими с обширни изисквания за поддръжка, освен ако нямате допълнително време за изпълнение на тези задачи.


Сравнете цветовете и моделите

Пазарът предлага голямо разнообразие от цветове и модели, необходимо е да отделите повече време в сравнение, докато изберете най-подходящите тонове и шарки, които да паснат идеално на вашата дневна. За да улесните този процес, изберете двата нюанса, които най-добре биха се съчетали с интериора. Ако искате да разширите визуално пространството, изберете светли тонове. Много е важно къде искате да поставите акцент в дневната – върху килима, стените или някоя мебел. Изберете неутрален цвят килим, ако искате да акцентирате върху стените. Килим с ярки цветове и интересни шарки веднага ще привлече вниманието върху себе си.

Тъмните нюанси и различните текстури а идеални, когато искате да скриете петна. За да съчетаете два отделни килима в дневната, придържайте се към дизайни в рамките на едно и съща цветова гама. Винаги взимайте мостри за килимите, които сте харесали, за да ги тествате на естествена и изкуствена светлина в дневната, както и да ги прецените дали добре се съчетават с интериора. Имайте предвид, че цветовете могат да избледнеят от честото излагане на слънце, така че обмислете варианта за устойчиви на избледняване материи.

Ако имате допълнителни въпроси или предпочитате да се доверите на специализирано лице, Майстор Плюс разполага с точните хора.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта